Αυστριακοί γιατροί στο Μνημείο του Ιπποκράτη

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΕΣ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2018 22:22
Η οικογένεια των Αυστριακών γιατρών με τον κ. Χαλιαμπάλια και τον Λαρισαίο ξεναγό τους μπροστά στον Ορκο του Ιπποκράτη Η οικογένεια των Αυστριακών γιατρών με τον κ. Χαλιαμπάλια και τον Λαρισαίο ξεναγό τους μπροστά στον Ορκο του Ιπποκράτη

Πρόσφατα διεξήχθησαν στην πόλη μας εκδηλώσεις για τον πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, που έφεραν τον τίτλο «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή».

Οι εκδηλώσεις ήταν πολυήμερες και κατά τη διάρκειά τους έγιναν πολλές εκδηλώσεις με κορωνίδα τους αυτή που έγινε στον προαύλειο χώρο του Μύλου του Παππά με τη μελοποίηση του Ιπποκράτειου Ορκου από τον Λαρισαίο βραβευμένο συνθέτη Ευριπίδη Μπέκο. Η… αέναη επιστροφή του Ιπποκράτη έφερε στην πόλη μας ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό με τον Ιπποκράτη και τα ουμανιστικά διδάγματά του, μεταξύ αυτών οι κ. Γεράσιμος Ρηγάτος και Βασίλης Χατζηβασιλείου, που μίλησαν σε εσπερίδα που έγινε στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας για τον πατέρα της Ιατρικής. Ο άμισθος επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και επίτιμος διδάκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ρηγάτος και ο ιστορικός, συγγραφέας, νομικός κ. Χατζηβασιλείου πριν φύγουν από τη Λάρισα -για Αθήνα και Κω αντίστοιχα- φυσικό ήταν να επισκεφθούν και το κενοτάφιο του Ιπποκράτη που βρίσκεται επί της οδού Κοζάνης στο Αλκαζάρ. Εκεί τους ξενάγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, τους μίλησε για τις πολύχρονες προσπάθειες του γιατρού κ. Παλιούρα για να δημιουργηθεί το μνημείο αυτό, τον γλύπτη που φιλοτέχνησε τον ανδριάντα κ. Καλλακαλά, αλλά και για τον Σύλλογο και το έργο που επιτελεί.

Κατά την ξενάγηση του κ. Χαλιαμπάλια στους δύο επιφανείς προσκεκλημένους, έξω από το μνημείο και επί της οδού Κοζάνης σταμάτησε ένα λεωφορειάκι, αποβιβάστηκαν απ’ αυτό πέντε άτομα με ηλικιακή διάρθρωση που έδειχνε ότι είναι οικογένεια και χαρακτηριστικά που πρόδιδαν την προέλευσή τους: Βόρεια ή Κεντρική Ευρώπη. Η ξενάγηση σταμάτησε και άπαντες έστρεψαν τα βλέμματά τους με διάθεση βοηθητική αφού όλοι πίστεψαν πως έστριψαν κάπου λάθος και θέλουν βοήθεια για να βρούνε τον δρόμο τους. Τη λύση έδωσε ο οδηγός του μίνι λεωφορείου που κατέφτασε μόλις πάρκαρε το όχημά του: μην σταματάτε παιδιά, οικογένεια από τη Βιένη είναι, οι γονείς είναι γιατροί και είχαν προγραμματίσει κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στις Σποράδες να επισκεφτούν και τον τάφο του Ιπποκράτη που βρίσκεται εδώ! Τα βλέμματα όλων τότε από βοηθητικά έγιναν επιδοκιμαστικά, και προσφέρθηκαν να κατατοπίσουν όσο γίνεται πληρέστερα σχετικά με τον βίο και το έργο του Ιπποκράτη τους θεραπαινίδες της Ιατρικής από την Αυστρία. Η οικογένεια των Αυστριακών αποτελούνταν από τους γονείς που ήταν αμφότεροι γιατροί και τα τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι), μετά την ξενάγησή τους δε ο πατέρας κ. Λούντβιχ Χίσλερ ιατρός-ακτινολόγος, μίλησε στην «Ε» για τον λόγο της επίσκεψης και επισήμανε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ τυχεροί που ερχόμαστε στην πόλη που έζησε και άσκησε την Ιατρική ο Ιπποκράτης. Είχαμε πληροφορηθεί ότι το μνημείο του συνήθως δεν είναι ανοιχτό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να μπούμε μέσα και να ξεναγηθούμε. Ξέρετε είμαι γιατρός και όταν πήρα το πτυχίο μου ορκίστηκα στα λόγια του Ιπποκράτη, οπότε είναι ένα μοναδικό συναίσθημα τώρα που έρχομαι εδώ. Πέρασα υπέροχα στη διαμονή μου στην Ελλάδα και τώρα μ’ αυτό τελειώνει το ταξίδι μου με εξαιρετικό τρόπο». Ιπποκράτης: Αέναα θα επιστρέφει και θα πλανάται πάνω από την πόλη μας…

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass