ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ευθύνη όλων η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2018 22:07

Την τρίτη πιο προσοδοφόρα παράνομη δραστηριότητα παγκοσμίως, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, αποτελεί η αρχαιοκαπηλία, όπως τόνισε η αρχαιολόγος και γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ Έλενα Κόρκα μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα «Αρχαιοκαπηλία - Η Μάστιγα της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.


Η κ. Κόρκα, κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη σημασία της αφύπνισης του κοινού απέναντι σε αυτή τη μάστιγα που ονομάζεται αρχαιοκαπηλία, για την οποία ο περισσότερος κόσμος και ειδικά οι νέες γενιές δεν είναι ενημερωμένοι, ενώ σημείωσε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας είναι ευθύνη όλων των πολιτών. Μάλιστα, η κ. Κόρκα έχει γράψει και ένα παιδικό παραμύθι με τίτλο «Αρχαιοπεριπέτειες», που ως στόχο έχει να ενημερώσει τους μικρούς αναγνώστες για την αρχαιοκαπηλία και τις συνέπειές της.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Δρ Θεοδώρα Κάλλα, ειδική παιδαγωγός και πρόεδρος του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO Νομού Λάρισας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μαύρη αγορά έργων τέχνης έχει ετήσιο τζίρο 6 δις ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό έργο που κάνει η UNESCO για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους σε περίπτωση παράνομης κτήσης τους.
Η κ. Λίλα Ντε Τσάβες, Eθνολόγος, πρόεδρος του Οργανισμού Heritage & Museums και πρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων μίλησε για τον ρόλο που παίζουν οι σύλλογοι φίλων στην ανάδειξη του προβλήματος της αρχαιοκαπηλίας και ειδικά στην ενημέρωση των παιδιών μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ στη σημασία της εκπαίδευσης των νέων γύρω από θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, με απώτερο στόχο εκείνα να φροντίσουν μελλοντικά για τη διαφύλαξή της, αναφέρθηκε και ο επίτιμος διευθυντής της ΛΔ ΕΚΠΑ Δυτικής Θεσσαλίας Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης.
Η αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Δρ Σταυρούλα Σδρόλια αναφέρθηκε στις περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας που έχουν συμβεί στη Λάρισα τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνοντας ότι κάποιες από αυτές είχαν θετική έκβαση και οι αρχαιότητες που είχαν κλαπεί εκτίθενται πια στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Για παράδειγμα, η περίφημη ανάγλυφη επιτύμβια στήλη του πολεμιστή Εχένικου που είχε κλαπεί το 1993 από την πλατεία του χωριού Καλόγηροι Τρικάλων, αλλά και το χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στην κατοχή ενός ζευγαριού που συνελήφθη για εμπορία ναρκωτικών τον Δεκέμβριο του 1990 στη Λάρισα.
Τέλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής Κωνσταντίνος Χριστόλογλου μίλησε για το έργο που κάνουν οι αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεδομένου και του σημαντικού αρχαιολογικού πλούτου που κρύβει η χώρα μας, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, όπως οι Αρχές και το ΥΠΠΟ. Χαιρετισμούς στη χθεσινή εκδήλωση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO N. Λάρισας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος Απ. Σουρλαντζής.
Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass