«Σκούπα» σε μισθούς και συνδικαλιστικές ελευθερίες

ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΑΔΕΔΥ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2019 22:20

Νομοσχέδιο «σκούπα» σε μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες, χαρακτήρισαν το λεγόμενο «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο», που θα καταθέσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση, δημόσιοι και ιδιωτικοί συνδικαλιστικοί φορείς, σε απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Λάρισα.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η απεργιακή κινητοποίηση, που είχε οργανώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην Κεντρική πλατεία, μεταφέρθηκε στη στέγη του Εργατικού Κέντρου, ενώ, αντίστοιχα, δεν ευνόησε και την κινητοποίηση που οργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου παρατηρήθηκε μικρή συμμετοχή κόσμου.

Αναλυτικότερα:

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η οποία περιλάμβανε ομιλία του προέδρου του ΕΚΛ κ. Γιάννη Σκόκα και πορεία στους δρόμους της Λάρισας.

Ο κ. Σκόκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, εκατοντάδες Σωματεία σε όλη την Ελλάδα σήκωσαν το βάρος της ευθύνης να οργανωθεί άμεσα ο αγώνας ενάντια στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης για μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα» και σημείωσε για τη νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου, που αφορά στα εργασιακά θέματα: «Το «καμάρι» της κυβέρνησης, το περίφημο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο προβλέπει ανάμεσα στα άλλα δεκάδες δυνατότητες, εργοδότες να εξαιρούνται από την εφαρμογή κλαδικών ΣΣΕ με την επίκληση οικονομικών δυσκολιών ή ζητώντας, ακόμη και μελέτη για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του συγκεκριμένου κλάδου κ.ά. Καθιστούν τις κλαδικές συμβάσεις ανίσχυρες μπροστά σε τοπικές συμβάσεις ή συμβάσεις που υπογράφονται από τις «ενώσεις προσώπων» κατασκευάσματα των εργοδοτών ακόμη κι αν οι τελευταίες περιέχουν χειρότερους όρους. Προσθέτει νέα εμπόδια με την κατάργηση ακόμη και του ελάχιστου δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ενώ κάνει συνυπεύθυνο τον εργαζόμενο για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!

Και το βασικότερο είναι πως επιχειρεί να βάλει στον γύψο τα συνδικάτα με την επιβολή «ηλεκτρονικού μητρώου» που ανοίγει την πόρτα για το φακέλωμα όλων των συνδικαλισμένων εντείνοντας τον φόβο-τις αναστολές για κάθε σκέψη για συμμετοχή στην οργανωμένη δράση και πάλη. Αλλά και με την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» στις συλλογικές αποφάσεις των συνδικάτων για θέματα, όπως η απεργία, που είναι χτύπημα στην ίδια τη ζωντανή λειτουργία των συνδικάτων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως στόχος των μέτρων που παίρνει είναι ο εκδημοκρατισμός του κινήματος.

Η δημοκρατία, λοιπόν, κάθε φορά ράβεται πάντα με γνώμονα το πώς υλοποιείται χωρίς εμπόδια η πολιτική που εξυπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα μέτρα έρχονται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Αυτός ο συμβολισμός έχει μια πραγματική διάσταση. Γιατί πραγματικά αυτή η ανάπτυξή τους έχει ως προϋπόθεση να χτυπηθούν κι άλλο τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, να γκρεμιστούν τελείως οι μισθοί και τα μεροκάματα.

Για εμάς δεν είναι "κανονικότητα" οι αντεργατικές ανατροπές, η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών.

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα ενότητας και δράσης απέναντι στα νέα σχέδια που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας…» κατέληξε ο κ. Σκόκας.

ΤΟ Ν.Τ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Δεν πτοήθηκαν από τη βροχή, χθες, τα μέλη του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Ταχυδρομείου, με τη συμμετοχή Ενώσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου ν. Λάρισας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Μιχάλης Τζιατζιάς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γίνονται επώδυνες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στον νόμο 1876/1990, όπου μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία.

Η νέα πολιτική ηγεσία παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετεί και η ίδια την αντιαπεργιακή ρύθμιση για το 50% + 1 (τροπολογία Αχτσιόγλου) ως προς την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων.

Με τον προς ψήφιση «Αναπτυξιακό Νόμο» ο εργαζόμενος καλείται να ψηφίζει, αν είναι δυνατόν, ηλεκτρονικά υπέρ ή κατά μιας απεργιακής κινητοποίησης, ασχέτως εάν θα συμμετάσχει ή όχι σε αυτήν. Για την τρόικα και όλες τις Μνημονιακές κυβερνήσεις οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης. Μιλάμε δηλαδή για σαφή παρέμβαση στα, από τον νόμο, εγκριθέντα Καταστατικά των Α/θμιων Σωματείων.

Επιχειρείται να μπει φρένο στο αναφαίρετο και με πολλούς αγώνες κεκτημένο δικαίωμα της απεργίας. Επιδιώκεται η φίμωση του εργαζομένου και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τα θεμέλια της Δημοκρατίας κλονίζονται. Το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και οφείλουμε να το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Επίσης στο νομοσχέδιο του «Αναπτυξιακού Νόμου» προβλέπεται η δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας, γεγονός καταρχήν ανέφικτο να πραγματοποιηθεί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν τα συνδικάτα. Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος της λειτουργίας και δράσης των σωματείων. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως τα Συνδικάτα εκφράζουν τη συλλογικότητα και είναι η ασπίδα σε όποια κυβερνητική αυθαιρεσία επιχειρείται εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με το νομοσχέδιο προωθείται η αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο με τη μερική απασχόληση Ιδιωτικού δικαίου που εισάγει η παρ. 18 του άρθρου 55. Με τη διάταξη αυτή για πρώτη φορά σε Δημόσιες Υπηρεσίες θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για μερική απασχόληση μέχρι 6 μηνών που δεν θα υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως».

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Εξάλλου χθες, στάση εργασίας, πραγματοποίησαν οι Θεσσαλοί δημοσιογράφοι, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 15.00, σε όλα τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εναντίον νομοθετικών προβλέψεων που υπονομεύουν εργασιακά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τη στάση εργασίας προκήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε), σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις Συντακτών της χώρας.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass