Η Λάρισα ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Δεσπότη της

* ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ * ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΔΗΜΟΣ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2018 15:00

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στη Μητρόπολη για την υποδοχή του σκηνώματος του μακαριστού μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, η άφιξη του οποίου χρονολογείται σήμερα Πέμπτη το απόγευμα (περίπου στις 6 μ.μ.). Ήδη εκατοντάδες αγγελτήρια της κηδείας έχουν τοιχοκολληθεί στους ναούς της Μητρόπολης και στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ για την καλύτερη προετοιμασία της Εξοδίου Ακολουθίας τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου την Παρασκευή 13 Ιουλίου θα παραμείνουν κλειστά.

Ο Δήμος Λαρισαίων κήρυξε τριήμερο πένθος, από σήμερα Πέμπτη 12 Ιουλίου έως το Σάββατο 14 Ιουλίου.

Η κήρυξη του τριήμερου πένθους, γίνεται στο πλαίσιο σχετικής ομόφωνης απόφασης – ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη μετά τη γνωστοποίηση της εκδημίας του σεβασμιοτάτου.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου πένθους, αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων, ο οποίος καλεί τους πολίτες να παραστούν στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη.

Σήμερα το πρωί το γραφείο τελετών που έχει αναλάβει την κηδεία του μητροπολίτη θα παραλάβει τη σορό του από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και θα τη μεταφέρει στον Άγιο Αχίλλιο, αφού πρώτα ελεγχθεί από τον ιατροδικαστή, για να ξεκαθαρίσουν θέματα που σχετίζονται με το φέρετρο και την πολύωρη παραμονή του σκηνώματος στον μητροπολιτικό ναό, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι και το Σάββατο που θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία.

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αχιλλίου θα είναι διαρκώς ανοιχτός για τους πιστούς που θα θελήσουν να αποχαιρετήσουν τον σεβασμιότατο μητροπολίτη.

Όσον αφορά στο τελετουργικό πρόγραμμα απόδοσης τιμών στον μακαριστό μητροπολίτη, αυτό προβλέπει τα εξής: Με την άφιξη της σορού του κυρού Ιγνατίου στον Άγιο Αχίλλιο θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη του και ακολούθως η ανάγνωση του Ευαγγελίου από τους ιερείς του ναού. Στις 10 το βράδυ θα τελεστεί ιερά Αγρυπνία, προεξάρχοντος του τοποτηρητή μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου και στη συνέχεια (όλο το βράδυ) θα συνεχιστεί η ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου. Το πρωί της Παρασκευής θα τελεστεί λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ζιχνών κ. Ιερόθεου, ενώ το βράδυ (10 μ.μ.) στην αγρυπνία θα προεξάρχει ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ. Το πρωί του Σαββάτου (7-10 π.μ.) η θεία λειτουργία και στις 11 π.μ. με την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου θα ξεκινήσει η Εξόδιος Ακολουθία. Επικήδειους θα εκφωνήσουν ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο τοποτηρητής μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, η δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου (γενέτειρα πόλη του μακαριστού) και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Αχίλλιος. Θα ακολουθήσει περιφορά στους δρόμους γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου και θα πραγματοποιηθεί η ταφή πίσω από τον ιερό ναό, όπως ήταν και η επιθυμία του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ιγνατίου. Τιμητικό άγημα θα αποδώσει χαιρετιστήριες βολές, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Στρατού και του Δήμου.

* Σε μήνυμά του ο εφημέριος των Καθολικών Λάρισας Κρίστιαν Βέρες αναφέρει σχετικά: Μετά των Αγίων ανάπαυσον, Χριστέ, την ψυχήν του δούλου σου, ένθα ούκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος. Η Καθολική Ενορία Λάρισας, Ιεράς Καρδίας του Ιησού, συμμετέχει στο πάνδημο πένθος της Λάρισας, για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου. Η απώλειά του προκάλεσε βαθιά συγκίνηση σε όλους μας! Αιώνια ανάπαυση να του χορηγήσει ο Αναστημένος Κύριος Ιησούς Χριστός και ας τον φωτίζει με το φως Του το ανέσπερο! Καλό Παράδεισο Σεβάσμιε Δέσποτα!

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass