«Παντοδυναμία» δημάρχων και στα Νομικά Πρόσωπα

ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ * ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2019 22:10
Ο κ. Δημ. Μαβίδης θα αναλάβει αντιπρόεδρος στη ΔΕΥΑΛ Ο κ. Δημ. Μαβίδης θα αναλάβει αντιπρόεδρος στη ΔΕΥΑΛ

«Παντοδυναμία» θα έχουν οι δήμαρχοι και στα διοικητικά συμβούλια των Νομικών τους Προσώπων μετά και τη χθεσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των εδρών της δημοτικής αρχής.

Μετά την ενίσχυση της πλειοψηφίας στις μείζονος σημασίας – για τη λειτουργία των Δήμων - Επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), που αποτέλεσε κυβερνητική προτεραιότητα με σκοπό την «κυβερνησιμότητα», το Υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει (σ.σ. αυξάνει στα 3/5) τον αριθμό των εδρών της πλειοψηφίας στα Δ.Σ. δημοτικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η ΔΕΥΑΛ.

Οι δημοτικές αρχές είχαν έτσι κι αλλιώς την πλειοψηφία στα Δ.Σ. αλλά η ενίσχυσή τους - με την παραχώρηση και 7ης έδρας στα 11μελή συμβούλια για παράδειγμα -αποδυναμώνει περαιτέρω τον λόγο αλλά και την παρουσία παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων.

Η εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. «πρόλαβε» την προγραμματισμένη για μεθαύριο Πέμπτη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και οι προτάσεις δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης για την κάλυψη των θέσεων σε ΔΕΥΑΛ, Θεσσαλικό Θέατρο, ΔΗΚΕΛ, Δημοτική Πινακοθήκη και Δημοτικό Ωδείο, ενώ «παγώνουν» οι τοποθετήσεις στις Σχολικές Επιτροπές.

Μετά και τη χθεσινή εγκύκλιο θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες οι διαβουλεύσεις δημοτικής αρχής και παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο η δημοτική αρχή Καλογιάννη να παραχωρήσει την 7η θέση στα Δ.Σ., σε συμβούλους παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Με δεδομένο ότι η δημοτική αρχή και με 6 συμβούλους διαθέτει πλειοψηφία, εξαιρουμένου του Δ.Σ. της Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, όπου μία θέση καταλαμβάνει εκπρόσωπος των δωρητών.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, να διατεθεί δηλαδή η 7η θέση των Επιτροπών (Οικονομική, Ποιότητας Ζωής) στην αντιπολίτευση, δεν τελεσφόρησε με δεδομένο το αυστηρό πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, ρύθμιση που δεν άφηνε τέτοια περιθώρια ακριβώς για να έχουν οι δημοτικές αρχές την απόλυτη πλειοψηφία «ξεπερνώντας» προβλήματα συσχετισμών που ανέδειξε η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας Καλογιάννη αναμενόταν να εξετάσει μόνο το σκέλος των προέδρων και αντιπροέδρων ενώ τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφίας θα οριστικοποιηθούν αύριο ή μεθαύριο μετά και τις διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση ενόψει και του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης αναμενόταν χθες βράδυ να εισηγηθεί για τη θέση του αντιπροέδρου στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΛ), τον πρώην αντιδήμαρχο, Δημήτρη Μαβίδη. Για τη θέση του προέδρου στο Θεσσαλικό Θέατρο τον δημοτικό σύμβουλο, Νίκ. Καλτσά. Για τη θέση του προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗΚΕΛ) τον δημοτικό σύμβουλο, Κων. Ρεβήσιο. Για τη θέση του προέδρου στο Δημοτικό Ωδείο (ΔΩΛ) τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παν. Σάπκα, ενώ τέλος, για τη θέση του αντιπροέδρου στη Δημοτική Πινακοθήκη, την πρώην αντιδήμαρχο Αννυ Ψάρρα, η οποία ωστόσο, δεν έχει εκλεγεί δημοτική σύμβουλος.

Να σημειωθεί πως, τόσο στη ΔΕΥΑΛ όσο και στη Δημοτική Πινακοθήκη, τη θέση του προέδρου καταλαμβάνει ο εκάστοτε δήμαρχος.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Από τη συγκρότηση των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων, σε αυτή τη φάση εξαιρούνται οι δύο σχολικές επιτροπές (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας), οι οποίες κατανέμουν τις πιστώσεις στις σχολικές μονάδες ελέγχοντας παράλληλα τα οικονομικά τους. Αφού το Υπουργείο Εσωτερικών, με την ίδια χθεσινή εγκύκλιό του, ζητά από τους Δήμους να μην προχωρήσουν στον ορισμό μελών αναμένοντας οδηγίες με νεότερη εγκύκλιο.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass