Για πάρκινγκ προορίζεται το Στρατιωτικό Πρατήριο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ – «ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ» Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2018 22:10

Στη μετατροπή του Στρατιωτικού Πρατηρίου σε χώρο στάθμευσης αφορά η πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου που κατέθεσε ο Δήμος Λαρισαίων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η πρόταση αξιοποίησης παραδόθηκε προχθές από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης στον διευθυντή της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του ΥΕΘΑ, Γ. Ζησιμάτο.

Είναι μια πρόταση ολοκληρωμένη «και ενταγμένη στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Δημ. Μαβίδη να διευκρινίζει στην «Ε» ότι η αξιοποίηση του χώρου, κοντά στην πλατεία Ταχυδρομείου «με κυρίαρχη χρήση τη στάθμευση αυτοκινήτων, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα υλοποίησης του ΣΒΑΚ».

Το ακίνητο του Υπουργείου Άμυνας - που εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ανενεργό - βρίσκεται στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Παπακυριαζή και η αξιοποίησή του, με «ανταλλάγματα» από τον Στρατό Ξηράς, θα συμβάλει στην αύξηση των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της Λάρισας.

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για την αξιοποίηση του Πρατηρίου η οποία θα εξετασθεί από κοινού με την παραχώρηση στρατοπέδων, είναι διαδικασία που κινείται με… βηματισμό χελώνας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για την παραχώρηση στρατοπέδων στον Δήμο Λαρισαίων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας, στις 12 Οκτωβρίου 2017, μιλώντας στη Λάρισα και στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας», αναφερόμενος στα θέματα «που αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και ιδιαίτερα στις πόλεις» είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, πως «είναι γνωστό ότι η κυβέρνησή μας ακολουθεί μια πάγια τακτική παραχώρησης χώρων για δημόσια χρήση. Έτσι, για την πόλη της Λάρισας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη συγκατατεθεί στην παραχώρηση του Στρατοπέδου «Μπουγά», καθώς και τμήματος του Στρατοπέδου «Τζήμα», προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους ως χώροι πολιτισμού και αναψυχής». Στην πραγματικότητα η συμφωνία αφορά στην παραχώρηση τμήματος του Στρατοπέδου «Μπουγά» και ολόκληρου του Στρατοπέδου «Τζήμα».

ΠΡΟΤΑΣΗ

Στην πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για το Στρατιωτικό Πρατήριο, όπως διευκρινίζει ο κ. Μαβίδης «έχοντας ως βάση αναπτυξιακούς στόχους, αλλά και προγράμματα αστικών αναπλάσεων και πολιτισμού, προτείνουμε ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείριση της συγκεκριμένης έκτασης να έχει τρεις βασικούς άξονες: Την ανάπτυξη σημαντικών χώρων στάθμευσης για την υλοποίηση του ΣΒΑΚ. Την εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος. Την εξασφάλιση πόρων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η πόλη, μέσα από το επιχειρησιακό της πρόγραμμα, έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη και υποστήριξη παραγωγικών διαδικασιών, που συνδυασμένα θα δώσουν τη δυνατότητα υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδιασμού».

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης προτείνονται υπόγειοι και ισόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κοινόχρηστοι χώροι, ισόγειο κατάστημα και δύο όροφοι γραφείων ενώ στην πρόταση περιλαμβάνεται χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων με το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης να εκτιμάται σε 6 με 6,5 εκατ. ευρώ και φορέας εκπόνησης του Σχεδίου τον Δήμο Λαρισαίων που εκτιμά, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαβίδης, ότι «η αξιοποίηση του χώρου του Στρατιωτικού Πρατηρίου, καθώς και η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λαρισαίων είναι ικανές να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της προτεινόμενης επέμβασης» και πως «τα αναμενόμενα έσοδα μπορούν να εξασφαλίσουν τη συνεχή λειτουργία της μονάδας και ο εκτιμώμενος χρόνος απόσβεσης της επένδυσης είναι 8 έτη περίπου».

«Με βάση οποιαδήποτε μελετητική προσέγγιση του σχεδίου επέμβασης» συμπληρώνει ο κ. Μαβίδης «το ΥΕΘΑ, στο πνεύμα του κοινού οφέλους και της συνεργασίας με τον Δήμο Λαρισαίων, θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη από “ανενεργά” οικονομικά ακίνητα και ο Δήμος Λαρισαίων θα αποδώσει στην κοινωνία της πόλης εξίσου σημαντικούς κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

Οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις προοπτικών βιωσιμότητας μιας τέτοιας μορφής και έκτασης επέμβασης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη σημασία της επέμβασης για την πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της. Το σχέδιο επέμβασης περιγράφει εγκαταστάσεις και δομές δημόσιου χαρακτήρα που οι επιδράσεις τους είναι πολυεπίπεδες και σε μεγάλο βαθμό τα αναμενόμενα οφέλη παράπλευρα.

Πέραν του οφέλους των εσόδων, εκτιμώνται και οι επιδράσεις της επέμβασης σε πολεοδομικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι άμεσα αντιληπτό πως η δημιουργία ενός χώρου στάθμευσης στον κεντρικό αστικό ιστό, επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα για τη διευθέτηση του κυκλοφοριακού φόρτου και των προσφερόμενων χώρων στάθμευσης.

Η αξιοποίηση του χώρου του Στρατιωτικού Πρατηρίου θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων, τόσο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όσο και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, που έχουν εκπονηθεί για την πόλη».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass