Επανέκαμψε η ΝΔ, διατηρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα «κάστρα» των πολιτικών κομμάτων στον νομό

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2019 22:22

«Αντίγραφο» των εθνικών ποσοστών που έλαβαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν τα μεγέθη που κατέγραψαν και σε τοπικό επίπεδο, με τη ΝΔ να καταγράφει καθαρή νίκη, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει «λευκή επιταγή», αφού το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ του δίνει τη δυνατότητα άσκησης δυναμικής αντιπολίτευσης, παρότι «θεωρητικά» άλλαξε ο χάρτης των βουλευτικών εδρών.

Η ΝΔ στον νομό Λάρισας (στο 90% των εκλογικών τμημάτων) επέστρεψε στα επίπεδα των εκλογικών της δυνάμεων της προμνημονιακής εποχής λαμβάνοντας ποσοστό 39,1% (σ.σ. το 2009 είχε λάβει 36,1% και μόλις 27,9% τον Σεπτέμβριο του 2015) ποσοστό αντίστοιχο με το πανελλαδικό και παράλληλα το χαμηλότερο – μαζί με τη Μαγνησία – στην υπόλοιπη Θεσσαλία.

«Ικανοποιητικό» μπορεί να χαρακτηρισθεί και από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ το 31,5% που συγκέντρωσε στις χθεσινές εκλογές όταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα στον νομό έχοντας λάβει ποσοστό 34,9%.

Οι χθεσινές εκλογές, όπως πανελλαδικά έτσι και σε τοπικό επίπεδο, αλλάζουν τον χάρτη των βουλευτών, δίνοντας σαφές προβάδισμα στη ΝΔ, χάρτης που την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχε διακριθεί από τις «μεταγραφές».

Σε ό,τι αφορά και στα υπόλοιπα κόμματα και αυτά «αντέγραψαν» τα πανελλαδικά ποσοστά τους με εξαίρεση το «ΜέΡΑ25» του Γιάν. Βαρουφάκη που στον νομό Λάρισας έμεινε «εκτός Βουλής» λαμβάνοντας ποσοστό 2,7%.

Σε τοπικό επίπεδο το ΚΙΝΑΛ αύξησε κατά 2,5 μονάδες το εκλογικό του ποσοστό (από 6,2 σε 8,7%) και φαινόταν με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών να καταλαμβάνει έδρα εκλέγοντας βουλευτή, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2015, ενώ κατά 1% απώλεσε δυνάμεις το ΚΚΕ, επιτυγχάνοντας ωστόσο καλύτερο ποσοστό από το πανελλαδικό (6,2% στη Λάρισα από το 5,5% πανελλαδικά).

Εκτός Βουλής άφησαν (και) οι Λαρισαίοι τη Χρυσή Αυγή (από 7,05% το ποσοστό της μειώθηκε στο 2,77%) ενώ ποσοστό 4,3%, καλύτερα δηλαδή από το πανελλαδικό ποσοστό (3,7%) συγκέντρωσε τέλος το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου.

«ΚΑΣΤΡΑ»

Ο Δήμος Τυρνάβου αποδείχθηκε «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι ο μοναδικός Δήμος στο νομό που, έστω οριακά, αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα (33,1%), με τη ΝΔ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής (32,3%). Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε υψηλό ποσοστό και στον Δήμο Λαρισαίων λαμβάνοντας 33,9%, με τη ΝΔ να προηγείται με 37,2% (διαφορά 2.100 ψήφων).

Τα Φάρσαλα παραμένουν «κάστρο» της ΝΔ, καθώς είναι ο Δήμος που συγκέντρωνε το υψηλότερο ποσοστό (43,5%) στον νομό. Είναι ο ίδιος Δήμος επίσης όπου η Χρυσή Αυγή πέτυχε το καλύτερο ποσοστό (3,5%) ενώ ακολουθούσε το ποσοστό στον Δήμο Κιλελέρ. Ο Δήμος Φαρσάλων είναι επίσης ο Δήμος όπου το ΚΙΝΑΛ συγκέντρωσε από τα υψηλότερα ποσοστά του (12,7%) σε σύγκριση με το πανελλαδικό αποτέλεσμα.

Το ΚΚΕ πέτυχε το καλύτερο ποσοστό του στον Δήμο Τυρνάβου (9,6%) ενώ ο Δήμος Τεμπών αποτέλεσε το «κάστρο» της Ελληνικής Λύσης του Κυρ. Βελόπουλου καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 5,3% στο νομό.

Τέλος το «ΜέΡΑ25» συγκέντρωσε το καλύτερο ποσοστό του (3,5%) στον Δήμο Λαρισαίων.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass