Πρωτοφανής αποχή στη Λάρισα!

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2019 16:02

Περίπου 15.000 Λαρισαίοι –επιπλέον- δεν προσήλθαν χθες στις κάλπες. Ψήφισε μόνον 1 στους 2. * «Θετική» ψήφος σε Καλογιάννη, ο οποίος πήρε 2.500 επιπλέον ψηφοδέλτια, ενώ η Ρένα Καραλαριώτου 4.000 λιγότερα σε σχέση με την πρώτη Κυριακή

Σε πρωτοφανή επίπεδα για δημοτικές εκλογές κυμάνθηκε χθες η αποχή στα εκλογικά τμήματα της Λάρισας. Περίπου 15.000 Λαρισαίοι, που είχαν προσέλθει στις κάλπες στον πρώτο γύρο των εκλογών, χθες …έκαναν κάτι άλλο. Καίτοι ο καιρός δεν ήταν αμιγώς καλοκαιρινός, στις κάλπες της Λάρισας προσήλθαν μόνον 1 στους 2 εκλογείς, για να εκλέξουν τον επόμενο δήμαρχο της πόλης. Το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται λίγο πάνω από το 50%, με τους ψηφίσαντες να πέφτουν κάτω από τις 60.000, ενώ στις 26 Μαΐου είχαν ψηφίσει 72.774.

Ακόμη κι αν υπολογίσει κανείς τις ψήφους που έλαβαν οι συνδυασμοί που δεν μετείχαν στις επαναληπτικές εκλογές, ανεξάρτητα από τη στάση που ζήτησαν να κρατήσουν οι επικεφαλής τους, η αποχή είναι μεγαλύτερη, αφού ξεπερνά κατά 2.500 τους ψηφοφόρους των Π. Κρίκη, Παν. Γούλα, Ν. Γαμβρούλα και Κων. Βαϊούλη. Μοναδική «παρηγοριά» η αισθητή μείωση των άκυρων ψηφοδελτίων (σχεδόν στο μισό της πρώτης Κυριακής), αλλά η μικρή αύξηση των λευκών.

Είναι πρωτοφανής η αποχή, καθώς συγκρίνεται με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Τότε, η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εκλογών είχε φτάσει στο 67,4%, καθώς είχαν ψηφίσει πάνω από 73.000 ψηφοφόροι. Μπορεί εδώ οι απόλυτοι αριθμοί των ψηφισάντων να μην έχουν μεγάλη διαφορά (72.774 στον πρώτο γύρο της 26ης Μαΐου, 73.546 στον αντίστοιχο του 2014), αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι φέτος δικαίωμα ψήφου είχαν 5.500 περισσότεροι εκλογείς. Στον δε δεύτερο γύρο του 2014, είχαν ψηφίσει μόλις 2.750 λιγότεροι ψηφοφόροι, δηλαδή η αποχή είχε αυξηθεί μόνο κατά 2,55%. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2014, είχαν διεξαχθεί οι ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς, ενώ σε επαναληπτική εκλογή είχε πάει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Και επιπρόσθετα δεν είχαν κριθεί οι έδρες των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων (οι οποίες τώρα με την απλή αναλογική «έκλεισαν» από τις 26 Μαΐου), οπότε ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Σε επίπεδο υποψηφίων πάντως δεν είναι η αποχή που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Απ. Καλογιάννη, αλλά η ψήφος όσων προσήλθαν στις κάλπες. Στις χθεσινές εκλογές ο επανεκλεγείς δήμαρχος Λαρισαίων έλαβε περισσότερες ψήφους, ενώ η Ρένα Καραλαριώτου είχε σημαντικές απώλειες σε σχέση με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Μ΄ αυτή την έννοια, η νίκη Καλογιάννη μπορεί να θεωρηθεί ότι προέρχεται από «θετική ψήφο» και δεν είναι το αποτέλεσμα της αναγωγής στο μειωμένο εκλογικό σώμα που άσκησε χθες το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτό πιστοποιούν οι 2.500 περίπου επιπλέον ψήφοι που έλαβε, σε αντίθεση με την αντίπαλό του την οποία ψήφισαν χθες 2.000 λιγότεροι σε σχέση με την Κυριακή του α΄ γύρου των εκλογών.

Δ.Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass