ΠΛΗΓΗ ΧΑΙΝΟΥΣΑ ΟΙ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΣ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Κηποθέατρο: Αυστηρώς ακατάλληλο για παραστάσεις

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2018 22:03

Δεκάδες παραστάσεις, εκατοντάδες καλλιτέχνες, χιλιάδες θεατές.

Ένα το μελανό σημείο: το ίδιο το Κηποθέατρο. Πλούσιο το καλοκαιρινό (και όχι μόνο, αφού μέχρι και πριν λίγες μέρες ανέβαιναν παραστάσεις) καλεντάρι του πολιτισμού στη Λάρισα, με θιάσους, τραγουδιστές, και διάφορα «σχήματα» να επισκέπτονται την πόλη μας, δίνοντας την ευκαιρία στους συμπολίτες να απολαύσουν θεάματα της αρεσκείας τους. Η μόνη σταθερά το Κηποθέατρο που δυσκόλεψε τη ζωή καλλιτεχνών και θεατών.
Οι κακοτεχνίες στο Κηποθέατρο πολλές: τα καθίσματα που λερώνουν τα ρούχα και είναι άκρως άβολα. Θεατής μετά το τέλος παράστασης κι ενώ προσπαθούσε να… ισιώσει παρατήρησε ότι θα προτιμούσε να καθόταν πάνω στο τσιμέντο. Επίσης δεν νοείται εν έτει 2018 τα καθίσματα να μην είναι αριθμημένα.
Και φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο ένα άτομο να πιάνει με ζακέτες, τσάντες, φυλλάδια και άλλα αντικείμενα πέντε και έξι θέσεις, και γι’ αυτούς που ήταν κρατημένες οι θέσεις να έρχονται τελευταία στιγμή ή και μετά την έναρξη της παράστασης.
Τα φώτα που θα έπρεπε να λειτουργούν στις σκάλες είναι άλλα καμένα κι άλλα σπασμένα, τα οποία κυριολεκτικά είναι κίνδυνος-θάνατος αφού σαν πληγή χαίνουσα δεν προστατεύουν τον διερχόμενο πολίτη από το ρεύμα.
Σπασμένες πλάκες και λακκούβες σε διάσπαρτα σημεία στο Κηποθέατρο αποτελούν την καλύτερη παγίδα -μέσα στο σκοτάδι κιόλας- για να χάσει κάποιος την ισορροπία του κι από τις κερκίδες να βρεθεί στη σκηνή.
Παρόμοια εικόνα και στον διάδρομο γύρω από τη σκηνή απ’ όπου περνούν χιλιάδες άνθρωποι κάθε καλοκαίρι.
Εντελώς ακατάλληλη και η ράμπα για τα Άτομα με Ανάγκες και τα καροτσάκια με μωρά που οδηγεί από την είσοδο στον διάδρομο γύρω από τη σκηνή και τανάπαλιν. Συμπολίτης βοηθούσε άλλο συμπολίτη με κινητικά προβλήματα που μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι να ανεβεί τη ράμπα. Η ράμπα όμως ήταν κλειστή από τα ηχεία που είχαν στηθεί εκεί.
Περίμεναν αμφότεροι πότε οι άνθρωποι της παραγωγής θα ξεμπλοκάρουν την πρόσβαση προς την έξοδο. Επίσης μητέρα με καροτσάκι είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο να κατέβει ή και να ανέβει λόγω της μεγάλης κλίσης της ράμπας.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
Όμως και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μίλησαν με καθόλου κολακευτικά λόγια για το Κηποθέατρο και τις συνθήκες που επικρατούν την ώρα της παράστασης. Ο Λαρισαίος κορυφαίος σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος έλεγε στην «Ε» ότι «το Κηποθέατρο είναι εντελώς ακατάλληλο για να ανεβαίνουν παραστάσεις και θεάματα» και υπερθεμάτιζε χαριτολογώντας ότι «μαζί με τέσσερα πέντε ακόμη άτομα λέγαμε να φτιάξουμε ομάδα κρούσης και να το ανατινάξουμε…». Μάλιστα ανέφερε στην «Ε» κι ένα σχετικό επεισόδιο με τη Λένα Παπαληγούρα, η οποία -μας έλεγε ο κ. Τσιάνος- εν ώρα παράστασης κι ενώ για τις ανάγκες του ρόλου της ήταν πεσμένη κάτω, σύρθηκε ως τον ίδιο που καθόταν στην πρώτη σειρά και του είπε «δεν μπορώ άλλο κ. Κώστα, θα σηκωθώ να φύγω, δεν μπορώ να παίξω», με τον Λαρισαίο σκηνοθέτη να την προτρέπει «μείνε Λένα, κάντο έστω διεκπεραιωτικά». Η παράσταση «Αγαμέμνων» ανέβηκε στη Λάρισα την ίδια μέρα με αγώνα του Μουντιάλ, με τους θεατές από το διπλανό αναψυκτήριο να πανηγυρίζουν σε κάθε γκολ.
Σε ερώτηση της «Ε» μετά το τέλος της παράστασης στον πρωταγωνιστή Γιάννη Στάνκογλου πώς μπορεί και παίζει παράλληλα με ιαχές για κάθε «γκολ» και κάθε ευκαιρία, ο ηθοποιός απάντησε ότι «ήταν πάρα πολύ δύσκολο, δεν γίνεται να παίξεις και να δώσεις τον εαυτό σου κάτω από αυτές τις συνθήκες».
Ζουγανέλης και Κυριακίδης στο «Ένα αταίριαστο ζευγάρι» δεν σταμάτησαν να φωνάζουν ο ένας στον άλλο «κλείσε τον απορροφητήρα» φυσικά εκτός σεναρίου, αφού όντως ζητούσαν να κλείσει ο απορροφητήρας του παρακείμενου αναψυκτηρίου που παρήγαγε έναν άκρως ενοχλητικό βόμβο…

ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
Σειρά του Δημήτρη Σταρόβα που ήρθε στην πόλη μας ως «Μελπομένη» στις «Εκκλησιάζουσες» και στην ερώτηση της «Ε» πώς του φάνηκε το Κηποθέατρο επισήμανε ότι δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει καλά περιφερειακά ανοιχτά θέατρα, για να αναφέρει ότι η σκηνή που έπαιξαν στην Ξάνθη ήταν η ταράτσα μιας ψησταριάς και ότι οι μυρωδιές από τα σουβλάκια που πλημμύριζαν την ατμόσφαιρα στη Λάρισα δεν τον ενόχλησαν γιατί δεν είναι πολύ του… φαγητού.

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ
Λίγο πριν τη συναυλία του Μαραβέγια στην πόλη μας είχε βρέξει αρκετά. Πλημμυρισμένος κι ο διάδρομος που οδηγεί στα καμαρίνια, όταν ζητήσαμε δε από τον εκπρόσωπο του τραγουδιστή να μας οδηγήσει σ’ εκείνον για μια δήλωση, ο εκπρόσωπος μας έδειξε τον διάδρομο και μας είπε «κι από πού θα περάσουμε;».
Η χειρότερη βραδιά όμως ήταν στην παράσταση του Μάρκου Σεφερλή, όταν κάθε κανόνας ασφάλειας καταστρατηγήθηκε. Ενώ είχε γεμίσει όλο το Κηποθέατρο οι υπεύθυνοι συνέχιζαν να βάζουν κόσμο, που καθόταν όπου έβρισκε. Λογικό να γεμίσουν πρώτα απ’ όλα τα σκαλιά, και μετά ο πάνω διάδρομος όπου ήταν οι προβολείς φωτισμού της σκηνής και συνακόλουθα τα καλώδια. Τι κι αν φώναζαν τα μέλη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών-Εθελοντική Διασωστική Ομάδα ότι δεν πρέπει να μπει άλλος κόσμος αφού αν κινδυνέψει κάποιος συμπολίτης δεν θα μπορέσουν να επέμβουν, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»…
Ευτυχώς όμως μεσολαβεί ο χειμώνας και οι υπεύθυνοι θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν όσο γίνεται τις κακοτεχνίες και τα κακώς κείμενα.
Μακροπρόθεσμα όμως η πόλη συνολικά θα πρέπει να δει τη δημιουργία ενός άλλου ανοιχτού θεάτρου που να πληροί τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτούν τα υψηλά θεάματα...

Θανάσης Αραμπατζής
Φωτ. Βασ. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass