Από το χωράφι και τη λαϊκή, στις εξετάσεις και το ΤΕΙ...

ΤΟ ΜΙΚΡΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ 40ΧΡΟΝΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2018 22:16

Κάθε μέρα ξυπνάει στις 4 το χάραμα. Φεύγει από τη Λάρισα και πηγαίνει στο χωράφι όπου καλλιεργεί πατάτες. Πριν φέξει ετοιμάζεται για τη λαϊκή αγορά. Καρτέρι και κουβέντα στον πάγκο ολημερίς για να πουλήσει την πραμάτεια του.

Όλα για το μεροκάματο. Στις 3 το μεσημέρι τα μαζεύει και γυρίζει σπίτι. Μια μπουκιά ψωμί, λίγο παιχνίδι με τα παιδιά και διάβασμα. Στις 6 το απόγευμα σχολείο και σχόλασμα στις 9.30 το βράδυ.

Ο Θάνος Χατζηνίκος δεν το περίμενε ούτε και ο ίδιος πως συμπληρώνοντας τα 40 του χρόνια για δώρο γενεθλίων θα έπαιρνε αυτό: Την εισαγωγή του στο ΤΕΙ Λογιστικής Λάρισας παρά τις όποιες αντιξοότητες και το φορτωμένο του πρόγραμμα.THANOS 1

Πού να το φανταζόταν άλλωστε όταν στα 15 του σταμάτησε για προσωπικούς λόγους το σχολείο. Έβγαλε μονάχα το γυμνάσιο και μετά δουλειά. Και τι δουλειά; Κάτω από το λιοπύρι και υπό πίεση. Χειμώνα με χιόνια και παζάρια με πολίτες σε όλες τις περιοχές της Λάρισας... Δεν τη λες και εύκολη.

«Όταν έφτασα στα 35 μου πήρα την απόφαση να κάνω κάτι που είχα αφήσει στη μέση και αυτό ήταν η εκπαίδευσή μου» και το θέτει σωστά, γιατί τη μόρφωση και την παιδεία την πήρε από την οικογένειά του και τις δυσκολίες της ζωής του. Το καλύτερο «σχολείο».THANOS

Εγγράφηκε στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Λάρισας γιατί το είχε ανάγκη. «Περισσότερο για τα παιδιά μου, όχι για μένα. Τον Χρήστο και τη Ζωή. Σε λίγα χρόνια θα χρειαστεί να τα διαβάσω και να τα βοηθήσω και ένιωθα πως θα πρέπει να είμαι έτοιμος σαν πατέρας για να το κάνω. Να μπορώ να τους δώσω μια άποψη σε ένα θέμα του σχολείου τους και ένα στήριγμα για να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω από εμένα».

Και το έκανε. Κάθε απόγευμα σχολείο και διάβασμα όποτε έβρισκε χρόνο. Σαββατοκύριακα, νύχτες, μεσημέρια. «Εκείνο ήταν λιγάκι δύσκολο. Όμως είχα την υποστήριξη της συζύγου μου, της Μαρίας και αν δεν ήταν εκείνη για να με βοηθήσει δεν θα το είχα καταφέρει» λέει και το εννοεί.

Όσο περνούσαν τα χρόνια έβλεπε πως μπορεί να κάνει και ένα βήμα παραπάνω, πέρα από το να τελειώσει το Λύκειο. Το ίδιο έβλεπαν και οι καθηγητές του. Γι' αυτό και τον στήριξαν στην προσπάθειά του. Ήθελε να ανοίξει τους ορίζοντές του ακόμα περισσότερο.IMG 0723

«Είπα πως θα πρέπει να δώσω και πανελλήνιες εξετάσεις. Να δοκιμάσω την τύχη μου. Το ήξεραν οι καθηγητές μου και με ενθάρρυναν».

Το είπε και το έκανε. Έδωσε και πέρασε στο ΤΕΙ Λογιστικής. Κάποιοι στο άκουσμα της σχολής μπορεί να ειρωνευτούν. Όμως στη ζωή όλα είναι σχετικά. Για τον Θάνο, στα 40 του χρόνια και με τόσες υποχρεώσεις επαγγελματικές και οικογενειακές είναι ένα ιδιαίτερο επίτευγμα που αποτελεί φωτεινό «φάρο» για όσους δεν έχουν κουράγια.

Στο χωριό του, την Ανάβρα Αγιάς, φυσικά και έγινε θέμα συζήτησης. «Όλοι όταν το άκουσαν γελούσαν αλλά ήταν χαρούμενοι. Δεν το περίμεναν και τους προκάλεσε μεγάλη έκπληξη» λέει χαρακτηριστικά.

Τώρα όμως αρχίζει ένας νέος «γολγοθάς». Να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μεγαλώνουν τα παιδιά, μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις, αυξάνουν οι οικονομικές απαιτήσεις όπως και το διάβασμα. Μα ο Θάνος ξέρει τι πρέπει να κάνει. Όπως καλλιεργεί τη γη με υπομονή και παίρνει τον καρπό για να τον πουλήσει, έτσι θα καλλιεργήσει και τον χρόνο του για να πάρει τον καρπό της γνώσης. Όχι για να τον πουλήσει όμως. Αυτόν θα τον δώσει στα ίδια του τα παιδιά. Κάτι ακόμα πιο σημαντικό...

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass