«Υβρις» στον Τύρναβο!

* ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ, ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ. ΠΙΚΡΙΑ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΛΥΠΤΗ – ΔΩΡΗΤΗ Γ. ΚΑΛΑΚΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2018 22:14
Οι προτομές με τα βάθρα πριν την κλοπή και χθες με την αφαίρεσή τους Οι προτομές με τα βάθρα πριν την κλοπή και χθες με την αφαίρεσή τους

Αυτή τη φορά οι γνωστοί - άγνωστοι δεν σεβάστηκαν, ούτε την ιστορία του τόπου μας, ούτε προσωπικότητες της αρχαιότητας οι οποίες άφησαν στη σύγχρονη ανθρωπότητα μεγάλη ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη.

Αφαίρεσαν, χθες νωρίς το πρωί ή την προηγούμενη νύχτα, από τον προαύλειο χώρο του ανοιχτού θεάτρου «Λατόμι» στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Τυρνάβου τις προτομές των τριών αρχαίων ποιητών Ευριπίδη, Σοφοκλή και Αισχύλου. Οι προτομές αυτές από μπρούτζο (χαλκό) ήταν δωρεά του γνωστού καταξιωμένου Τυρναβίτη γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά και τοποθετήθηκαν εκεί μετά την ολοκλήρωση του ανοιχτού θεάτρου και των βοηθητικών χώρων στις 10 Οκτωβρίου 2010 επί δημαρχίας Χρήστου Κιτσίδη και με κάθε επισημότητα.

Mετά από παλιότερες κλοπές ήταν αναμενόμενο ότι η επόμενη κίνηση θα ήταν η κλοπή των τριών προτομών. Τον Ιανουάριο του 2017 μετά από κλοπές και βανδαλισμούς η «Ε» στο σχετικό ρεπορτάζ μετά από πληροφορίες με στελέχη της νυν δημοτικής αρχής έγραφε:

ΟΙ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

«Στην είσοδο του χώρου υπάρχουν μετά από δωρεά του καταξιωμένου Τυρναβίτη γλύπτη και ομότιμου καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γιώργου Καλακαλλά οι προτομές των τριών τραγικών ποιητών της αρχαιότητας, του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή.

Ο Δήμος Τυρνάβου σε συνεννόηση και με τον δωρητή γλύπτη μετά και τα τελευταία κρούσματα κλοπών και βανδαλισμών θα μεταφέρει τα βάθρα και τις προτομές στο κέντρο της πόλης. Το πιθανότερο είναι να τοποθετηθούν σε χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου στον πεζόδρομο Στ. Καράσσου».

Δυστυχώς δεν έγινε καμία ενέργεια και οι προτομές έμειναν εκεί εκτεθειμένες γι' άλλο ενάμιση χρόνο. Πριν δύο μήνες εκλάπη η προτομή του αείμνηστου ποδοσφαιριστή Γιώργου Μητσιμπόνα από το καλά φυλασσόμενο δημοτικό στάδιο Τυρνάβου. Και τότε το μυαλό πολλών πήγε στις προτομές των τριών τραγικών ποιητών πάνω στο ανοιχτό θέατρο κι όμως και πάλι δεν έγινε καμία κίνηση μεταφοράς και φύλαξης μέχρι να αποφασιστεί πού θα τοποθετηθούν ώστε να τύχουν προστασίας. Ώσπου τελικά ήλθε η κλοπή για να πουληθούν τα αριστουργήματα, προφανώς, με το κιλό ως μέταλλο (ζυγίζει το καθένα περίπου 70 κιλά) και όχι έργα τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού.

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΠΙΚΡΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ - ΔΩΡΗΤΗ Γ. ΚΑΛΑΚΑΛΛΑ

Χθες μετά τη δημοσιοποίηση της κλοπή των τριών προτομών η «Ε» επικοινώνησε με τον Τυρναβίτη γλύπτη και δωρητή κ. Γεώργιο Καλακαλλά στην Αθήνα ο οποίος δήλωσε συντετριμμένος αλλά και πικραμένος για την κλοπή των τριών προτομών αλλά και την προτομή του Γιώργου Μητσιμπόνα που είναι επίσης έργο δικό του. Ο κ. Καλακαλλάς άφησε αιχμές τόσο για την προηγούμενη αρχή του κ. Νίκου Μαλάκου, όσο και για τη σημερινή του κ. Παναγιώτη Σαρχώση κι αυτό γιατί εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα της κλοπής των προτομών. Μάλιστα ο κ. Καλακαλλάς είχε προτείνει παλαιότερα, τόσο επί Μαλάκου, στον τότε πρόεδρο του Δ.Σ. Τυρνάβου κ. Δημήτρη Ζώη όσο και πρόσφατα επί δημαρχίας Π. Σαρχώση στον αντιδήμαρχο κ. Κ. Κουλιό, να τοποθετηθούν οι προτομές των τριών τραγικών ποιητών στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου, ή στο εσωτερικό του. Κάτι που και οι δύο δέχτηκαν. Έτσι και θα προφυλάσσονταν, αλλά και θα τις θαύμαζαν οι επισκέπτες. Αλλά σύμφωνα με τον κ. Καλακαλλά κανένας δεν τήρησε την υπόσχεσή του.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Για το δυσάρεστο γεγονός η δημοτική αρχή Τυρνάβου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Τυρνάβου το πρωί της Τρίτης 7/8/2018 όταν σε μία συνήθη περιοδεία που γίνεται σε δημοτικές δομές διαπιστώθηκε μία ακραία πράξη βανδαλισμού που αφορά στην αφαίρεση των προτομών των τριών τραγικών που φιλοτέχνησε ο συντοπίτης γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς και που κοσμούσαν τον προαύλειο χώρο του Ανοιχτού Θεάτρου «Λατόμι» στον Προφήτη Ηλία Τυρνάβου. Είναι μία πράξη η οποία θίγει στοιχεία πολιτισμού και μάλιστα βάναυσα και με καταφανή έλλειψη σεβασμού στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.

Αμέσως ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης συνοδευόμενος από τον διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Πέτρο Οντούλη επισκέφτηκαν το Α.Τ. Τυρνάβου όπου είχαν συνεργασία με τον διοικητή κ. Σεραφείμ Μπίρδα, αστυνόμο Α' και υπεβλήθη μήνυση κατ’ αγνώστων.

Επίσης υπήρξε επικοινωνία της οικογενείας Καλακαλλά με τον δήμαρχο και αποφασίστηκε συνάντηση με εκπρόσωπο της οικογενείας στις 17 Αυγούστου, προκειμένου να συζητηθεί η αντικατάσταση και μετεγκατάσταση των προτομών των τριών τραγικών καθώς και η διαχείριση και άλλων έργων του Γεωργίου Καλακαλλά τα οποία προσέφερε ως δωρεά στον Δήμο Τυρνάβου, κατά τρόπο που να αναδειχθούν συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάταση της περιοχής».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass