Διαχρονικό πολιπολιτισμικό ταξίδι

Για Γάλλους μαθητές - καθηγητές που φιλοξενήθηκαν από το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας μέσω του προγράμματος Erasmus

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2019 19:40

Το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας υποδέχθηκε και φιλοξένησε, από τις 4 έως τις 12 Απριλίου, 47 μαθητές και 6 καθηγητές του College Val de Rosemont του Giromagny της Γαλλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA219 «DE LA GRECE A LA FRANCE, LE VOYAGE DANS TOUS SES ETATS» Voyager pour se decouvrir soi-meme, pour rencontrer les autres, pour travailler, pour sauver savie.


Αρχικά -αναφέρει σχετικό σημείωμα του γυμνασίου- ταξιδέψαμε στην Αθήνα για να επισκεφτούμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ακρόπολη, το Μουσείο Ακρόπολης, την Πλάκα και το Μοναστηράκι, το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’, ακολουθώντας τα ίχνη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και τις διαφορετικές όψεις της σύγχρονης Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη μας, για να γνωρίσουν οι μαθητές του προγράμματος την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας, επισκεφτήκαμε το Διαχρονικό Μουσείο αλλά και το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο, όπου ξεναγηθήκαμε τόσο στη μόνιμη έκθεση όσο και στην έκθεση για τον Τύπο. Ακόμη, γνωρίσαμε τα σημαντικότερα σημεία και μνημεία της πόλης παίζοντας με την εφαρμογή Actionbound.
Διερευνώντας διαχρονικά το προσφυγικό ζήτημα, επισκεφτήκαμε πολιτιστικούς συλλόγους προσφύγων στην περιοχή μας και συγκεκριμένα την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης και τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» που με μεγάλη χαρά και προθυμία δέχτηκαν τους μαθητές μας. Εκεί μάθαμε για την ιστορία του κάθε συλλόγου, πήραμε συνέντευξη από ανθρώπους που μας μίλησαν για τους πρόσφυγες προγόνους τους, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Καππαδοκίας και γευτήκαμε παραδοσιακές λιχουδιές. Η επαφή μαζί τους ήταν για τους μαθητές μας μια δυνατή και ζωντανή εμπειρία ιστορίας, παράδοσης, μνήμης για το παρελθόν και ελπίδας για το μέλλον. Στη συνέχεια περάσαμε μια ημέρα στο σχολείο μαζί με τα προσφυγόπουλα που παρακολουθούν τα τμήματα ΔΥΕΠ του 3ου Γυμνασίου. Όλοι μαζί γνωριστήκαμε και συμμετείχαμε σε διάφορες δραστηριότητες, ζωγραφίσαμε, παίξαμε παιχνίδια και αθλοπαιδιές, κάναμε κατασκευές. Είδαμε έτσι πώς πέρα από την καταγωγή, τη θρησκεία, τη γλώσσα και την προσωπική ιστορία του καθενός, τα παιδιά όλου του κόσμου μπορούν να μοιραστούν στιγμές χαράς και ξενοιασιάς, να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν μαζί.
Την Τετάρτη 10/4 έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πινακοθήκης η κεντρική εκδήλωση του προγράμματος, στην οποία συμμετείχαν και οι μαθητές της ΔΥΕΠ. Τα παιδιά τραγούδησαν ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά τραγούδια, έπαιξαν σκετς σχετικά με το θέμα της προσφυγιάς και χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς και συριακούς χορούς. Ακολούθησε γιορτή στην αυλή του σχολείου με φαγητό που ετοίμασαν οι γονείς, τραγούδια και χορό.
Λίγο πριν την αναχώρηση των Γάλλων μαθητών επισκεφτήκαμε μαζί τη Θεσσαλονίκη και τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, που μαρτυρούν την πολυπολιτισμικότητά της, ένα ζωντανό παράδειγμα συνύπαρξης διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Ο αποχαιρετισμός των μαθητών στην πλατεία Αριστοτέλους ήταν πολύ συγκινητικός, αφού οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν κατά το περσινό ταξίδι στη Γαλλία, αναπτύχθηκαν βαθύτερα κατά τη διάρκεια της φετινής συνάντησης.
Καθώς το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, όλοι οι εμπλεκόμενοι, καθηγητές, μαθητές και γονείς έχουμε την αίσθηση πως ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία. Μελετώντας διάφορες μορφές ταξιδιού, κατανοήσαμε πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και να είμαστε ανεκτικοί απέναντι στους άλλους και να εστιάζουμε σε ό,τι θετικό μπορεί να μας προσφέρει η συνάντησή μας με ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής, φυλής, θρησκείας, γλώσσας ή κουλτούρας, ανεξάρτητα από τους λόγους που οδηγούν στη συνάντηση αυτή, αν δηλαδή είναι επιλογή μας ή γίνεται ανεξάρτητα από τη θέλησή μας.
Θα θέλαμε -καταλήγει το σημείωμα- να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, για τη βοήθειά τους, τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» και την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης που μας δέχτηκαν στον χώρο τους.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών ν. Λάρισας που μας παραχώρησε δωρεάν τις παραδοσιακές στολές για την εκδήλωσή μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass