Οχι άλλοι πρόσφυγες στο Κουτσόχερο

*ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ *ΚΡΙΤΙΚΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΚΑΙ ΡΕΝΑΣ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2019 22:39

Στην κοινή θέση «να μην υπάρξει επέκταση της Δομής Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο και να μην αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σ’ αυτή» κατάληξαν χθες οι βουλευτές του νομού συμμετέχοντας στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές, Μάξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Άννα Βαγενά, Ευαγγελία Λιακούλη και Γ. Λαμπρούλης (σ.σ. η Στ. Μπίζιου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη και απέστειλε επιστολή, ο Βασ. Κόκκαλης βρισκόταν στη ΔΕΘ, ενώ ο Κυρ. Βελόπουλος κοινοποίησε ερώτησή του στη Βουλή), οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον κ. Καλογιάννη για την κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό. Με τον δήμαρχο να επισημαίνει ότι ο καταυλισμός του Κουτσόχερου «δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί άλλους ανθρώπους» σημειώνοντας επίσης την ανησυχία του για τις εξελίξεις μετά και το δημοσίευμα της «Ε». Στη σύσκεψη σημειώθηκε η ανάγκη «να επανεξεταστούν θεσμικά τα ζητήματα της καλής λειτουργίας» του καταυλισμού καθώς «δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες» και, αν απαιτηθεί να μεταφερθούν πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, να «υπάρξουν νέες δομές σε περιοχές της επικράτειας που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει ευθύνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού» ενώ διατυπώθηκε το αίτημα της συνάντησης βουλευτών και δημάρχου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Όπως είναι γνωστό, μετά και την αύξηση, πρόσφατα, των προσφυγικών ροών εντάθηκε η φημολογία που ήθελε τη μεταφορά και άλλων προσφύγων στον καταυλισμό του Κουτσόχερου. Την ίδια περίοδο –σύμφωνα και με τελευταίο δημοσίευμα της «Ε»– το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διερευνώντας τη διαθεσιμότητα χώρων που μπορούν άμεσα να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ζήτησε τόσο από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής αλλά και από τη Δανέζικη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (DRC), η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του καταυλισμού των προσφύγων στο Κουτσόχερο να απαντήσει στο ερώτημα αν στον ίδιο χώρο υπάρχουν «ελεύθερα στρέμματα» και «αν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι». Με την DRC να απαντά πως «υπάρχουν ελεύθεροι χώροι 3,5 στρεμμάτων» αλλά «και κοινόχρηστα κτίρια». Με αφορμή το δημοσίευμα της «Ε», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης σε παρεμβάσεις τόσο του βουλευτή Χρ. Κέλλα, όσο και του περιφερειάρχη Κων. Αγοραστού επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι ο καταυλισμός του Κουτσόχερου δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του Υπουργείου. Ενώ ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές, Μαξ. Χαρακόπουλος («τι αλήθεια ισχύει για Κουτσόχερο και Κυψελοχώρι;») και Κυρ. Βελόπουλος. Μέχρι χθες πάντως δεν είχε απαντηθεί το ερώτημα αφού ο καταυλισμός του Κουτσόχερου δεν είναι στον σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τότε γιατί ερωτήθηκε η DRC για τους διαθέσιμους χώρους. Να διευκρινισθεί ότι με βάση τις (τυπικές) προδιαγραφές ο καταυλισμός του Κουτσόχερου έχει χωρητικότητα 2.478 ανθρώπων και με βάση χθεσινά στοιχεία, φιλοξενούσε 1.466 πρόσφυγες και μετανάστες (σ.σ. άλλους 30 επιπλέον από το τελευταίο δημοσίευμα της «Ε») ενώ με το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, περισσότεροι από 390 φιλοξενούνται σε 90 διαμερίσματα στη Λάρισα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με το πέρας της χθεσινής σύσκεψης, σε ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων -μεταξύ άλλων- σημειώνεται πως «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Λαρισαίων προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες βουλευτές για την κατάσταση στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο. Η ενημέρωση αφορούσε στον αριθμό των προσφύγων, τη σύνθεσή τους και τα προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία της δομής, με τον δήμαρχο να τονίζει πως τον τελευταίο χρόνο τα προβλήματα στο καμπ του Κουτσόχερου αυξάνονται και οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να καταλήγουν στα εξής: Εκφράστηκε η κοινή θέση να μην υπάρξει επέκταση της Δομής Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο και να μην αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σ’ αυτή. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες δομές σε περιοχές της επικράτειας που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει ευθύνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Να επανεξεταστούν θεσμικά τα ζητήματα της καλής λειτουργίας του καμπ, η οποία έχει διαταραχθεί. Να επιδιωχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα συνάντηση βουλευτών και δημάρχου Λαρισαίων με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Επιφυλακτικός για το νόημα της σύσκεψης προσήλθε στη χθεσινή συνάντηση ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας. Ο οποίος σε δήλωσή του, πριν τη σύσκεψη -μεταξύ άλλων- επισήμανε πως «κληθήκαμε σε μια σύσκεψη για μια δομή που έχει δημιουργηθεί από τον Μάρτιο του 2016 και με αφορμή μια φήμη. Μετά το δημοσίευμα της «Ε», ο κ. Χρυσοχοΐδης με διαβεβαίωσε πως ο καταυλισμός του Κουτσόχερου δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του Υπουργείου, ενώ ο κ. Κουμουτσάκος με διαβεβαίωσε ότι έχει σταματήσει το θέμα της δημιουργίας δομής στο Κυψελοχώρι». Για να υπογραμμίσει πως «έχω την κατηγορηματική δέσμευση των κ. Χρυσοχοΐδη και Κουμουτσάκου, δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα αυτής της σύσκεψης, στην οποία μάλιστα δεν έχουν κληθεί αρμόδιοι φορείς, όπως η περιφέρεια, η αστυνομία, ο ιατρικός σύλλογος κ.ά.» κατέληξε ο κ. Κέλλας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Η βουλευτής Αννα Βαγενά επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κατάφερε να διαχειρισθεί το προσφυγικό ενώ τώρα, με το νέο κύμα κυνηγημένων βλέπουμε ότι η πολιτική της ΝΔ δεν είναι η διαχείριση των προσφύγων και πώς θα κατανεμηθούν και στις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά με την πολιτική της αστυνόμευσης των παραλίων που δεν έχει αποδώσει στο παρελθόν όπως ξέρουμε από την πρακτική της Τουρκίας. Να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής σε όλη τη χώρα, να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι σε διαμερίσματα αντί να περιθωριοποιούνται σε καταυλισμούς. Το Κουτσόχερο δεν μπορεί να αντέξει άλλους ανθρώπους, δεν μπορεί αυτή τη δομή να φιλοξενήσει και άλλους, ενώ για το Κυψελοχώρι το θέμα δεν είναι η αντιπαράθεση μεταξύ δήμων αλλά πώς θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση αυτού του προβλήματος» σημείωσε η κ. Βαγενά υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της σύσκεψης. Σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία και η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, που τόνισε πως «η δομή του Κουτσέχερου δεν αντέχει και άλλους πρόσφυγες, δεν θέλουμε αποθήκες ψυχών» για να υπενθυμίζει πως με πρωτοβουλία της κατατέθηκε ερώτηση που συνυπέγραψαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με την οποία καλείται η κυβέρνηση να γνωρίσει τις προθέσεις της για το προσφυγικό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης σε δήλωσή του τόνισε πως «το συγκεκριμένο θέμα όπως και η λειτουργία της δομής στο Κουτσοχερο αποτελούν μέρος του συνολικότερου προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Η αντιμετώπισή του προϋποθέτει συνδυασμό παρεμβάσεων, ενεργειών. Πρώτον, την καταπολέμηση των αιτιών, που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, που είναι οι πολεμικές συγκρούσεις στο πλαίσιο των οξύτατων ανταγωνισμών στην περιοχή της Μ. Ανατολής και όχι μόνο. Δεύτερον, εναντίωση στις πολιτικές αποφάσεις Ε.Ε. και ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Τρίτον, τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων με ευθύνη του κράτους (και όχι των ΜΚΟ), ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και κάλυψης όλων των αναγκών τους και παράλληλα τη γρήγορη έκδοση των απαραίτητων εγγράφων ώστε να προωθηθούν στις χώρες προορισμού τους».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου τονίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε ως χώρα να θεωρούμε a priori όλους τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, ως άτομα που μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας, για όσο χρονικό διάστημα θέλουν, απολαμβάνοντας τα προνόμια της σχετικής νομοθεσίας». Για να προσθέσει πως «οφείλουμε όλοι μας να λάβουμε ως δεδομένο πως δεν γίνεται να φορτώνονται τη λύση ενός προβλήματος μόνο τα ελληνικά νησιά. Αυτό είναι ανέφικτο και αδιανόητο. Δεν γίνεται να προχωρήσει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την εξεύρεση μιας λύσης χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Το μείζον αυτό ζήτημα οφείλει να εξεταστεί τόσο από την πλευρά των προσφύγων, όσο και από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες δέχονται στην καθημερινότητα τους ανθρώπους χωρίς καμία πολιτιστική αναφορά με τα ήθη και τα έθιμα των κοινωνιών αυτών, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό, ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητά τους». «Τέλος, το θέμα του μεταναστευτικού δεν προσφέρεται για κανενός είδους πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων ή δημοτικής αρχής» για να καταλήξει η κ. Μπίζου σημειώνοντας ότι «η ενημέρωση του κυβερνητικού υπουργού αρμόδιου για το μεταναστευτικό κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην από 12/9/2019 δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, βάζει τέλος σε κάθε σενάριο που κάνει λόγο για μεταφορά επιπλέον αριθμού μεταναστών στον νομό της Λάρισας».

ΚΡΙΤΙΚΗ

Τέλος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, σε δήλωσή της σημειώνει πως «ο κ. Καλογιάννης στην ομιλία του την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στο ΔΩΛ, καθώς και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο γραφείο του, τόνισε την ανάγκη συστράτευσης όλων στα μεγάλα θέματα που αφορούν στην πόλη, κάτι που επικρότησα και δημόσια. Δυστυχώς σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων ξέχασε τα όσα είχε υποστηρίξει, καθώς οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου δεν κλήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση. Η παρουσία μας θα διευκόλυνε σημαντικά και τη συζήτηση του θέματος την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λυπούμεθα…» καταλήγει η κ. Καραλαριώτου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass