«Φρένο» ΚΙΝΑΛ για Συμπαράταξη στον Δήμο Λαρισαίων

* ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ Η ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ * ΓΙΑ «ΚΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2018 22:18

Νέα τροπή στην προοπτική της συμπαράταξης αυτοδιοικητικών δυνάμεων για τον Δήμο Λαρισαίων στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δίνει το Κίνημα Αλλαγής ανακοινώνοντας τις διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων, τους οποίους θα στηρίξει σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με την οργάνωση του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα να εμφανίζεται διχασμένη μεταξύ της αυτόνομης καθόδου και της στήριξης της Συμπαράταξης του νυν δημάρχου Απ. Καλογιάννη, η Χαριλάου Τρικούπη βάζει «φρένο» στις προεκλογικές συνεργασίες αναδεικνύοντας ως πολιτική απόφαση την αυτόνομη παρουσία στο σύνολο των δήμων της χώρας.

Με εγκύκλιό του, που εξέδωσε αργά προχθές το βράδυ, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης επισημαίνει ότι συνεργασίες, όπου απαιτηθούν, θα γίνουν στον δεύτερο γύρο, αλλά και μετά τις εκλογές και θα αντιμετωπιστούν θεσμικά. Η κατεύθυνση αυτή προκαλεί ήδη πονοκεφάλους σε μερίδα της τοπικής οργάνωσης, στελέχη της οποίας, χωρίς να αμφισβητούν το περιεχόμενο της εγκυκλίου, κάνουν λόγο για «κενό» στην εγκύκλιο στην οποία αναλύεται ο τρόπος αξιολόγησης όσων δημάρχων εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ όχι όμως με τη στήριξη τμήματος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η περίπτωση της Λάρισας είναι μοναδική με αποτέλεσμα η εγκύκλιος Χριστοδουλάκη να χρήζει διευκρινίσεων, οι οποίες και θα ζητηθούν πριν την υλοποίησή της…» σημείωναν χθες με νόημα στελέχη του Κινήματος υποστηρικτές της Συμπαράταξης συμπληρώνοντας πως τις προσεχείς ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την πλήρη ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη για το αυτοδιοικητικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στη Λάρισα σε σχέση και με τις εκλογές για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος περιέχει ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο των συνεργασιών με άλλες πολιτικές ή αυτοδιοικητικές δυνάμεις για τις οποίες αναφέρονται τα εξής: «Η απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου μας για τη στρατηγική της αυτόνομης πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής μάς δίνει τη δυνατότητα για συγκροτημένη πολιτική και αυτοδιοικητική παρουσία σε όλους τους Δήμους με υποψήφιους και ψηφοδέλτια που εκπέμπουν μήνυμα πολιτικής ευθύνης, αυτοδιοικητικής κουλτούρας, έχουν καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία και προτείνουν στην κοινωνία δημοτικά προγράμματα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής, θα στηρίζουν τους πολίτες και θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη.

Οι συνεργασίες, όπου απαιτηθούν στον δεύτερο γύρο, αλλά και μετά τις εκλογές, θα αντιμετωπιστούν θεσμικά και πολιτικά στη βάση της δικής μας αντίληψης για την αυτοδιοίκηση και τον ρόλο των δήμων αλλά και με βάση τις δικές μας προτάσεις και θέσεις για τα τοπικά θέματα».

Πρόκειται για αναφορές με διατυπώσεις που δεν χωρούν καμία απολύτως αμφισβήτηση για τις πολιτικές αποφάσεις της Χαριλάου Τρικούπη παρά τις όποιες προσπάθειες να εμφανιστεί «κενό» για την περίπτωση της Λάρισας, τονίζουν από την πλευρά τους οι υποστηρικτές της αυτόνομης καθόδου υπογραμμίζοντας πως από τις προκριθείσες διαδικασίες αποκλείεται οποιαδήποτε αξιολόγηση της Συμπαράταξης έστω και αν την τελική απόφαση, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, θα λάβει η Επιτροπή Ψηφοδελτίων Αυτοδιοίκησης του Κινήματος.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Σύμφωνα πάντως με την εγκύκλιο για την επιλογή των υποψηφίων για δήμους εδρών ή για υποψηφίους για δήμους με πληθυσμό άνω των 40 χιλιάδων κατοίκων προβλέπεται σε πρώτο στάδιο διαδικασία πολιτικής διαβούλευσης κατά την οποία η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής με τη Συντονιστική Γραμματεία της Τ.Ο. του Δήμου, τον οποίο αφορά η διαδικασία, τους βουλευτές και τα μέλη της ΚΠΕ από τον νομό και παρουσία εξουσιοδοτημένου κλιμακίου, συζητά, εξειδικεύει, προγραμματίζει χρονικά και προετοιμάζει τη διαδικασία που ολοκληρώνεται με τη σύγκληση του Διευρυμένου Δημοτικού Οργάνου.

Στο δεύτερο στάδιο συγκαλείται η Διευρυμένη Δημοτική Σύσκεψη –αντίστοιχη της Περιφερειακής Σύσκεψης- προκειμένου να προβεί στην πολιτική αξιολόγηση των προτάσεων και να εγκρίνει την τελική εισήγηση.

Στη Διευρυμένη Δημοτική Σύσκεψη συμμετέχουν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, ο βουλευτής του νομού, τα μέλη ΚΠΕ από τον νομό, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι από τον νομό που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής, οι γραμματείς Ν.Ε. των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κίνημα Δ.Σ. κ.λπ.) που δεν είναι μέλη της Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής, όλα τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας της Τ.Ο. του δήμου, τον οποίο αφορά η διαδικασία αξιολόγησης, πρόεδροι ή επικεφαλής παρατάξεων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής στον νομό, πρώην αιρετοί περιφερειάρχες, και πρώην δήμαρχοι στον συγκεκριμένο δήμο που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής και δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής του δήμου που αφορά η αξιολόγηση.

Στη Διευρυμένη Δημοτική Σύσκεψη γίνεται πολιτική εκτίμηση των δεδομένων, όπως έχουν διαμορφωθεί, και η αξιολόγηση των υποψηφίων που έχουν δηλώσει ότι αποδέχονται το πλαίσιο της διαδικασίας κατά την οποία συνεκτιμώνται μεταξύ άλλων οι απόψεις τους για τον ρόλο του θεσμού, η προσωπικότητα του υποψηφίου, η πολιτική, κοινωνική, επαγγελματική, επιστημονική συγκρότηση και καταξίωση και η κοινωνική και πολιτική του δράση, η δυνατότητα συλλογικής λειτουργίας και ενοποίησης του χώρου και η διεισδυτικότητα σε άλλους χώρους και η δυνατότητα συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών και τοπικών πολιτικών δυνάμεων.

Για τους εν ενεργεία δημάρχους που υποστηρίχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές και είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής και ιδίως αν ήταν μοναδικοί υποψήφιοι από τον χώρο, αξιολογείται το έργο τους, η δυνατότητά τους να ενώσουν τον χώρο και να συγκροτήσουν ευρύτερους συνδυασμούς, χωρίς την αναζήτηση νέων υποψηφιοτήτων.

Με βάση την εισήγηση της Διευρυμένης Δημοτικής Σύσκεψης και της σχετικής έκθεσης του δεύτερου σταδίου του κλιμακίου, η Επιτροπή Ψηφοδελτίων Αυτοδιοίκησης αποφασίζει και ανακοινώνει την τελική επιλογή.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass