Οι 14 για τη «βουλευτική 11άδα» του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ ΑΛΛΑ ΜΑΧΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2019 22:02
Κυριακή εκλογών στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα. Κανείς δεν περίμενε ότι η διαφορά με τη ΝΔ στην ευρωκάλπη θα ήταν τέτοια που θα οδηγούσε σε πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές Κυριακή εκλογών στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα. Κανείς δεν περίμενε ότι η διαφορά με τη ΝΔ στην ευρωκάλπη θα ήταν τέτοια που θα οδηγούσε σε πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές

Αποδεικνύεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ το εννοούσαν όταν έλεγαν ότι σχεδίαζαν εθνικές εκλογές για τον προσεχή Οκτώβριο. Απόδειξη ότι και στη Λάρισα δεν είχε γίνει καμιά προεργασία για τη συγκρότηση του βουλευτικού ψηφοδελτίου.

Όμως, «άλλαι μεν βουλαί πολιτικών άλλα δε λαός κελεύει» παραφράζοντας την αρχαία ρήση. Η κάλπη των ευρωεκλογών άνοιξε αποκαλύπτοντας κρυμμένη μέσα του την κάλπη των εθνικών εκλογών. Το αποτέλεσμα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ

Στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν τάχιστα τις δυνάμεις τους ώστε να δώσουν οργανωμένα τη μάχη, υπό δυσμενείς συνθήκες αλλά με πίστη στην κυβερνητική τους πρόταση και τις ικανότητες του Αλ. Τσίπρα, φιλοδοξώντας να ανατρέψουν τα συντριπτικά εις βάρος τους προγνωστικά. Ωστόσο βρίσκονται απροετοίμαστοι.

Ούτε εκλογικό κέντρο δεν διαθέτουν στη Λάρισα, για τις ευρωεκλογές είχαν θεωρήσει αρκετό ένα κιόσκι στην Κεντρική πλατεία κατά την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Και τώρα παραμένει άγνωστο αν θα νοικιάσουν κάποιο κεντρικό κατάστημα για εκλογικό στρατηγείο καθώς τα οικονομικά της Νομαρχιακής δεν εμφανίζονται διόλου ανθηρά.

Όσο για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Λάρισας, ελάχιστα πράγματα μπορούν να θεωρηθούν σίγουρα. Βασικά, το ενδιαφέρον κάποιων στελεχών που έχει εκδηλωθεί παρασκηνιακά το προηγούμενο διάστημα. Και το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επισήμως, την επόμενη εβδομάδα όταν η Ν. Ε. ζητήσει να της δηλώσουν ποιοι ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο 11μελές ψηφοδέλτιο του νομού. Λόγω της εκ του νόμου ποσόστωσης, τουλάχιστον 4 υποψηφιότητες πρέπει να είναι γυναικείου φύλου.

ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΠΟ 2

Λογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει δύο βουλευτές στον νομό Λάρισας ακόμη και αν χάσει τις εκλογές. Με το ποσοστό του των ευρωεκλογών, όπου έλαβε 23,4%, βγάζει δεύτερο βουλευτή με το μεγάλο υπόλοιπο που απομένει μετά την πρώτη κατανομή. Σημειωτέον ένας βουλευτής στη Λάρισα εκλέγεται απευθείας με το 12,5% των ψήφων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάσει πολύ τα ποσοστά του μπορεί να διεκδικήσει τρίτη έδρα στη Λάρισα μόνο αν κερδίσει τις εκλογές. Με την ίδια λογική, λαμβάνοντας το ποσοστό των ευρωεκλογών, με 34,32%, η ΝΔ εκλέγει και τρίτο βουλευτή, αξιοποιώντας το μεγάλο υπόλοιπό της. Μόνο εφόσον η νέα Βουλή είναι πεντακομματική, αν δηλαδή περάσουν το 3% μόνο τρία από τα μικρότερα κόμματα, π.χ. ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χ. Α. Αν μπει και το κόμμα Βελόπουλου, εκείνο του Βαρουφάκη, ή κάποιο άλλο, τότε οι δύο μεγάλοι θα έχουν ξανά από δύο βουλευτές. Εκτός αν κάποιος ξεπεράσει το 37,5% και βγάλει τρεις από την α΄ κατανομή. Επίδοση που για τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει σήμερα απίθανη.

Η 11ΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στους δήμους, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η Ν. Ε. καλώντας τους ενδιαφερομένους για βουλευτική υποψηφιότητα να το δηλώσουν. Τάχιστα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση αξιολόγησης του εκδηλωθέντος ενδιαφέροντος, θα σταλεί εισήγηση στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ απ΄ όπου θα ανακοινωθεί η σύνεση του ψηφοδελτίου, μαζί με τα υπόλοιπα ανά την επικράτεια. Θα εφαρμοστεί το κλασικό σύστημα των διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπυκνωμένο αυτή τη φορά χρόνο.

Οι δύο νυν βουλευτές Α. Βαγενά και Ν. Παπαδόπουλος επιθυμούν και θα είναι ξανά υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο και ο υφυπουργός Β. Κόκκαλης, που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ και ο οποίος στήριξε την κυβέρνηση στα δύσκολα. Στο πλαίσιο των συνεργασιών, τους Οικολόγους Πράσινους αναμένεται να εκπροσωπήσει ξανά στο ψηφοδέλτιο ο αρχιτέκτονας Νίκος Σαμαράς, με αξιοσημείωτη επίδοση στις περασμένες εκλογές. Ενώ θα υπάρχει και υποψήφιος στο πλαίσιο της κεντροαριστερής προοδευτικής Συμμαχίας, με πιθανότερη την οικονομολόγο Ζωή Ακριβούλη, η οποία ήταν παλιότερα υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ως ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν ξανά βουλευτική εκλογή φέρονται ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Γελαλής, οικονομολόγος και ο Ελασσονίτης οφθαλμίατρος Γιάννης Καρυπίδης, καθώς και ο Τυρναβίτης οινολόγος Στέλιος Παπράς.

Ως νέες υποψηφιότητες ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται εκείνες του δασκάλου Βασίλη Ζωγράφου, αναπληρωτή συντονιστή της Νομαρχιακής και του οικονομολόγου Παν. Νταή, πρώην αντιδημάρχου ο οποίος επανεκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.

Οι δύο άλλες γυναικείες υποψηφιότητες αναμένεται να επιλεγούν μεταξύ της σκηνοθέτιδας Νάνσυς Σπετσιώτη και της Φαρσαλινής νοσηλεύτριας Ελεάνας Σακκά, οι οποίες ήταν ξανά παλιότερα στο ψηφοδέλτιο και των στελεχών της Νομαρχιακής, της ιδιωτικής υπαλλήλου Ελένης Σδράλη και της συνταξιούχου δημοτικής υπαλλήλου Εύης Παπανίκα, η οποία είχε την Κυριακή μια αξιοσημείωτη επίδοση ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.

 

 

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass