Συμφόρηση προσφύγων στο Κουτσόχερο

* «ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ», ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ- «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 22:45

Την παρέμβαση του δημάρχου Λάρισας Απ. Καλογιάννη, στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα προκάλεσε η αιφνιδιαστική - τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης - μεταφορά στη δομή του Κουτσοχέρου, 140 προσφύγων και μεταναστών, αρκετοί εκ των οποίων προήλθαν μετά από επιχείρηση «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. στο λιμάνι του Πειραιά.

Προχθές το μεσημέρι μεταφέρθηκαν άλλοι 49 Σύριοι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους, με τον αριθμό των φιλοξενουμένων στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου να ανέρχεται σήμερα στους 934. Αριθμός μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο στη «συμφωνία» μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (επί υπουργίας Γιαν. Μουζάλα) που ήθελε στο Κουτσόχερο να φιλοξενούνται περί τους 500 πρόσφυγες και άλλοι 400 σε διαμερίσματα της Λάρισας στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας.

Την αντίδραση Καλογιάννη προκάλεσε η μεταφορά μεταναστών από άλλες «προβληματικές περιοχές», όταν ο καταυλισμός - με βάση και τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που χρηματοδότησε το έργο – ανακατασκευάσθηκε με σκοπό τη φιλοξενία, αποκλειστικά οικογενειών Σύριων προσφύγων.

Ο κ. Καλογιάννης επικοινώνησε με τον κ. Βίτσα για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να διευκρινίζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ότι η φιλοξενία των μεταναστών θα είναι προσωρινή «έως ότου ολοκληρωθούν 2-3 νέες δομές, το αμέσως επόμενο διάστημα».

Με εξαίρεση τους Σύρους οικογενειάρχες που φιλοξενούνται στο Κουτσόχερο εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα εδώ και 2 χρόνια ενώ ελπίζουν για τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε. που αποτελεί και τον τελικό τους προορισμό, αρκετοί μετανάστες εγκαταλείπουν οικειοθελώς την ανοιχτή Δομή αναζητώντας άλλες λύσεις.

Από τους 144 για παράδειγμα που μεταφέρθηκαν προχθές τα ξημερώματα στο Κουτσόχερο, οι 34 έφυγαν «αμέσως» για άγνωστο προορισμό αρνούμενοι να παραμείνουν στον καταυλισμό, οι 60 οικογενειάρχες εγκαταστάθηκαν στα προκατασκευασμένα σπίτια ενώ άλλοι 50 μετανάστες που «σήκωσε» η ΕΛ.ΑΣ. από το λιμάνι της Πάτρας φιλοξενούνται προσωρινά σε ενιαίο χώρο εντός της Δομής.

Με δεδομένο ότι δεν διαθέτουν οικογένειες και είναι υπήκοοι διαφόρων χωρών (κυρίως από το Πακιστάν) εκτιμάται πως δύσκολα θα δεχθούν να παραμείνουν στο Κουτσόχερο.

Ο κίνδυνος να μετατραπεί το Κουτσόχερο σε «αποθήκη ψυχών» και να «αλλοιωθεί» παράλληλα η συμφωνία καταρχήν ως προς την υπηκοότητα των φιλοξενουμένων είναι που προκαλεί την αντίδραση της δημοτικής αρχής Λάρισας ενώ σε επαγρύπνηση βρίσκονται και τα μέλη του τοπικού Συντονιστικού που φέρει την ευθύνη για θέματα της Δομής.

Να σημειωθεί ότι για τη μεταφορά των 144 προσφύγων και μεταναστών προηγήθηκε παρέμβαση στελεχών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, να καταγραφούν τα πραγματικά κενά προκάτ σπίτια στο Κουτσόχερο.

Με δεδομένη την αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο έχει κριθεί ως αναγκαία η αποσυμφόρηση Κέντρων όπως του Έβρου και της μεταφοράς προσφύγων σε άλλες δομές ηπειρωτικών περιοχών.

Να σημειωθεί πως στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ειλημμένη απόφαση να αυξηθεί η δυναμικότητα φιλοξενίας στο Κουτσόχερο με την τοποθέτηση και άλλων οικίσκων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass