"Αναλαμβάνω δύσκολο έργο θέλω τους πάντες δίπλα μου "

Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ "Ε" ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ - "ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ" ΔΗΛΩΝΕΙ - Π. ΑΧΙΛΛΙΟΣ: ΘΑ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ - ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2018 22:20
Ο νέος μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος ενώ συνομιλεί με Λαρισαίους ιερείς Ο νέος μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος ενώ συνομιλεί με Λαρισαίους ιερείς

 «Η Λάρισα που τόσους Αγίους ανέδειξε στο παρελθόν θέλω να καταστεί ξανά πνευματικός λοιμώνας και να είναι μια περιοχή που όλοι θα καμαρώνουν και θα χαίρονται όχι μόνο για την οικονομική της ευμάρεια, αλλά και για την πλούσια παραγωγή της σε κατά Χριστόν συνειδήσεις πολιτισμού.

Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανδρωθούν πλήρως οι ενορίες της Μητροπόλεώς μου και οι ιερείς να λειτουργήσουν με όρους πνευματικούς».

Αυτό είναι το όραμα του νέου μητροπολίτη Λαρίσης Ιερώνυμου (Νικολόπουλου), όπως το εξομολογήθηκε, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την εκλογή του στη Μονή Πεντέλης.

Όπως όλα δείχνουν η Μητρόπολη Λαρίσης μπαίνει σε μια νέα εποχή, τελείως διαφορετική από αυτή του μακαριστού Ιγνατίου, καθώς ο διάδοχός του είναι τελείως διαφορετική προσωπικότητα. Δυναμικός, με ισχυρά ερείσματα στην Ιεραρχία της Ελλάδος, καθότι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, αυστηρός με τους νόμους και τα γραφόμενα (αντεπεξήλθε με επιτυχία στα καθήκοντά του ως γραμματέας του Επισκοπικού Δικαστηρίου), φρόντισε από την πρώτη στιγμή να στείλει τα μηνύματά του. Από τις δηλώσεις του έδειξε ιερωμένος λαλίστατος (με πλούσια αρθρογραφία και εκπομπές στο Ραδιόφωνο), με γνώμη και άποψη, στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον συνονόματο Μακαριώτατο, αναφορικά με τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας.

Την ίδια ώρα ο συνυποψήφιός του, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης π. Αχίλλιος με δηλώσεις του στην «Ε» τόνισε πως «περιμένουμε τον νέο μητροπολίτη στη Λάρισα για να τον υποδεχθούμε μεγαλοπρεπώς». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ….

 Κληθείς από την «Ε» να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Μονή Πεντέλης, ο νέος μητροπολίτης Ιερώνυμος τόνισε τα εξής: Με τη χάρη του Θεού έγινε η εκλογή του νέου μητροπολίτη και η πρόνοια του Αγίου Θεού επέλεξε την ελαχιστότητά μου, προκειμένου να αναλάβω το βαρύ και συνάμα δύσκολο έργο της διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης. Πορεύομαι στη Λάρισα ως πατέρας για να λειτουργήσω τα Άχραντα Μυστήρια, την ενότητα της τοπικής εκκλησίας και τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας. Στην προσπάθεια αυτή, θέλω δίπλα μου τους πάντες. Δεν μου περισσεύει κανείς. Η Λάρισα που τόσους Αγίους ανέδειξε στο παρελθόν θέλω να καταστεί ξανά πνευματικός λοιμώνας και να είναι μια περιοχή που όλοι θα καμαρώνουν και θα χαίρονται όχι μόνο για την οικονομική της ευμάρεια, αλλά και για την πλούσια παραγωγή της σε κατά Χριστόν συνειδήσεις πολιτισμού, λαογραφία και οτιδήποτε οι προπάτορές μας, μας κληρονόμησαν και εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανά, διακονώντας με πίστη αυτά που παραλάβαμε. Δεν βλέπω την ώρα να έρθω στη Λάρισα, προκειμένου να ξεκινήσουμε την ωραία αυτή πορεία.

Ερωτηθείς για το τι γνωρίζει για τη Μητρόπολή μας, απάντησε: Ως γραμματεύς της Συνόδου γνωρίζω παραπάνω απ' όσα θα ΄πρεπε. Επειδή στα χέρια μου είναι το αρχείο της Ιεράς Συνόδου και το ιστορικό αρχείο είχα επιδείξει ένα εύλογο ενδιαφέρον και είχα ασχοληθεί ιδιαιτέρως, διότι ένας Επίσκοπος όταν εκλέγεται, καθήκον του είναι να λειτουργήσει ως Ποιμένας, όχι μόνο της τοπικής του εκκλησίας, αλλά για να καταστεί μέλος της Συνόδου, αφού τα συνοδικά καθήκοντα προηγούνται παντός άλλου. Έτσι γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι προσέφεραν οι Άγιοι προκάτοχοί μου. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας εκ των προκατόχων μου, ο οποίος μάλιστα κατέστη και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Λαρίσης Δωρόθεος ο Κοτταράς ήταν ο αρχιτέκτονας της συμβάσεως του 1952 της τελευταίας, ουσιαστικής, νόμιμης και αδιαμφισβήτητης παραχωρήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας στο ελληνικό δημόσιο, ώστε να διασφαλισθεί εσαεί η μισθοδοσία του ιερού κλήρου. Ο αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας μπορούσε να συνδυάζει και πνευματικότητα και γνώση των οικονομικών και νομικών θεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν σχεδόν όλοι οι μητροπολίτες Λαρίσης, ενώ όλοι οι προκάτοχοί μου ήταν απόφοιτοι όχι μόνο της Θεολογικής Σχολής αλλά και της Νομικής Σχολής. Αυτό λέει πολλά όχι μόνο για τη Μητρόπολη Λαρίσης, αλλά και για την Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν κοιτάμε το κοντόφθαλμο αύριο της Μητροπόλεως, αλλά κοιτάμε το ευρύ μέλλον, το οποίο μπορεί να εκτείνεται και σε ορίζοντα χιλιετιών (ο Θεός γνωρίζει), αλλά ό,τι είναι να γίνει θα αφορά όχι το βραχυχρόνιο συμφέρον, αλλά την προοπτική του εκκλησιαστικού και πνευματικού συμφέροντος.

Όσον αφορά στους συνυποψηφίους του, που ήταν και από τη Λάρισα, ο μητροπολίτης Ιερώνυμος έτεινε χείρα συνεργασίας: Οι αδελφοί μου καλοί και εκλεκτοί. Θα πω ό,τι είπε ο Δαβίδ όταν εξελέγη αυτός Βασιλεύς του Ισραήλ αντί άλλου. «Οι αδελφοί μου πολλοί και καλοί. Αλλά το θέλημα του Κυρίου γενέσθαι». Συνεπώς επειδή δεν περισσεύει κανείς όπως προείπα, εγώ έχω τους αδελφούς μου, με τους οποίους θα πορευθώ, ως πατέρας κι οι άλλοι είναι οι αδελφοί μου. Είναι αυτοί οι οποίοι θα με συνδράμουν στα πάντα και στους οποίους στηρίζομαι. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανδρωθούν πλήρως οι ενορίες και οι ιερείς να λειτουργήσουν με όρους πνευματικούς. Η ζωή της Μητροπόλεως να συνεχιστεί αδιατάραχτα, μετά και την περιπέτεια με την ασθένεια του μακαριστού Ιγνατίου, τον οποίο εδώ, στη Ιερά Σύνοδο, όλοι τον θυμόμαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις».

Σχετικά με τις προτεραιότητές του, αυτές είναι ανάλογες με εκείνες της Εκκλησίας: Οι προτεραιότητες της εκκλησίας είναι να στέλνει κόσμο στον Παράδεισο. Η Ιστορία είναι ένα σπιράλ, που κάνει συνεχώς κύκλους. Οι προκλήσεις είναι ίδιες, όπως ίδια παραμένει και η απάντηση της εκκλησίας: Ο Αγιασμός των ανθρώπων και η πρόσκλησή τους σε έναν ουσιαστικό αγώνα ώστε όλα αυτά να ξεπεραστούν. Δεν υπάρχουμε για να εργαζόμαστε, να μεγαλώνουμε βιολογικά, να κάνουμε οικογένειες και ως φορολογικές μονάδες, αλλά να γίνουμε υπηρέτες του Θεού. Όχι όπως μας υπαγορεύουν άλλοι ή όπως άλλοι προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν και να μας ποδηγετήσουν».

Τέλος για την επιστροφή των νέων στην εκκλησία, ο σεβ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι «αυτό δεν μπορεί να είναι όραμα ενός ανθρώπου, αλλά σύσσωμης της εκκλησίας. Ο καθένας το πώς θα πορευθεί είναι πολλές φορές απόφαση Θεού. Το να έρθει κάποιος στην εκκλησία δεν είναι απόφαση του Δεσπότη, αλλά κάθε ιερέα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εφημέριοι στις ενορίες είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την περιοχή από κάθε άλλο εκπρόσωπο φορέα. Ο παπάς προσκαλεί και ο Επίσκοπος επιβλέπει. Και όπου πάει να δημιουργηθεί κενό να σπεύσει να το καλύψει».

Ο Π. ΑΧΙΛΛΙΟΣ

Από την πλευρά του ο συνυποψήφιος για τη θέση του μητροπολίτη, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Αχίλλιος δήλωσε στην «Ε» τα εξής: Χαιρόμαστε πολύ για την εκλογή του νέου μητροπολίτη, τον οποίο μας αποστέλνει η εκκλησία με ελπίδες χρυσές και τον οποίο αγαπούμε και σεβόμαστε από το παρελθόν και από σήμερα θα είναι ο πατέρας μας. Τα συναισθήματά μας είναι μεν χαρούμενα, αλλά σήμερα θυμηθήκαμε και τον μακαριστό μητροπολίτη μας κυρό Ιγνάτιο εις διαδοχήν του οποίου έρχεται ο νέος Επίσκοπος για να συμπληρώσει και να συνεχίσει το μεγάλο έργο του. Είμαστε εδώ πολλοί κληρικοί και αδελφοί από τη Μητρόπολη Λαρίσης για να συγχαρούμε τον νέο πνευματικό πατέρα. Τον περιμένουμε στην πνευματική του έδρα στον Άχιο Αχίλλιο για να τον υποδεχθούμε μεγαλοπρεπώς, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιστάσεις. Ακούσαμε τις δηλώσεις του, το όραμά του κι εμείς θα αποτελέσουμε τη δύναμή του να το υλοποιήσει, θα είμαστε ταπεινοί συμπαραστάτες του».

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, μιλώντας στην «Ε» δήλωσε τα εξής: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα διότι το σεπτό σώμα της Ιεραρχίας της Ελλάδας εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Νικολόπουλο ως μητροπολίτη Λαρίσης. Έναν κληρικό ιεροπρεπή, άξιο, μορφωμένο, ο οποίος έχει δοκιμασθεί στη Σύνοδο της Ελλάδος σε πολλές επιτροπές, με περγαμηνές και διοικητικές ικανότητες. Είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε επίσκοπο που θα πετύχει την αποστολή του, όπως με τον μακαριστό Ιγνάτιο. Ευχόμαστε ο Θεός να είναι μαζί του, εμείς θα είμαστε δίπλα του, ως γείτονες Θεσσαλοί και με σύμπνοια θα πορευθούμε για να υπηρετήσουμε τον λαό.

ΑΘΗΝΑ (Μονή Πετράκη)

Του απεσταλμένου μας Γιώργου Ρούστα

Σήμερα η χειροτονία του νέου μητροπολίτη

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Ιερώνυμου θα τελεσθεί σήμερα Κυριακή στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, κατά τη διάρκεια της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Ακολούθως θα εκφωνήσουν τους πανηγυρικούς λόγους τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όσο και ο νέος μητροπολίτης Ιερώνυμος. Στην τελετή αναμένεται να παραστούν πλήθος εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολλοί πιστοί, προκειμένου να βροντοφωνάξουν στο καθιερωμένο «Άξιος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass