Τσιλιμίγκας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΕ ΑΓΙΑ, ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑ, ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΦΑΡΣΑΛΑ – Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2018 22:06

Με τη σύγκλιση της περιφερειακής επιτροπής Θεσσαλίας στις αρχές Οκτωβρίου, το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει στην τελική ευθεία για την επιλογή του υποψήφιου που θα διεκδικήσει στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη στήριξη των υποψηφίων δημάρχων στους επτά δήμους του νομού.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα συγκαλούνται τις επόμενες ημέρες περιφερειακές συσκέψεις με αποκλειστικό αντικείμενο της εκλογές β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, στις συσκέψεις θα συζητηθεί το πολιτικό πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής για την Αυτοδιοίκηση, την αποκέντρωση και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα κατατεθούν προτάσεις για τον επικεφαλής του συνδυασμού και διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών που θα προταθούν και επιθυμούν να ηγηθούν στους συνδυασμούς που θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής στην Περιφέρεια. Ενώ θα αποφασιστεί και η συμβολή του Κινήματος Αλλαγής στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και των τοπικών και περιφερειακών προγραμμάτων.

Στις συσκέψεις συμμετέχουν θεσμικά τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας, οι γραμματείς των Σ.Γ. των Τ.Ο. της Περιφέρειας, οι βουλευτές και τα μέλη της ΚΠΕ της Περιφέρειας, οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του Κινήματος Αλλαγής, οι επικεφαλής Περιφερειακών παρατάξεων ή των Δημοτικών παρατάξεων της έδρας των νομών της Περιφέρειας που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και οι πρόεδροι ή επικεφαλής παρατάξεων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών – κοινωνικών και παραγωγικών φορέων που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής (Ε.Κ/ΕΒΕ/ΤΕΕ/κ.α).

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στη Θεσσαλία η περιφερειακή σύσκεψη θα συγκληθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα στη Λάρισα –η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί- παρουσία κλιμακίου της Επιτροπής Διεξαγωγής αυτοδιοικητικών εκλογών της οποίας επικεφαλής είναι ως γνωστό ο Γιώργος Καμίνης και μέλη οι Άγγελος Τόλκας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Κόκιος, Νίκος Παντελιάς, Γιάννης Σμέρος, Απόστολος Κοιμήσης, Έφη Παγκάλου.

Πολιτικά στη σύσκεψη πρόκειται να επισημανθεί σε όλους τους τόνους ότι στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης για αυτόνομη πολιτική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να επιδιωχθεί τόσο στις περιφέρειες όσο και στους μεγάλους δήμους να στηριχθούν υποψήφιοι του Κινήματος Αλλαγής που «πιστεύουν στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, με ικανές και αποτελεσματικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις με αξιόπιστα ψηφοδέλτια και προγράμματα, που θα ανοίξουν νέους δρόμους για τις τοπικές κοινωνίες και την Ελληνική Περιφέρεια».

Δεδομένου ότι στη σύσκεψη της μεθεπόμενης εβδομάδας θα κατατεθούν ονόματα υποψηφίων περιφερειαρχών, το ενδιαφέρον της νομαρχιακής οργάνωσης του Κινήματος στράφηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στη βολιδοσκόπηση των προθέσεων του καθηγητή Νίκου Τσιλιμίγκα. Οι προσπάθειες κορυφώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης προ δεκαπενθημέρου όπου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρξε συνάντηση του Λαρισαίου καθηγητή με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσιλιμίγκας συμφώνησε για την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος περιφερειάρχης με αποτέλεσμα το θέμα των εκλογών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να θεωρείται ότι «έκλεισε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ανώτατα στελέχη του Κινήματος δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη αυτή καθώς ο κ. Τσιλιμίγκας διαθέτει αποδεδειγμένη εκλογιμότητα, ενώ την υποψηφιότητά του εξετάζει θετικά και ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας προκειμένου να στηρίξει την πολιτική της για «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ» παντού με τη συνταγή της συμπόρευσης των δύο πολιτικών δυνάμεων στον Δήμο Λαρισαίων.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

Το εγχείρημα της Συμπαράταξης φαίνεται να προχωρά και σε δήμους του νομού, με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής πάντως να σπεύδουν να διευκρινίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πολιτικών χώρων για κοινή κάθοδο υποψηφίων. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να παράσχει στήριξη στους υποψηφίους τους οποίους στηρίζει ο χώρος μας, τότε η στήριξη είναι καλοδεχούμενη…» τόνιζε γνωστό αυτοδιοικητικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, που πάντως δεν αγνοεί για τις τοποθετήσεις του την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη όλων των εν ενεργεία δημάρχων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αξιολογούνται θετικά και διεκδικούν εκ νέου τους δήμους τους.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τις υποψηφιότητες των δημάρχων Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα και Τεμπών Κώστα Κολλάτου, τις οποίες στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός εάν ο κ. Γκουντάρας αποφασίσει να στραφεί σε άλλες κατευθύνσεις για τη συνέχιση της πολιτικής του διαδρομής.

Στον Δήμο Κιλελέρ διαμορφώνονται νέα δεδομένα μετά την οριστική αποχώρηση του πρώην δημάρχου Ρίζου Κομήτσα, ο οποίος στρέφεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις περιφερειακές εκλογές. Στελέχη των δύο πολιτικών χώρων προετοιμάζουν το έδαφος για μια Συμπαράταξη, οργανώνοντας και διερευνητική συνέλευση. Ως λύση για τον επικεφαλής ενός τέτοιου εγχειρήματος προωθείται ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Μπρέττας, τον οποίο αποδέχονται τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρόκειται για ισχυρή υποψηφιότητα και διαθέτει υψηλό βαθμό εκλογιμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις και από τους δύο πολιτικούς χώρους.

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι προοπτικές στήριξης και από τους δύο χώρους της υποψηφιότητας του πρώην δημάρχου κ. Γιώργου Πασχόπουλου στον Δήμο Ελασσόνας αν και ο τελευταίος δεν έχει αποσαφηνίσει δημόσια τις προθέσεις του για τις δημοτικές εκλογές.

Αντίθετα, αυτόνομη φαίνεται να είναι η παρουσία των δύο πολιτικών χώρων στους δήμους Τυρνάβου και Φαρσάλων. Απέναντι στην υποψηφιότητα του προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ δημάρχου Παναγιώτη Σαρχώση, το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει υποψηφιότητα προερχόμενη από τη δημοτική παράταξη του πρώην δημάρχου Νίκου Μαλάκου, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει αυτοδιοικητικά. Αν και επισήμως δεν υπάρχουν υποψηφιότητες, σύμφωνα με πληροφορίες από μερίδα τοπικών στελεχών στηρίζεται ώστε να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ακτινολόγος Αθανάσιος Σάμερ Αμάρι.

Όσο αφορά στον Δήμο Φαρσάλων αποτελεί πονοκέφαλο και για τους δύο πολιτικούς χώρους καθώς προερχόμενοι από το Κίνημα Αλλαγής παραιτηθέντες δημοτικοί σύμβουλοι σε συνεργασία με περιφερειακό σύμβουλο κινούνται στην κατεύθυνση της αυτόνομης καθόδου ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον αυτόνομης καθόδου και ο υποψήφιος βουλευτής στις προηγούμενες εθνικές εκλογές Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, τον οποίο θα στηρίξει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το κόμμα.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων αποτελεί πονοκέφαλο για το Κίνημα Αλλαγής και θα συζητηθεί εντός Οκτωβρίου σε αντίστοιχη με την περιφερειακή σύσκεψη διαδικασία που θα ακολουθήσει σε επίπεδο Ν.Ε. με ανάλογη σύνθεση και με αντικείμενο την αξιολόγηση και επιλογή προσώπων για τους Δήμους της περιοχής-για την ακριβή σύνθεση, τη θεματολογία, τον τρόπο και τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής θα ακολουθήσει ειδική εγκύκλιος.

Προς το παρόν εμφανίζεται επιφυλακτικότητα μεταξύ των τοπικών στελεχών να προβλέψουν οποιαδήποτε εξέλιξη καθώς στο εσωτερικό του Κινήματος υπάρχουν δύο αντικρουόμενες αντιλήψεις. Η μία που υποστηρίζει ως δεδομένη τη στήριξη στη «Συμπαράταξη» του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη, στην οποία συμμετέχουν σημαντικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και η άλλη που υποστηρίζει την ανάγκη αυτόνομης καθόδου με ξεχωριστό υποψήφιο συνεχίζοντας το έργο και τη δράση της δημοτικής παράταξης του Έκτορα Νασιώκα.

Τοπικά στελέχη μετρώντας τις δύο αντιλήψεις συμφωνούν ότι η στάση του Κινήματος στον Δήμο Λαρισαίων θα είναι πολιτική και ως εκ τούτου θα αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο καθώς θα συνυπολογιστούν παράμετροι που αφορούν τόσο στη στάση του χώρου στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα της χώρας αλλά κυρίως στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass