Πολλοί για βόλτα στο Παζάρι, λίγοι για αγορές

* ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2018 22:16

Για έξι μήνες είναι στους δρόμους, αφήνουν πίσω τους το σπίτι τους, την οικογένεια, φίλους και συγγενείς και ζουν στα παζάρια της χώρας. Οι έμποροι στήνουν την παράγκα τους και αυτό είναι το σπιτικό τους για όσο διαρκεί η εμποροπανήγυρη κάθε τόπου.

Έτσι έφτασαν και στη Λάρισα στο Παζάρι της Σκεπαστής Αγοράς στη Νεάπολη άνθρωποι από τη νότια και βόρεια Ελλάδα για να υποδεχτούν τους επισκέπτες και για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Μιλούν στην «Ε» και τονίζουν πως «η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών».

Οι Θεσσαλοί από την Κυριακή κατακλύζουν τους διαδρόμους του Παζαριού και ψάχνουν να βρουν τις πιο συμφέρουσες τιμές για τις αγορές τους, να κάνουν μια βόλτα με τα παιδιά στο λούνα παρκ και να φύγουν με τη γλύκα του χαλβά Φαρσάλων. Από το Παζάρι δεν λείπουν και οι προσφορές της ημέρας, «μόνο για σήμερα δώδεκα ζευγάρια κάλτσες μόνο 5 ευρώ», φώναζε ο πωλητής διαλαλώντας την πραμάτεια του. Την ίδια ώρα η μυρωδιά του ζεστού λουκουμά τραβούσε από τη μύτη τους καταναλωτές που άφηναν για λίγο στην άκρη τα κουζινικά και τα είδη προικός για να απολαύσουν το γλύκισμα με το μέλι ή τη σοκολάτα. Τα πιτσιρίκια μετά τη συμφωνία με τους γονείς τους για το πόσες φορές θα ανεβούν σε κάποιο από τα παιχνίδια του λούνα παρκ τρέχουν στις κούκλες και στα αυτοκινητάκια, αλλά και στους πάγκους με τα ζαχαρωτά. Όπως όλες τις χρονιές έτσι και φέτος το Παζάρι φέρνει και τα κάστανα, ο αγαπημένος καρπός μικρών και μεγάλων πωλείται παρέα με μέλι, φιστίκια αλλά και προϊόντα από την κρητική γη με τη μουσική και τη ρακή να κυριαρχούν.

Για να πραγματοποιήσουν αγορές και για να διασκεδάσουν, για να κάνουν τη βόλτα τους επισκέπτονται οι περισσότεροι το Παζάρι της Λάρισας. Ο κ. Γιώργος είναι από το Ηράκλειο της Κρήτης και γυρίζει στα Παζάρια από την Πρωτομαγιά, από τότε είναι στον δρόμο και τα βράδια κοιμάται στο αυτοκίνητο. Χαρακτηρίζει το Παζάρι της Λάρισας από τα καλύτερα σε θέμα οργάνωσης και στη συμμετοχή των εκθετών ωστόσο περιγράφει τη δυσκολία του επαγγέλματος υπογραμμίζοντας ότι «αν αντέχει η ψυχή, αντέχεται και αυτή η ζωή. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, η ανάγκη μάς έφτασε εδώ», λέει για να προσθέσει: «φέτος δεν είναι καλή χρονιά. Σε όλα τα Παζάρια η ίδια εικόνα, ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να ψωνίσει. Δεν φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις, φταίμε και εμείς που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση».

Η ετήσια εμποροπανήγυρη θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και όπως λέει ο κ. Μιχάλης που ήρθε από το Μέτσοβο και αυτές τις ημέρες τον φιλοξενούν συγγενείς του στη Λάρισα «είναι χάσιμο για τους εμπόρους που έχουμε μόνο ένα Σαββατοκύριακο. Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά, καταγράφεται πτώση στην κατανάλωση». Από την άλλη πλευρά η κ. Γενοβέφα έρχεται με τον γιο της για πρώτη φορά από την Καλαμπάκα στο Παζάρι της Λάρισας, ακριβώς δίπλα από τον πάγκο είναι δύο ράντζα στρωμένα με τα λουλουδάτα σεντόνια τους, τα χωρίζει ένα τραπέζι και δύο καρέκλες «αυτό είναι το νοικοκυριό μας, εδώ κοιμόμαστε, εδώ τρώμε, εδώ δουλεύουμε. Δεν συμφέρει να φεύγουμε τα βράδια για Καλαμπάκα και να επιστρέφουμε το πρωί. Βγαίνει δύσκολα το μεροκάματο», λέει αλλά χαμογελά για να πουλήσει στον πελάτη που πλησιάζει στον πάγκο της, ζητώντας του να δει ότι η ποιότητα είναι πολύ καλή και πως αξίζουν τα χρήματά τους τα εμπορεύματά της. Με το χαμόγελο όμως υποδέχεται και αποχαιρετά τους πελάτες της και η κ. Κωνσταντίνα από τα Φάρσαλα που φέρνει καθημερινά τον ζεστό χαλβά για να γλυκάνει τους Λαρισαίους.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης είτε για ψώνια είτε για διασκέδαση θα περάσουν από τη Σκεπαστή Αγορά της Λάρισας τις ημέρες αυτές που φιλοξενεί το Παζάρι της πόλης, τη μεγάλη αυτή γιορτή που έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στον χρόνο.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass