Νέα έργα μετά την προγραμματική σύμβαση με την «Εγνατία»

ΠΕΝΤΕ ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ, ΔΙΔΥΜΕΣ ΟΔΟΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΡΛΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2018 22:04

Στην υλοποίηση ενός νέου κύκλου έργων, που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, θα συμβάλει η πολυσυζητημένη προγραμματική σύμβαση του Δήμου Λαρισαίων και της τεχνικής εταιρείας, δημόσιου συμφέροντος, «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Η σύμβαση υπογράφθηκε προχθές μεταξύ του δημάρχου Απ. Καλογιάννη και εκπροσώπου της Α.Ε. αφού νωρίτερα χάθηκαν επτά μήνες από την πρώτη συζήτηση, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, στις 14 Μαρτίου 2018.

Μια σύμβαση την οποία επιζητούσε ο δήμος προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Τεχνική Υπηρεσία και παράλληλα να υλοποιηθεί το σχεδιαζόμενο έργο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας ωστόσο ακύρωσε αρχικά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ως μη νόμιμη, μόνο που ο Δήμος κέρδισε την προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 και η προγραμματική σύμβαση κρίθηκε νόμιμη.

Η προγραμματική εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης όπως και του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας, που έκαναν λόγο για «λευκή επιταγή σε μια εταιρεία», για «αποδυνάμωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου», σημειώνοντας επίσης την ανάγκη «ενίσχυσης των Λαρισαίων ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών», με τον Δήμο να διευκρινίζει ότι η «Εγνατία» θα δημοπρατούσε τις μελέτες και τα έργα.

Όταν τελικά εγκρίθηκε η προγραμματική του Δήμου Λαρισαίων, είχε ψηφισθεί και ο «Κλεισθένης» που δίνει τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων, μεταξύ των δήμων της «Εγνατίας Α.Ε.» αλλά, όπως προαναφέρθηκε, είχε χαθεί ένα επτάμηνο.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα μελετηθούν και θα δημοπρατηθούν πέντε κυκλικοί κόμβοι, τρεις οδογέφυρες αλλά και η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

ΣΥΜΒΑΣΗ

Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Λαρισαίων και της «Εγνατίας οδού» αφορά σε δύο μέρη. Στη «Μελέτη και κατασκευή 5 κυκλικών κόμβων και 3 οδογεφυρών στο οδικό δίκτυο του Δήμου» και το δεύτερο μέρος στην «Αναβάθμιση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας».

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη μελέτη - κατασκευή των οδικών έργων: Κυκλικός Κόμβος 1 στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Βόλου. Κυκλικός Κόμβος 2 στη διασταύρωση των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου – Φαρσάλων.

Κυκλικός Κόμβος 3 στη διασταύρωση των οδών Φαρσάλων - Θεοφράστου. Κυκλικός Κόμβος 4 στη διασταύρωση των οδών Παιωνίου - Θεοφράστου. Κυκλικός Κόμβος 5 στη διασταύρωση των οδών Καρδίτσης - Μυρμιδόνων (προέκταση της οδού Σαρίμβεη).

Όλες οι παρεμβάσεις θεωρούνται σημαντικές, είτε με αφορμή τον κυκλοφοριακό φόρτο όπως για παράδειγμα στις διασταυρώσεις της Ηρ. Πολυτεχνείου με την Φαρσάλων και την Καρδίτσης, είτε με αφορμή τα τροχαία ατυχήματα όπως στη διασταύρωση της Θεοφράστου με την Παιωνίου. Με τον κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση της Καρδίτσης με τη Σαρίμβεη αναμένεται να ανοίξει ξανά το μονοδρομημένο τμήμα της Καρδίτσης και στο ρεύμα προς την έξοδο.

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Η σύμβαση προβλέπει επίσης, δίδυμες οδογέφυρες εκατέρωθεν Σ.Γ. Λαρίσης - Βόλου (ανοίγματος L=35m εκάστη) και λοξή οδογέφυρα (ανοίγματος L=40m) γεφύρωσης ρέματος επί της οδού Θεοτοκά. Οι οδογέφυρες αφορούν στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου και θα διευκολύνουν τους πεζούς στην οδό Κάρλας, στην οποία καταγράφεται αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος ενώ η τρίτη οδογέφυρα αφορά στην οδό Θεοτοκά στην ίδια συνοικία, στην τάφρο Ι1.

ΔΙΚΤΥΟ

Το δεύτερο μέρος της προγραμματικής αφορά στην «αναβάθμιση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας» που περιλαμβάνει: Στο 1ο στάδιο την Τεχνική και Οικονομική Αποτύπωση του Δημοτικού Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού και Φωτισμού Οδών και Πλατειών του Δήμου.

Στο 2ο στάδιο τη μελέτη σκοπιμότητας- master plan. Κατάρτιση χρηματοοικονομικού μοντέλου και ανάλυση ευαισθησίας της εκμετάλλευσης και απόδοσης, ως προς τη βέλτιστη ενεργειακή και οικονομική διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και φωτισμού οδών και πλατειών του Δήμου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass