Ποιος παίζει θέατρο;

Η ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2018 15:44

ΑΘΗΝΑ

Δεν… τρέχει τίποτε, ή κάποιος παίζει κακόγουστο θέατρο; Ο λόγος για το θέμα με την εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο προς εκμετάλλευση.

Χθες η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία» από τον νόμο του 2016 αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της προκατόχου της Λυδίας Κονιόρδου.

Η κ. Ζορμπά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα της παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο επικαλούμενη το 2016 που θεσπίστηκε ο νόμος αλλά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει ότι στον κατάλογο βρίσκονται και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.

«Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί». Ζήτησε, δε, «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» πρόσθεσε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016.

«Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας γιατί είναι έργο υποδομής» κατέληξε η κυρία Ζορμπά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Αρχαιολόγων ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την κυβέρνηση «άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)», καθώς και «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ».

* Έντονη ήταν η αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Ολγα Κεφαλογιάννη κάνοντας λόγο για «πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ντροπή για τη χώρα».

* "Η παραδοχή από το Υπουργείο Πολιτισμού, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, ότι αρχαιολογικοί χώροι και άλλα πολιτιστικά μνημεία έχουν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πρωταθλήτρια κυνισμού, πρόθυμη να πουλήσει τα πάντα και να παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους, για εκμετάλλευση, την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά μας, προκειμένου να υπηρετήσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Κατά τα άλλα δήθεν μέτωπο εναντίον του νεοφιλελευθερισμού..." αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass