Η Λάρισα τίμησε τον σπουδαίο εθνογράφο-φωτογράφο Τάκη Τλούπα

Οι Λαρισαίοι κατέκλυσαν την Πινακοθήκη για την έκθεση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννησή του -Μία εκδήλωση όπου περίσσεψε η συγκίνηση και η περηφάνια

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2020 22:05

«Ο Τάκης Τλούπας ταξίδεψε τη Λάρισα στα πέρατα του κόσμου. Η πόλη ήταν το μεγάλο στούντιο του Τάκη.

Οι φωτογραφίες του κοσμούν δημοτικά και δημόσια κτίρια, γραφεία και βρίσκονται στις καρδιές των Λαρισαίων. Είναι υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τον σπουδαίο φωτογράφο, τον μεγάλο εθνογράφο - φωτογράφο, που μπορεί να έφυγε από τη ζωή, άφησε ανεξίτηλο όμως το στίγμα του. Ο Δήμος Λαρισαίων τιμά έναν άνθρωπο που ταξίδεψε τη Λάρισα στα πέρατα του κόσμου, έναν άνθρωπο που δεν απαρνήθηκε ποτέ την πόλη που τον ενέπνευσε και ποτέ δεν έφυγε από αυτή. Η πόλη τον θυμάται σε κάθε μεγάλη της στιγμή, μέσα από την καταγραφή που ο ίδιος έκανε». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης χθες κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Ταξίδια μιας ζωής», για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου φωτογράφου της Λάρισας Τάκη Τλούπα. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να επικαιροποιεί κάθε φορά τη σπουδαία του δουλειά, ενώ ανακοίνωσε ότι μετά την έκθεση θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες διοργανώσεις αφιερωμένες στον Τάκη Τλούπα, όπως η περιοδική έκθεση με φωτογραφίες από τα λιθανάγλυφα της Δυτικής Θεσσαλίας 19ος - αρχές 20ού αιώνα (από τη συνεργασία Τάκη Τλούπα - Λένας Γουργιώτη στο πλαίσιο της έρευνας για έκδοση του Μουσείου) στα μέσα Μαρτίου στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και η πραγματοποίηση πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού με τίτλο «Εμπνευσμένοι από τον Τάκη Τλούπα». Οι καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μύλου του Παππά.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Κώστας Λούλης και οικογενειακός φίλος της οικογένειας Τλούπα εξήρε την προσπάθεια της κόρης του Τάκη Τλούπα, Βάνιας να αναδείξει και να συνεχίσει το έργο του πατέρα της. «Ο Τάκης Τλούπας με το ντεσεβό του γύρναγε σε όλη τη χώρα. Ήταν ασυμβίβαστος. Αν το αποτέλεσμα δεν έφτανε το 100%, με το 99% δεν ήταν ικανοποιημένος. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν επένδυσε ποτέ σε περιουσίες, αλλά σε αναμνήσεις και φιλίες. Ένας άνθρωπος σεμνός, με γνώσεις και βάθος. Εύχομαι και η τρίτη γενιά, τα εγγόνια του, να συνεχίσουν το έργο της μητέρας τους Βάνιας Τλούπα. Αισθάνομαι ευγνώμων που τον γνώρισα και πλούσιος για την παρακαταθήκη που άφησε».

Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, με αφορμή την έκθεση για τον Τάκη Τλούπα, χαρακτήρισε τη Λάρισα μήτρα παραγωγής πολιτισμικής όσμωσης εθνικής εμβέλειας και αναφερόμενος στην έκθεση σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η έκθεση αυτή δεν μας αποκαλύπτει έναν σπουδαίο δημιουργό, αλλά μας αποκαλύπτει και τον τρόπο με τον οποίο η πόλη της Λάρισας μπορεί να συνδιαλέγεται και να προκαλέσει ένα πλέγμα ευρύτερα πάνω στους πολιτιστικούς θεσμούς της, στους ανθρώπους της. Έχω εντυπωσιαστεί από τον πλούτο των πολιτιστικών φορέων και των μουσείων της πόλης.

Τον Τάκη Τλούπα τον θεωρούμε όλοι έναν δικό μας άνθρωπο. Σε αυτή την έκθεση, αυτό που μιλάει μέσα μας είναι ο τρόπος που παρουσιάζει τον τόπο του. Ο Τλούπας είναι παράδειγμα ανιδιοτέλειας και πρόθεσης απλής. Η Λάρισα είναι τυχερή γιατί είχε τον Τλούπα να καταγράψει τον κόσμο της και τη μορφή της».

Συγκινημένη η Βάνια Τλούπα, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα και όλα τα στελέχη της δημοτικής αρχής για την εποικοδομητική συνεργασία, τόνισε ότι η ολοκλήρωση της έκθεσης ήταν για την ίδια μια δύσκολη διαδικασία σε συναισθηματικό επίπεδο. «Είμαι περήφανη και τυχερή που είμαι κόρη του. Μου έμαθε να ονειρεύομαι και να επιλέγω την ουσία. Για μένα μέσα από αυτή την έκθεση στόχος είναι να αναδειχθεί η επικαιρότητα του έργου του που ανήκει σε όλους» είπε καταλήγοντας.

Η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα - Περήφανου, που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης αναφέρθηκε στη θεματολογία της έκθεσης, τη σύλληψη, τον σχεδιασμό και την επιμέλεια την οποία είχε η Βάνια Τλούπα και ανέφερε ότι η έκθεση «Ταξίδια μιας ζωής» αποτελείται από σαράντα πέντε ανέκδοτες φωτογραφίες τραβηγμένες κατά τις δεκαετίες 1950-1970 και απεικονίζουν σκηνές από την ύπαιθρο, αλλά και το αστικό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα επιχειρώντας έτσι να σκιαγραφηθεί φωτογραφικά η πολυσχιδής προσωπικότητα του Τάκη Τλούπα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χρ. Κέλλας, Βασίλης Κόκκαλης και Γιώργος Λαμπρούλης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Πινακάς, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Ντίνος Διαμάντος, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιος Δοδοντσάκης, ο πρόεδρος των Δασκάλων κ. Δ. Παπαποστόλου, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης κ. Ν. Σκεντέρης και πολλοί ακόμα πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass