Ελλείψεις στις εφορευτικές, καθυστερήσεις στους σάκους

*ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΤΑΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2019 22:00

Το ζήτημα της παροχής κινήτρων προς τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών φαίνεται πως αναδύεται εκ νέου ως ανάγκη, μετά και την κυριακάτικη εκλογική αναμέτρηση στην οποία παρατηρήθηκαν πολλές ελλείψεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ο όγκος εργασίας σε κάποιες περιπτώσεις μόνο στον δικαστικό αντιπρόσωπο και τον γραμματέα του, καταλήγοντας έτσι στο σημείο μέχρι και χθες το απόγευμα να παραδίδονται σάκοι με εκλογικό υλικό στο Πρωτοδικείο της Λάρισας από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Ενδεχομένως κάποιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι να είχαν μικρή έως ελάχιστη εμπειρία σε μια αντίστοιχη εκλογική διαδικασία, καθώς φέτος για πρώτη φορά και λόγω των μεγάλων αναγκών (τέσσερις κάλπες) δόθηκε η δυνατότητα και στους δημοσίους υπαλλήλους με σχετικές γνώσεις να αναλάβουν τέτοιες θέσεις. Όταν η απειρία αυτήν συνδυαζόταν με το κομμάτι των Ευρωεκλογών, στις οποίες το κύριο χαρακτηριστικό ήταν ο μεγάλος αριθμός ψηφοδελτίων, τότε η καταμέτρηση εξελισσόταν σε… μαρτύριο χωρίς τη βοήθεια της εφορευτικής επιτροπής.

Ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι επέλεξαν να ολοκληρώσουν συνεχόμενα τις υποχρεώσεις τους και να προσκομίσουν τον σάκο με το εκλογικό υλικό στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες, εργαζόμενοι στο εκλογικό τμήμα όλη νύχτα. Άλλοι πάλι θεώρησαν προτιμότερο να κάνουν μια παύση κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να παραδώσουν στο Πρωτοδικείο αργότερα.

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι δικαστικοί υπάλληλοι σε βάρδιες παραλάμβαναν για κάθε τμήμα δύο σάκους. Την ίδια ώρα ζητούσαν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους να βγάλουν εκτός σάκου: το πρωτόκολλο ψηφοφορίας, τον εκλογικό κατάλογο, τα βιβλία πράξεων της εφορευτικής επιτροπής, τα βιβλία διαλογής ψήφων, δηλαδή όλα τα βιβλία και ήλεγχαν αν είναι συμπληρωμένα και αν έχουν γίνει αθροίσεις δίπλα στις ψήφους των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Εάν ήταν όλα εντάξει τοποθετούσαν τα βιβλία με σειρά, αφήναν τον σάκο κλειστό και έδιναν απόδειξη παραλαβής στον αντιπρόσωπο, διαγράφοντας την ίδια ώρα και τον αριθμό του τμήματος που ελέγξανε.

Με δεδομένο τώρα πως η παράδοση των σάκων συνεχιζόταν μέχρι και αργά χθες το απόγευμα, σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρχει και η πρώτη εκτίμηση για την καταμέτρηση των σταυρών στον Δήμο Λάρισας.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, αφού έκλειναν οι κάλπες, έπαιρνε ένα-ένα τα ψηφοδέλτια στα χέρια του και ήλεγχε την εγκυρότητά τους. Στη συνέχεια (για τα έγκυρα ψηφοδέλτια): διάβαζε τον αύξοντα αριθμό του, τον συνδυασμό που αφορά και τους σταυροδοτημένους υποψηφίους. Έπειτα κατέγραφε τον αύξοντα αριθμό του (ώστε το ψηφοδέλτιο να αποκτήσει ταυτότητα), επίσης κατέγραφε ολογράφως τον αριθμό των σταυρών του ή την ανυπαρξία τους (π.χ. κανένας, ένας, δύο κοκ). Μονογραφούσε τόσο στη σημείωσή του αυτή όσο και δίπλα από κάθε σταυρό προτίμησης και τοποθετούσε το ψηφοδέλτιο στο τραπέζι σε στοίβες κατά συνδυασμό.

Ταυτόχρονα ο γραμματέας και τα άλλα μέλη της εφορευτικής επιτροπής (αν υπήρχαν) καταχωρούσαν τον αριθμό του ψηφοδελτίου στη μερίδα του συγκεκριμένου συνδυασμού και του συγκεκριμένου υποψηφίου (ή υποψηφίων) στα βιβλία διαλογής ψήφων υπέρ των συνδυασμών και υπέρ των υποψηφίων, αντίστοιχα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαλογής αθροίζονταν οι ψήφοι που έλαβε ο κάθε συνδυασμός από το σχετικό βιβλίο διαλογής και εξάγονταν τα αποτελέσματα, που καταγράφονταν σε αυτά. Τέλος, ακολουθούσαν οι διαδικασίες παράδοσης εκλογικού υλικού.

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», είναι ότι ο θεσμός της Εφορευτικής Επιτροπής θα πρέπει να αναμορφωθεί και στα μέλη αυτής θα πρέπει να δοθούν κίνητρα. Τονίζουν πως η διαδικασία είναι υπερβολικά επίπονη και ότι σε κάποιες περιπτώσεις συμπληρώνονται σχεδόν 24 ώρες αδιάκοπης εργασίας για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων. Άλλωστε αναφέρουν ότι η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρχει αμοιβή για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, αλλά και να χορηγείται άδεια από την εργασία τους την επομένη ημέρα.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass