Νέο «όχι» για την έκδοση Τούρκου κρατούμενου

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2018 22:45
Πανό συμπαράστασης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν αναρτήθηκε χθες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας Πανό συμπαράστασης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν αναρτήθηκε χθες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

Αρνητική, για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ήταν η χθεσινή γνωμάτευση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας στο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να εκδοθεί ο Τούρκος Αλή Ερτζάν Γκιόκογλου (Ali Ecram Gokoglu) που κρατείται στις Φυλακές Λάρισας.

Ο 50χρονος όπως και άλλοι 8 ομοεθνείς του, είχε συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., παραμονές της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα.

Το αίτημα έκδοσης της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, προς την αρμόδια δικαστική αρχή της Ελλάδας αναφέρει επί της ουσίας πως ο 50χρονος πρέπει να εκτίσει ποινή στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της γειτονικής χώρας, από το 2013 είχε καταδικαστεί για δύο πράξεις: Ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και αγορά, μεταφορά και κατοχή όπλων και σφαιρών σε σημαντικό αριθμό και ποιότητα. Είχε συνολική ποινή 7 ετών και 7 μηνών. Ο Τούρκος ανακρίθηκε και κρατήθηκε από τις 5 Μαρτίου του 2004 ενώ απολύθηκε από τις φυλακές τον Μάιο του 2006, αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί ακόμα τα δικαστήρια. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, του απομένει ποινή πεντέμισι περίπου χρόνων αφού έχει αφαιρεθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης. Ποινή που ζητούν να εκτελεστεί στη χώρα τους.

«Δεν θέλω να πάω στην Τουρκία γιατί εκεί δεν υπάρχει δικαιοσύνη και επιπλέον γίνονται βασανιστήρια» κατέθεσε μεταξύ άλλων ο 50χρονος Τούρκος. Σχετικά μάλιστα με τα βασανιστήρια εξήγησε πως έχει υποστεί και ο ίδιος. Μίλησε για βασανιστήρια με ρεύμα, 4ήμερα αϋπνίας, παγωμένο νερό στο σώμα, δεμένα χέρια και πόδια. Ο συνήγορος υπεράσπισης στάθηκε στο ότι η δίωξη είναι πολιτική.

Ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε τον Τούρκο γιατί αποφυλακίστηκε και επέμεινε στο ερώτημα αν λειτούργησε τότε ο νόμος για να πάρει καταφατική εν τέλει απάντηση.

Λίγο αργότερα ο εισαγγελέας πρότεινε να γνωμοδοτήσει θετικά το δικαστήριο στην έκδοση, αφού ωστόσο πρώτα ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία που εκκρεμεί στην Ελλάδα. Το δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε το αντίθετο, δηλαδή να μην εκδοθεί.

Το χθεσινό «όχι» ήταν η έβδομη ίδια απόφαση από Ελληνικό Δικαστήριο. Οι προηγούμενες εκδόθηκαν και από τα Συμβούλια Εφετών Αθηνών και Ναυπλίου, εκτός από αυτό της Λάρισας.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass