ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΪΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε!

* Γρ. Πρεζεράκος: Επιμένουμε στο όραμα της Λέσχης

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2018 22:10

Χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των αξιών, με βάση τις οποίες στήθηκε αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κόντρα στο κλίμα του εθνικοπατριωτικού μετώπου που τείνει να διαμορφωθεί στο εσωτερικό της τα τελευταία χρόνια, προέκυψαν από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες που έλαβαν χώρα στην ημερίδα της Λαρισαϊκής Λέσχης, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, με θέμα «Ποια Ευρώπη Θέλουμε».


-Ο Γρ. Πρεζεράκος
Αρχικά ο εμπνευστής και Ιδρυτής της Λαρισαϊκής Λέσχης Γρηγόρης Πρεζεράκος αναφέρθηκε στους στόχους της Λέσχης που είναι η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, με αξιόλογους ομιλητές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Λαρισαίους να επιμορφωθούν για ενδιαφέροντα γεγονότα και καταστάσεις. Υπενθύμισε το όραμα της Λέσχης που είναι η αξιοποίηση του σημερινού αεροδρομίου της Λάρισας ως πολιτικό, ώστε σε συνδυασμό με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο η πόλη μας να εξελιχθεί σε ένα σπουδαίο διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου. Σε δεύτερο βαθμό είναι η αξιοποίηση, με κάθε κόστος του Αρχαίου Θεάτρου, το πιο ακριβό κομμάτι της πόλης, με πολλαπλασιαστικά ανταποδοτικά οφέλη και τρίτο η δημιουργία Πανεπιστημιακής Γεωπονικής Σχολής στη Λάρισα, ακόμη και με ιδιωτικούς πόρους, διότι δεν νοείται μια αγροτική πόλη σαν τη Λάρισα να μην διαθέτει στην έδρα της ένα τέτοιο εκπαιδευτικό κέντρο.
-Ο Αρ. Γιαπαλής
Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης (ένα Ινστιτούτο που λειτουργεί σε εθελοντική βάση, επιμορφώνοντας στρατιωτικούς από τον βαθμό του ταγματάρχη ως αυτό του ταξιάρχου) Δρ. Αριστείδης Γιαπαλής υπερασπίστηκε το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, τονίζοντας ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν. Το πρόβλημα είναι πολιτισμικό, όχι μόνο πολιτικό και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην έλλειψη ηγετών, αλλά και τη νοοτροπία των λαών που δέχεται παθητικά κάποια πράγματα. Να διδαχθούμε από το παρελθόν, όταν αγωνιζόμασταν για ουσιαστικά πράγματα (με αναφορά στον αεροπόρο Κώστα Περίκκο, ο οποίος αν και σκοτώθηκε στον πόλεμο υπέρ της πατρίδος του, ευχήθηκε η Ευρώπη κάποια στιγμή να ενωθεί). Η Ελλάδα αισθάνθηκε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενοποίηση. Το γεγονός ότι έχουμε 60 χρόνια ειρήνη στην Ευρώπη, όταν αλλού κυριαρχούν οι πόλεμοι δεν πρέπει να το υποτιμούμε».
-Η Αναστασία Κουτσογιαννούλη-Ζαβάκου
Η δικαστής (εφέτης) Αναστασία Κουτσογιαννούλη-Ζαβάκου αφού έκανε καταρχήν μια ιστορική αναδρομή στη σύσταση της Ευρώπης και στα πιο βασικά της στάδια, υποστήριξε πως «η Ευρώπη που θέλουμε είναι μια νομική ανεξάρτητη οντότητα, με αυξημένους ρόλους και δυνατότητες, η οποία όμως να έχει ως κύριο και μοναδικό μέλημα το καλύτερο δυνατό μέλλει γενέσθαι για τα κράτη της. Μια Ευρώπη που δεν στέκεται στα επιτεύγματά της, με διάθεση να αναγνωρίζει αλλά και να διορθώνει τα λάθη της. Μια Ευρώπη που να νοιάζεται ισάξια για όλα τα μέλη της, τόσο για την πανίσχυρη Γερμανία όσο και για την αδύναμη Ελλάδα, αλλά και ένας δημοκρατικός χώρος που κάθε φωνή ακούγεται και λαμβάνεται υπ’ όψιν το ίδιο. Εφόσον αυτή η Ευρώπη δημιουργηθεί, όλα τα μέλη της θα έχουν τον χώρο και τον χρόνο να λάμψουν και να γράψουν τη δική τους παγκόσμια ιστορία. Για αυτή την Ευρώπη αξίζει κάθε ένας από εμάς να μοχθήσει, να τοποθετήσει το λιθαράκι του αλλά και να ελπίζει με διαρκή πίστη ότι θα τα καταφέρει, δημιουργώντας μία ασφαλέστερη επικράτεια και μέλλον για τις μελλοντικές μας γενιές».
-Η Τάνια Δόκου
Από την πλευρά της η δικηγόρος Τάνια Δόκου παρατήρησε ότι «σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο γραφειοκρατική και λειτουργεί περισσότερο ως μία κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, παρά ως μία ενιαία ελεύθερη αγορά, που ανταλλάσει αγαθά και υπηρεσίες στη βάση του συγκριτικού πλεονεκτήματος και με την ελεύθερη βούληση παραγωγών και καταναλωτών. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ η ώρα για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη των ελεύθερων αγορών και την ακρίβεια του οικονομικού ορθολογισμού, για την αλλαγή της Ευρώπης, υπό την καθοδήγηση μιας νέας πολιτικής ηγεσίας εμπνεόμενης από τις παραδοσιακές Πανευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες των Εθνών της Ευρώπης».
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Νικολέττα Τσιτσανούδη, επίκουρος καθηγήτρια Γλωσσολογίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία συνεχάρη τον κ. Πρεζεράκο για την πρωτοβουλία που πήρε σχετικά με την εκδήλωση, καθώς έχει καταφέρει σε μια εποχή συγχύσεως να επιμένει στο στόχο, πάντα με κριτική και επίκαιρη διάθεση, αλλά και με σοβαρότητα.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass