«Πυρ ομαδόν» από Ευρωστρατηγείο και SEEBRIG

ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ «MULTILAYER ‘18» ΚΑΙ «SEVEN STARS ‘18» ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2018 22:30

Σε πλήρη δράση  θα βρεθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα στρατηγεία δύο στρατιωτικών δομών στη Λάρισα καθώς, το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ)  θα διεξάγει την άσκηση  «MULTILAYER ‘18» ενώ η πολυεθνική Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), θα διεξάγει την άσκηση  «SEVEN STARS ‘18».

Εκατοντάδες στρατιωτικοί αλλά και πολυμελείς πολιτικές αντιπροσωπείες χωρών – μελών της Ε.Ε., θα βρεθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Λάρισα προκειμένου να παρακολουθήσουν τις δύο ασκήσεις που θα διεξαχθούν παράλληλα ενώ η άσκηση διαχείρισης κρίσεων στο Ευρωστρατηγείο, όπως διευκρίνιζαν στρατιωτικές πηγές στην «Ε», αποτελεί «τη μεγαλύτερη κλίμακας άσκηση της Ε.Ε., με συμμετοχή όλων των φορέων, πολιτικών και στρατιωτικών, που εμπλέκονται στην διαχείριση κρίσεων».

Το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο «εδραίωσε» τη Λάρισα στον «στρατιωτικό» χάρτη της Ε.Ε. ειδικά μετά την επιχείρηση («EUFOR RCA») γαλλικών, κυρίως, δυνάμεων  στην Μπανγκί , την πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας.  Σήμερα, μετά το λουκέτο στο ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό υποστρατηγείο (CAOC 7) στο Κουτσόχερο, το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας επιχειρεί να επαναφέρει τη Λάρισα  ενεργά και στον στρατιωτικό χάρτη των ΗΠΑ με τη φιλοξενία στην 110 Π.Μ., μη επανδρωμένων αεροσκαφών (MQ-9 Reaper) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ενώ από την αεροπορική βάση της Π.Α. των ΗΠΑ στην Spangdahlem της Γερμανίας προσγειώθηκαν πρόσφατα στη Λάρισα δυο stealth μαχητικά αεροσκάφη, F-22 Raptor.   Στο «Στρατόπεδο Σχοινά» τέλος, στο Τύρναβο - μέχρι το 2020 που θα μετακινηθεί στα Σκόπια – εδρεύει το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας SEEBRIG που αποτελεί το στρατιωτικό βραχίονα χωρών που δεν είναι απαραίτητα μέλη και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ

Η άσκηση επί χάρτου «MULTILAYER ‘18», που θα διεξαχθεί, από τις 9 έως τις 20 Νοεμβρίου στη Λάρισα, είναι άσκηση διαχείρισης κρίσεων τύπου CPX (Command Post Exercise) και είναι, όπως υπογραμμίζουν στρατιωτικές πηγές, «η μεγαλύτερη κλίμακας άσκηση της Ε.Ε., με συμμετοχή όλων των φορέων (πολιτικών και στρατιωτικών) που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσεων».

Διεξάγεται κάθε δύο έτη και συμμετέχει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) που εδρεύει στην 1η Στρατιά όπως και το Ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων της ΕΕ (ΕΣΔΕΕ)-ΣΜ HELBROC (71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στη Νέα Σάντα Κιλκίς)  που αποτελεί μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, για την αντιμετώπιση καταστάσεων διαχείρισης κρίσεων και επεμβαίνει κατόπιν απόφασης αποκλειστικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το σενάριο της «MULTILAYER ‘18», αφορά στη διαχείριση κρίσης σε κάποια (φανταστική) χώρα. Υπενθυμίζεται πως το 2016 στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο είχε διεξαχθεί η «ΜILEX 16» που αποτέλεσε άσκηση χειρισμού κρίσεων σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο, βασισμένη «σε ένα υποθετικό σενάριο διεξαγωγής επιχειρήσεων στο πλαίσιο χειρισμού κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς προσφυγή στις δυνατότητες και μέσα του ΝΑΤΟ».

Το σενάριο της «ΜILEX 16» αφορούσε σε χώρα της Κεντρικής Αφρικής «χωρίς αυτή να προσδιορίζεται», όπου με αφορμή «εθνικές και φυλετικές διαφορές» το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο «ανέλαβε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον» έτσι ώστε «να διεξαχθεί δημοψήφισμα σύμφωνα και με την πολιτική απόφαση της ΕΕ».

Σημειώνεται επίσης πως το  ΕΣΕΕΕ της Λάρισας, αποτελεί ένα από τα πέντε Στρατηγεία Επιχειρήσεων της Ευρώπης, «αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής διοικήσεως» της ΕΕ η οποία ωστόσο δεν διαθέτει μόνιμο στρατό.

Το ΕΣΕΕΕ ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 «για τη σχεδίαση και διοίκηση της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUFOR RCA) κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία βασίστηκε σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επιχείρηση που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015 και αποτέλεσε την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση - μετά από χρόνια - εκτός συνόρων της ΕΕ.

SEEBRIG

Στην Ταξιαρχία της ΝΑ Ευρώπης (South Eastern Europe Brigate -SEEBRIG), στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στον Τύρναβο θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 16 Νοεμβρίου η άσκηση «SEVEN STARS 18» που αποτελεί άσκηση τύπου CPX (Command Post Exercise).   

Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές «είναι η αύξηση των δυνατοτήτων του Σχηματισμού Μάχης  στη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης (Peace Support Operations), παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και αντιμετώπισης και αποκατάστασης απωλειών από φυσικές καταστροφές (Disaster Relief Operations). Αποτελεί την κύρια εκπαιδευτική επιχειρησιακή δράση της SEEBRIG για το έτος 2018 σε τακτικό επίπεδο, όπου εξετάζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητας της SEEBRIG, όντας τμήμα μιας διακλαδικής, πολυεθνικής δύναμης σε αποστολή υπό το ψήφισμα ΟΗΕ».

Την άσκηση, εκτός από τις στρατιωτικές θα παρακολουθήσουν και πολιτικές αντιπροσωπείες, των χωρών – μελών (Αλβανία, Βουλγαρία,  Ελλάδα, πΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία) που στελεχώνουν την Ταξιαρχία. Η SEEBRIG αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα της συμφωνίας - στα Σκόπια το 1998 - για την ίδρυση Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης ΝΑ Ευρώπης (MPFSEE). Η Ταξιαρχία εδρεύει στον Τύρναβο από το 2011 ενώ το 2020 τελικά, η έδρα του Στρατηγείου θα μετακινηθεί στα Σκόπια.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass