Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες στο Αντιαεροπορικό

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2018 22:04
Με τον προσήκοντα σεβασμό τελέσθηκαν χθες στο μνημείο του Αντιαεροπορικού οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 40 πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής Με τον προσήκοντα σεβασμό τελέσθηκαν χθες στο μνημείο του Αντιαεροπορικού οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους 40 πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής

Η μνήμη 40 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τις φασιστικές δυνάμεις τον Μάρτη του 44’, τιμήθηκε χθες στο Αντιαεροπορικό Μνημείο στο Ομορφοχώρι. Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, οι παρευρεθέντες έκλιναν ευλαβικά το γόνυ και φώναξαν «παρών» για τους πατριώτες που έχασαν τη ζωή τους στα αντίποινα των Γερμανών για το μεγάλο σαμποτάζ των Τεμπών στις 23 Φεβρουαρίου 1944 από τον μπουρλοτιέρη Αντώνη Αγγελούλη-Βρατσάνο.

Στο Αντιαεροπορικό μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Μελέτιο, ο εκπαιδευτικός και σύμβουλος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, Απόστολος Ρούντος, ανέγνωσε το ιστορικό της ημέρας όπου ανάμεσα στα άλλα επισήμανε «…Το υπέρτατο καθήκον προς την Ελλάδα έπραξαν οι σαράντα συμπατριώτες μας, υπερήρωες και αντιστασιακοί αγωνιστές, που εκτελέστηκαν σ’ αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, στον χώρο του αντιαεροπορικού (ή Μαγούλα), του Ομορφοχωρίου πριν 74 χρόνια, ήτοι στις 8 Μαρτίου του 1944 από τα αδίστακτα γερμανικά στρατεύματα. Είχε προηγηθεί πριν, στις 23 Φεβρουαρίου του 1944, το μεγαλύτερο -ίσως- μποϊκοτάζ στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και ισάξιο αυτού του Γοργοπόταμου του Αρη Βελουχιώτη, όπου οι Έλληνες υπερπατριώτες με αρχηγό τον Αντώνη Αγγελούλη Βρατσάνο, έναν φλογερό Λαρισαίο αντιστασιακό, του μεγέθους του κορυφαίου, του άλλου Λαρισαίου, Μίμη-Τάσου Μπουκουβάλα. Τότε λοιπόν επιτεύχθηκε ο μεγαλύτερος αντιστασιακός άθλος στα Τέμπη, μεταξύ της Αγίας Παρασκευής και του Πυργετού, όπου ανατίναξαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ τη γερμανική στρατιωτική αμαξοστοιχία, αριθ. 53, η οποία μετέφερε σχεδόν χίλιους Γερμανούς στρατιώτες και αξιωματικούς των ES-ES μαζί και τη διοίκηση ολόκληρης της μεραρχίας! Τότε το ανακοινωθέν της γερμανικής διοίκησης κατοχής ήταν που διέταξε “Επιβάλλουμε συμφώνως με τον στρατιωτικό νόμο την διά τουφεκισμού εκτέλεσιν, τουλάχιστον εκατό προσώπων που βρίσκονται υπό κράτησιν παρά του γερμανικού στρατού τα οποία έχουν σχέση με τρομοκρατικές ομάδες της περιοχής”.

Και αυτό ήταν το ανακοινωθέν της γερμανικής διοίκησης της κατεχόμενης Λάρισας, που δημοσιεύτηκε και στο ημερήσιο Τύπο της.

Έτσι, η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και αυτών που έχουν τολμήσει να αντισταθούν κατά των κατακτητών στρατιωτών του αδυσώπητου Χίτλερ, ξεκίνησε.

Ανάμεσα δε σ' αυτούς που θα εκτελούνταν, συμπεριλαμβάνονταν και σημαντικά στελέχη Λαρισαίων αντιστασιακών και όχι μόνο, όπως: ο Λαρισαίος γυμναστής Γιάννης Πατέρας, η επονίτισσα Δήμητρα Τσάτσου, ο Θέος Ράπτης, η Σουλτούκη και πολλοί άλλοι…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Απόστολος Ρούντος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους αντιπεριφερειάρχη Απ. Μπέμπη, αντιδήμαρχο Απ. Σουρλαντζή, συνταγματάρχη Γκέλμπα, γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλίας υποστράτηγο Ιωάννη Τόλια, ανάπηρο πολέμου Αθ. Ριζάκη που σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι οι νεότερες γενιές πρέπει να προσέχουν τα μνημεία, εκπρόσωπο ΠΟΑΕΑ Κων. Αγγελή που έστειλε μήνυμα προς όποιον επιβουλεύεται τη χώρα μας ότι θα φωνάξουμε ξανά «μολών λαβέ», ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Γιάννης Μπέφας. Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων. Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο δημοτικός υπάλληλος Σπυρίδων Βαϊόπουλος.

*Μετά τις εκδηλώσεις στο Αντιαεροπορικό ακολούθησε τελετή στην προτομή του Γιάννη Πατέρα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στη συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου με κατάθεση στεφάνων, ενώ παρόμοια τελετή έγινε και στην προτομή της Δήμητρας Τσάτσου στην ομώνυμη πλατεία στη συνοικία της Νεάπολης με την εκδήλωση κι εδώ να κλείνει με κατάθεση στεφάνων τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μνήμη της 24χρονης επονίτισσας.

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass