Ο Γκμοχ, τα διόδια και η πλημμύρα (Ρετρό ιστορίες)

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2018 19:28 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2018 19:48

1959: Τα πρώτα διόδια στα Τέμπη

Μια ημέρα σαν και τη σημερινή πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της οδού Λαρίσης με τη νέα – για τότε- εθνική οδό Λαρίσης – Τεμπών – Κατερίνης όπου εγκαινιαζόταν ο δρόμος. Καινούριος δρόμος όμως, νέοι φόροι και συγκεκριμένα διόδια.

Ποιες όμως ήταν οι τιμές της εποχής; Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της Ελευθερίας: «Δίτροχα – τρίτροχα  μετά κινητήρος ως και οχήματα διά ζωικής έλξεως, διερχόμενα εκ δύο σημείων ελέγχου 10 δραχμές, εξ ενός σημείου 2.5 δραχμές.1959

Αυτοκίνητα εκ δύο σημείων 40 δρχ και εξ ενός 10 δρχ. Λεωφορεία  μέχρι 30 θέσεων ή φορτηγά εκ δύο σημείων 80 δρχ και εξ ενός 20 δρχ».

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων Γκίκας, ο αρχηγός της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής Σίντνευ Τζακς, ο νομάρχης Λάρισας Παπαθανασιάδης και άλλοι.

1978: Η μεγάλη πλημμύρα της Λάρισας1978

40 χρόνια πριν, σχεδόν σαν σήμερα ο νομός Λάρισας δεχόταν ένα γερό χτύπημα και οι κάτοικοί της μια μεγάλη δοκιμασία. Καταρρακτώδεις βροχές έφεραν μεγάλο όγκο νερού στην περιοχή και οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ (που έγινε πρωτοσέλιδο και οκτάστηλο πράγμα σπάνιο για την εποχή) εκατοντάδες οικογένειες έμειναν άστεγες ενώ πλημμύρισαν πολλές καλλιέργειες. Διακόπηκαν συγκοινωνίες και αποκλείστηκαν πολλά χωριά. Στον τόπο έφτασε ο τότε υφυπουργός Σουφλιάς ενώ αγνοούνταν και η τύχη τριών ανδρών από το Ελευθέριο. Για αρκετές ημέρες μετά

1987: Ο Γιάτσεκ Γκμοχ1987

Βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη της χρονιάς 1987. Είναι το ξεκίνημα της αγωνιστικής σεζόν 87-88 που η ΑΕΛ εν τέλει κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας. Αν και έχουν παιχθεί μόλις 4 αγωνιστικές η ομάδα φαίνεται σπουδαία. Ο προπονητής Γιάτσεκ Γκμοχ δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος τον ρωτάει για το εντυπωσιακό γεγονός πως στο ματς με τον Ολυμπιακό χρησιμοποιήθηκαν 13 παίκτες όλοι από το νομό Λάρισας. «Είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για το ποδόσφαιρο η ΑΕΛ. Με την οργάνωση που έχει η ΕΠΣΛ βρίσκονται πάντα ταλέντα» απαντάει ο Πολωνός.

«Η Λάρισα με το χέρι στην καρδιά, κύριε Γκμοχ, μπορεί να πάρει πρωτάθλημα;» η επόμενη ερώτηση και λέει ο «σαγόνιας» στον δημοσιογράφο «Όχι. 55 χρόνια καμία επαρχιακή ομάδα δεν πήρε πρωτάθλημα. Δεν θέλω να προσβάλω κανένα αλλά είναι θέμα που εσείς ξέρετε και όλοι καταλαβαίνουν. Αν θα είναι φέτος επαρχιακή ομάδα η πρωταθλήτρια, τότε θα φανεί πως κάτι αλλάζει. Και δεν λέω μόνο για την Λάρισα…»

Μετρήστε τώρα εσείς. 55 μέχρι τότε και 30 από τότε. 85 χρόνια και μόλις ένα πρωτάθλημα από επαρχιακή ομάδα. Αυτός της ΑΕΛ. Με 13 παίκτες από το νομό σε ένα ματς. Στο τελευταίο παιχνίδι που έδωσε η ΑΕΛ στη Λάρισα με τον ΠΑΟ στο Arena υπήρχε μόνο ο Καρανίκας από το νομό Λάρισας και ακόμα μόλις ένας Έλληνας, Γρομητσάρης και ένας ελληνοποιημένος ο Φατιόν. Πόσο άλλαξαν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass