"Πνίγονται" τα καταστήματα με είδη θαλάσσης

Οι περισσότεροι λουόμενοι έρχονται εφοδιασμένοι και οι τουρίστες επιλέγουν σουβενίρ μικρής αξίας, αναφέρουν καταστηματάρχες στην "ΕτΔ"

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2018 22:22

Οι παραλίες αυτό τον καιρό έχουν την τιμητική τους. Παρά τα τερτίπια του καιρού η απόδραση στη θάλασσα, είτε ημερήσια, είτε ολιγοήμερη, έχει μπει στον προγραμματισμό των οικογενειών.

Οι καταστηματάρχες των παραλίων ξεκινούν πάντα τη σεζόν με την ελπίδα να πάνε καλύτερα ή απλά να μην έχουν πτώση των εσόδων τους. Δυστυχώς η ευχή δεν πιάνει για όλους, καθώς είναι και κάποια μαγαζιά που χρόνο με τον χρόνο έρχονται πιο κοντά στο να βάλουν λουκέτο. Πρόκειται για τα καταστήματα που πωλούν είδη θαλάσσης, σωσίβια, στρώματα νερού, ψάθες, γυαλιά, καπέλα, αντηλιακά, ρακέτες, μπάλες, ακόμ και αναμνηστικά σουβενίρ. Δυστυχώς, αυτά τα μαγαζιά μπορεί να έχουν κίνηση από κόσμο που θα μπει για να περάσει την ώρα του, αλλά που σπάνια κάνει αγορές. «Ο ανταγωνισμός από μεγάλα εμπορικά και σούπερ μάρκετ είναι μεγάλος. Συνήθως οι περισσότεροι έρχονται στη θάλασσα εφοδιασμένοι με τα πάντα. Μόνο αν κάτι ξεχάσουν και πρέπει να το έχουν οπωσδήποτε, όπως για παράδειγμα αντηλιακό, θα μας προτιμήσουν. Κυρίως χαζολογάνε, δεν αγοράζουν ή έρχονται για να τους φουσκώσουμε τα σωσίβια και τα στρώματα που έχουν αγοράσει από αλλού. Δεν είναι ότι οι τιμές μας είναι υψηλές, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να είναι τόσο χαμηλές όσο σε μεγάλες αλυσίδες. Δυστυχώς το μεροκάματο δύσκολα βγαίνει γι’ αυτό βάζουμε και άλλα πράγματα, όπως νερά και παγωτά, ώστε κάπως να μπορούμε να βγαίνουμε», λέει ο κ. Γιώργος που διατηρεί κατάστημα στη Λεπτοκαρυά.

Τα παράλια του νομού Πιερίας επισκέπτονται πολλοί τουρίστες από τις Βαλκανικές κυρίως χώρες, οι οποίοι όμως περιορίζονται κυρίως σε μικρές αγορές αναμνηστικών σουβενίρ.

Από τα κλασικά σουβενίρ που πωλούνται περισσότερο ωστόσο, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, είναι οι προτομές αρχαίων φιλοσόφων, τα ομοιώματα θεών του Ολύμπου, οι αμφορείς και τα στεφάνια ελιάς και φυσικά τα μαγνητάκια.

Σε μια έρευνα που είχε γίνει πέρυσι online από το τουριστικό γραφείο "Opodo" σε δείγμα 11.000 ταξιδιωτών από 8 ευρωπαϊκές χώρες προέκυψε το συμπέρασμα ότι το 86% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών αγοράζουν σουβενίρ κατά τη διάρκεια των διακοπών για τους ίδιους, αλλά και για τους φίλους τους, με ακόμα πιο φανατικούς τους ταξιδιώτες στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 29 ετών (90%) και λιγότερο τους ταξιδιώτες ηλικίας 55-76 (76%). Οι νέοι αγοράζουν πιο συχνά σουβενίρ που αντιπροσωπεύει τον προορισμό.

Οι μισοί ταξιδιώτες επιλέγουν το κλασικό σουβενίρ-μαγνητάκι για το ψυγείο (48%) και ακολουθούν οι χειροτεχνίες (44%), οι τοπικές σπεσιαλιτέ (40%), τα μπρελόκ (38%) και τα στολίδια που χαρακτηρίζουν τον προορισμό-χώρα.

Το 97% των Πορτογάλων και το 95% των Ισπανών αγοράζουν σουβενίρ στις διακοπές και ακολουθούν οι Γάλλοι (93%), οι Ιταλοί (90%), οι Γερμανοί (84%), οι Σουηδοί (80%), οι Νορβηγοί (74%) και οι Βρετανοί (66%).

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass