«Συγχαρητήρια, κερδίσατε 800 ευρώ προσφορών. Καλέστε 901...»

*ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ *ΔΙΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ 5ΨΗΦΙΑ SMS

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2018 22:04

Στην αρχή τους τάζουν τον... ουρανό με τ´ άστρα μέσω προσφορών εκατοντάδων ευρώ για σούπερ μάρκετ.

Εν συνεχεία τους παραπέμπουν σε τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες περί αστρολογίας. Μόλις όμως αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για παραπλάνηση και λίγο αργότερα όταν αντικρίζουν τον φουσκωμένο τηλεφωνικό λογαριασμό, τους έρχεται ο ουρανός... σφοντύλι.

Σύμφωνα με τον αριθμό των πολιτών που απευθύνθηκαν στα γραφεία της «Ε» τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε έξαρση το φαινόμενο της προσπάθειας εξαπάτησης μέσω τηλεφωνημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως τέτοια τηλεφωνήματα έγιναν ακόμα και σε γραφεία του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, και φυσικά οι επίδοξοι κολπατζήδες ανέκρουσαν πρύμναν.

Η μέθοδός τους, όπως μας την περιέγραψε ένας πολίτης, παρ´ ολίγον θύμα, είναι η εξής: τηλεφωνούν από σταθερό νούμερο από την Αττική (σύμφωνα με τον αριθμό) και ενημερώνουν πως "Συγχαρητήρια, είστε τυχερός καθώς κερδίσατε προσφορά 800 ευρώ από διαδικτυακά σούπερ μάρκετ". Όταν ρωτάει ο πολίτης πώς θα τα εξαργυρώσει αυτά τα χρήματα τον παραπέμπουν σε μια γραμμή που ξεκινάει από 901...

Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την παραπλάνηση και το κλείνουν. Άλλοι για να το ψάξουν καλύτερα, ρίχνουν μια ματιά στο διαδίκτυο και βρίσκουν πως το νούμερο που τους έδωσαν αντιστοιχεί σε υπηρεσίες πληροφόρησης (παντός αντικειμένου) με χρέωση. Ακόμα και περί αστρολογίας...

Υπάρχουν όμως και μερικοί ανυποψίαστοι πολίτες που καλούν στα συγκεκριμένα νούμερα και περιμένοντας να μάθουν πώς θα εξαργυρώσουν τις προσφορές που κέρδισαν έχουν χάσει αρκετά χρήματα καθώς για κάθε λεπτό στη γραμμή πέφτουν ανά τετράδα τα ευρώ.

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΣΑ

Όμως οι παραπλανήσεις δεν είναι μόνο στα τηλεφωνήματα αλλά και στα 5ψήφια SMS, μέσω καμουφλαρισμένων εφαρμογών στα έξυπνα κινητά. Με αυτόν τον τρόπο ανυποψίαστοι πολίτες εγγράφηκαν εν αγνοία τους σε υπηρεσίες πολυμεσικής Πληροφόρησης, δέχονταν μηνύματα και χρεώνονταν.

Εκεί υπάρχει δικαστική διάσταση στη Λάρισα. Μερικοί συμπολίτες αποφάσισαν να καταγγείλουν τα περιστατικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ακολούθησε προκαταρκτική έρευνα και από το υλικό που συλλέχθηκε τρία άτομα θα βρεθούν κατηγορούμενοι ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για πράξη που σχετίζεται με παραβίαση του συστήματος ασφαλείας για κακόβουλα συστήματα. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για την επομένη εβδομάδα.

 

 

Τι είναι οι Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης;

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) σχετίζονται με τη μετάδοση πληροφορίας/περιεχομένου σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Παραδείγματα ΥΠΠ αποτελούν οι ψηφοφορίες (π.χ. ψηφοφορία για Eurovision), διαγωνισμοί, αγορά (downloading) ringtones, logos, videos, παιχνιδιών μέσω SMS, παροχή τεχνικής υποστήριξης, παιχνίδια από την τηλεόραση στα οποία συμμετέχουν οι χρήστες μέσω τηλεφώνου, υπηρεσίες πληροφόρησης (π.χ. καιρός), αστρολογία/χαρτομαντεία, υπηρεσίες ενηλίκων κ.ά. Η πρόσβαση στις ΥΠΠ είναι εφικτή μέσω κλήσεων ή λήψης/αποστολής SMS/MMS προς αριθμούς που ξεκινούν από 901, 909, 806, 812, 825, 850, 875, 14, 190-195, 54 κ.ά.

Η χρέωση για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών είναι υψηλότερη από τις βασικές υπηρεσίες και η τιμολόγηση πραγματοποιείται με χρέωση στον λογαριασμό σας. Υπάρχουν επίσης ΥΠΠ με συνδρομή για τις οποίες απαιτείται εγγραφή -με ή χωρίς κόστος- του χρήστη. Η εγγραφή μπορεί να γίνει και μέσω του Διαδικτύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρέωση γίνεται σε τακτική βάση (όπως εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη, μηνιαία) και ενδέχεται να εξαρτάται από το περιεχόμενο που λαμβάνει ή αποστέλλει ο χρήστης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές;

Σε αυτό το ερώτημα η ΕΕΤΤ αναφέρει τα εξής: Μην καταχωρείτε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας σε διαδικτυακό τόπο εάν προηγουμένως δεν έχετε διαβάσει προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους παρέχεται η υπηρεσία που σας ενδιαφέρει, καθώς και το σχετικό κόστος. Επισημαίνεται ότι διαφημίσεις για δωρεάν προσφορές ή συμμετοχή σε κληρώσεις, ενδέχεται να συνοδεύουν συνδρομητικές υπηρεσίες. Διαβάζετε προσεκτικά όλους τους όρους της διαφημιστικής καταχώρησης και ελέγχετε εάν αφορά συνδρομητική υπηρεσία ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από 1 SMS κ.λπ.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass