Φωτοβολταϊκό πάρκο αποκτά η ΔΕΥΑΛ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΩΝ ΔΕΥΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2018 22:02
Ενδεικτική χωροταξική θέση του φωτοβολταϊκού σταθμού στον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας Ενδεικτική χωροταξική θέση του φωτοβολταϊκού σταθμού στον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας

Στη λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) μετά την υπογραφή, προχθές, της σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πρόκειται για το πρώτο πάρκο της ΔΕΥΑΛ – όπως και όλων των ΔΕΥΑ της χώρας - που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων που δαπανώνται για κατανάλωση ρεύματος από τη λειτουργία γεωτρήσεων ύδρευσης στα Πλατανούλια.

«Η μελέτη εγκατάστασης του Σταθμού στον Βιολογικό Καθαρισμό ολοκληρώνεται, η προκήρυξη του έργου αναμένεται έως τον Οκτώβριο και στόχος μας είναι το πάρκο να τεθεί σε λειτουργία έως τα μέσα του 2019» σημειώνει στην «Ε» ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ, Δημήτρης Σαββοργινάκης.

Το πράσινο φως για την κατασκευή του σταθμού άναψε προχθές, όταν ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Απόστολος Καλογιάννης και ο διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας του ΔΕΔΔΗΕ, Βασίλειος Αβαρκιώτης υπέγραψαν τη «σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο μέσης τάσης μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και της ΔΕΥΑΛ σαν αυτοπαραγωγού, με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό φωτοβολταϊκού σταθμού της ΔΕΥΑΛ».

Με τη ΔΕΥΑΛ, όπως διευκρινίζει ο κ. Σαββοργινάκης να «εξετάζει όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ενώ στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός) λειτουργούν ήδη δύο μηχανές παραγωγής ενέργειας από Βιοαέριο (συνολικής ισχύος 600 kW).

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό τμήμα του λειτουργικού κόστους της ΔΕΥΑΛ, αλλά και όλων των υπηρεσιών ύδρευσης που κάνουν χρήση γεωτρήσεων για την άντληση νερού. Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός θα αποτελέσει, όχι μόνο τον πρώτο Σταθμό της ΔΕΥΑΛ «αλλά και όλων των ΔΕΥΑ της χώρας που εντάσσεται σε αντίστοιχο πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό».

Μετά την υπογραφή της σύμβασης η ΔΕΥΑΛ θα δημοπρατήσει την υλοποίηση της εγκατάστασης του Σταθμού, προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ και με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους. Η σύμβαση συμψηφισμού είναι διάρκειας 25 ετών.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα εγκατασταθεί στον ευρύτερο χώρο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΛ, θα είναι ισχύος 500 kWp, και θα συνδεθεί στο δίκτυο Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ κάνοντας χρήση του μηχανισμού εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Δηλαδή η παραγόμενη ενέργεια από τον Φωτοβολταϊκό σταθμό στον Βιολογικό θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση ενέργειας δύο κεντρικών γεωτρήσεων ύδρευσης της ΔΕΥΑΛ στα Πλατανούλια Τυρνάβου εξοικονομώντας, σε ετήσια βάση, περί τις 50.000 ευρώ.

«Η εγκατάσταση» προσθέτει ο κ. Σαββοργινάκης «του Φωτοβολταϊκού σταθμού αναμένεται να έχει ανταποδοτικά αποτελέσματα για τη ΔΕΥΑΛ καθότι αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας με την ταυτόχρονο μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα».

Με την προκήρυξη, τον ερχόμενο Οκτώβριο, το έργο αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο 8μηνο και να τεθεί σε λειτουργία, στα μέσα του 2019.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass