Ισραηλινά "γεράκια" στη Λάρισα

ΜΑΧΗΤΙΚΑ F16 ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ 110 ΠΜ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2018 22:00
Θεωρείται η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο Θεωρείται η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης αναμένεται να προσγειωθούν σήμερα Κυριακή,11 μαχητικά αεροσκάφη F 16 του Ισραήλ συνοδευόμενα από το υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό αεροσκάφος Gulfstream G550.

Το σμήνος των «γερακιών» της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα προσγειωθεί ξανά στη Λάρισα, μετά από 6 χρόνια, στην αναβαθμισμένη επιχειρησιακά 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας που, ως γνωστόν από τον περασμένο Μάρτιο φιλοξενεί δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MQ-9 Reaper) που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ενώ έχει προκριθεί και ως βάση για τη φιλοξενία το πιθανότερο Μοίρας Μαχητικών της USAF.

Τα ισραηλινά μαχητικά θα βρεθούν στη Λάρισα στο πλαίσιο διμερούς Ελληνο - Ισραηλινής συνεργασίας με τη συνεκπαίδευση Ελλήνων και Ισραηλινών πιλότων να αφορά σε όλη τη χώρα καθώς τα μαχητικά των δύο χωρών, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης θα επιχειρούν σε συνεργασία με όλες της Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας. Η συνεκπαίδευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 2 Νοεμβρίου.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι τέσσερα μαχητικά F 16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 ΠΜ Λάρισας θα απογειωθούν για τη Νορβηγία στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ «Trident Juncture 2018» που θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στην άσκηση- που θα διαρκέσει σχεδόν ένα μήνα - συμμετέχουν περισσότερα από 40.000 στελέχη, 10.000 στρατιωτικά οχήματα (άρματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού κτλ), 150 αεροσκάφη και 60 πλοία από 29 χώρες, με τη διοίκηση των δυνάμεων να έχει το στρατηγείο του NATO στη Νάπολη. Σημειώνεται επίσης ότι η ΝΑΤΟϊκη άσκηση αποτελεί τη μεγαλύτερη συντονισμένη επίδειξη δύναμης της Δύσης και παράλληλα θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες μεταφοράς συμμαχικών δυνάμεων από στεριά, αέρα και θάλασσα, όταν απαιτηθεί τις κρίσιμες πρώτες ώρες.

ΕΣΕΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες στρατιωτικοί και πολυμελείς πολιτικές αντιπροσωπείες χωρών – μελών της ΕΕ, θα βρεθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Λάρισα προκειμένου να παρακολουθήσουν δύο στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν παράλληλα.

Η πρώτη άσκηση («MULTILAYER ‘18») θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 20 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ)που εδρεύει στην 1η Στρατιά. Πρόκειται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, για τη «μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση της ΕΕ, με συμμετοχή όλων των φορέων, πολιτικών και στρατιωτικών, που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσεων».

SEEBRIG

Η δεύτερη άσκηση («SEVEN STARS 18») θα διεξαχθεί στην Ταξιαρχία της Νoτιο – Ανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), στο «Στρατόπεδο Σχοινά»,από τις 8 έως τις 16 Νοεμβρίου. Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές «είναι η αύξηση των δυνατοτήτων του Σχηματισμού Μάχης στη διεξαγωγή επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης, παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης και αποκατάστασης απωλειών από φυσικές καταστροφές». Αποτελεί την «κύρια εκπαιδευτική επιχειρησιακή δράση της SEEBRIG για το έτος 2018 σε τακτικό επίπεδο, όπου εξετάζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητας της SEEBRIG, όντας τμήμα μιας διακλαδικής, πολυεθνικής δύναμης σε αποστολή υπό το ψήφισμα ΟΗΕ».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass