Υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας αλλά μειώνεται η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

* ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH ΜΕΤΑ ΤΗ Δ.Ε.Θ. * ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΤΣΙΠΡΑ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ * ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2018 22:00

Επιμέλεια: Δημ. Κατσανάκης

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος μετά τις διαδοχικές εμφανίσεις τόσο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, αν και η ψαλίδα με το κυβερνών κόμμα φαίνεται να κλείνει δείχνοντας ένα πραγματικό ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στον δρόμο για τις εκλογές.

Αν και το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research δείχνει μια Βουλή πεντακομματική, όπου εκτός των δύο μονομάχων θα βρίσκονται η Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Αντίθετα, την είσοδό τους στη Βουλή φαίνεται να μην εξασφαλίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα με τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων να κινούνται οριακά.

Όσο για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να κρατάει την πρώτη θέση με 32% αν και ο Αλέξης Τσίπρας με 27% ανεβάζει το ποσοστό του κατά τρεις μονάδες, ωστόσο κανείς από τους δύο δεν φαίνεται να πείθει ένα ποσοστό 37%.

Η νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research (συνδρομητική έρευνα την οποία έχει στην κατοχή της και η «Ε»), έγινε σε δύο φάσεις με τους πολίτες να απαντούν με βάση τα προγράμματα που παρουσίασαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η πρώτη φάση έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου από 1.227 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας το τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη φάση έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου από 1.005 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου 2018. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με βάση την ψήφο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 και των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσε βαρόμετρο των εξελίξεων το τελευταίο δεκαήμερο καθώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν και παρουσίασαν τα προγράμματά τους σε μια χρονική περίοδο που τυπικά ταυτίζεται με την έναρξη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, όποτε και αν διεξαχθούν οι εκλογές.

Οι πολίτες πάντως φαίνεται να επιθυμούν εκλογές στο τέλος της τετραετίας καθώς το 53% απάντησε ότι δεν επιθυμεί ή μάλλον δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές ενώ το 44% δήλωσε ότι επιθυμεί ή μάλλον επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στο ερώτημα «εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;» η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να έχει το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου αποσπώντας ποσοστό 24,7% έναντι 19,8% του ΣΥΡΙΖΑ και με τη διαφορά να κινείται οριακά στο 5%. Η ψαλίδα των δύο πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να κλείνει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι του Ιουλίου 2018 (ΝΔ 23,3% - ΣΥΡΙΖΑ 17,8%) και 1,2% έναντι του Σεπτεμβρίου 2017 (Ν.Δ. 22,% - ΣΥΡΙΖΑ 16,6%).

Οι προσπάθειες του Κινήματος Αλλαγής για την εξασφάλιση της τρίτης διερευνητικής εντολής παραμένουν ακόμα προσπάθειες, καθώς με το 6,7% βρίσκεται στην τέταρτη θέση και υπολείπεται 1,2% έναντι της Χρυσής Αυγής, που παραμένει στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των πολιτών με ποσοστό 7,9%.

Σταθερά στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ με 5,6% συμπληρώνει τις πολιτικές δυνάμεις που μπαίνουν στην επόμενη Βουλή. Οριακά εκτός Βουλής βρίσκονται τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,5% και η Ένωση Κεντρώων με 2,3% ενώ εκτός με μικρά ποσοστά κινούνται το Ποτάμι με 1,3%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,6%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,2%, η Ελληνική Λύση με 1,5%.

Όσον αφορά στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;» το 58% των πολιτών θεωρεί βέβαιη τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ποσοστό που πάντως υποχώρησε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ιουλίου 2018 (62%). Αντίθετα το 26% θεωρεί βέβαιη την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό βελτιωμένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ιουλίου 2018 (23%).

Από άποψη πολιτικής φυσιογνωμίας πάντως το 45% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει στροφή στην πολιτική του κατεύθυνση προς το κέντρο και την κεντροαριστερά, 4% θεωρεί ότι έχει κάνει στροφή προς τα αριστερά, 17% και προς τις δύο κατευθύνσεις ενώ ένα 27% εκτιμά ότι δεν έχει αλλάξει πολιτική κατεύθυνση.

Αντίστοιχα για τη Νέα Δημοκρατία το 22% των ψηφοφόρων δεν βλέπει αλλαγή στην πολιτική της κατεύθυνση έναντι 29% που διαπιστώνει στροφή προς το κέντρο, 27% στροφή προς τα δεξιά και 10% στροφή στις δύο κατευθύνσεις.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για την αξιοπιστία και τα σημεία υπεροχής των κ. Αλέξη Τσίπρα - Κυρικάκου Μητσοτάκη και των κομμάτων τους για τομείς πολιτικής και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερέχουν σε θέματα κοινωνικής πολιτικής καθώς πείθουν ότι με τη δική τους διακυβέρνηση μπορούν να υποστηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι (37% έναντι 25% της Ν.Δ.), να μειωθεί η διαφθορά στη δημόσια ζωή (33% έναντι 28% της Ν.Δ.), να αυξηθούν οι μισθοί (33% έναντι 27% της Ν.Δ.) και να μην περικοπούν οι συντάξεις (32% έναντι 25% της Ν.Δ.).

Αντίθετα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας πείθουν ότι μπορούν να επιτύχουν αύξηση των επενδύσεων (42% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ), ενίσχυση της ανάπτυξης (36% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ), μείωση των φόρων (36% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ) και μείωση της ανεργίας (32% έναντι 30% του ΣΥΡΙΖΑ).

Όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων το 43% ζητά από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ακυρώσουν μονομερώς την περικοπή των συντάξεων εάν οι θεσμοί δεν κάνουν αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Το 32% πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για μια ενδιάμεση λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις ενώ το 18% πιστεύει ότι πρέπει να υποχωρήσει και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Αναφορικά με την παρουσία των δύο «μονομάχων» στη Θεσσαλονίκη, θετικά και μάλλον θετικά αξιολογεί το 35% των ερωτηθέντων τις εξαγγελίες και τη συνολική παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έναντι 46% των ερωτηθέντων που την αξιολογεί μάλλον αρνητικά και αρνητικά.

Το 25% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι από όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν όλα όσα εξήγγειλε (11%) ή τα περισσότερα από αυτά (14%) έναντι 58% που πιστεύει ότι πολύ λίγα από αυτά θα εφαρμοστούν (26%) ή δεν θα εφαρμοστεί τίποτα από αυτά (32%) ενώ 15% υποστηρίζει ότι θα εφαρμοστούν κάποια από αυτά.

Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν έπεισε τους ψηφοφόρους θέτοντας ως κεντρικό δίλημμα των επόμενων εκλογών «Αν θα πάμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω στις σπατάλες, τη διαπλοκή και τη ρεμούλα» καθώς ο ένας στους δύο θεωρεί ότι δεν έχει καμία βάση. Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν έχει ή μάλλον δεν έχει βάση έναντι 38% όσων απάντησαν ότι έχει και μάλλον έχει βάση.

Θετικά και μάλλον θετικά κρίνει το 39% των ερωτηθέντων τις εξαγγελίες και τη συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο συγκριτικά με την αντίστοιχη επίδοση του πρωθυπουργού, έναντι 43% των ερωτηθέντων που την αξιολογεί μάλλον αρνητικά και αρνητικά.

Το 26% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι από όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης θα εφαρμοστούν όλα όσα εξήγγειλε (2%) ή τα περισσότερα από αυτά (24%) έναντι 39% που πιστεύει ότι πολύ λίγα από αυτά θα εφαρμοστούν (29%) ή δεν θα εφαρμοστεί τίποτα από αυτά (10%) ενώ 28% υποστηρίζει ότι θα εφαρμοστούν κάποια από αυτά.

Ούτε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε τους ψηφοφόρους όταν έθεσε ως κεντρικό δίλημμα για τις επόμενες εκλογές «Αν θα παραμείνει η Ελλάδα μια χώρα σε παρακμή και μιζέρια ή αν θα γίνει μια χώρα ασφαλής, υπερήφανη και ευημερούσα».

Το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν έχει ή μάλλον δεν έχει βάση έναντι 41% όσων απάντησαν ότι έχει και μάλλον έχει βάση.

1DHMOSKOPHSH 19 9 2018

 

2DHMOSKOPHSH 19 9 2018

 

3DHMOSKOPHSH 19 9 2018

4DHMOSKOPHSH 19 9 2018



5DHMOSKOPHSH 19 9 2018

 

 

6DHMOSKOPHSH 19 9 2018

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass