Μόνο τιμή της αρμόζει...

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2020 17:08

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909. Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975.

Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σοκαριστικά: μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας από 15 ετών και άνω έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, ενώ μία στις δέκα δηλώνει ότι βίωσε σεξουαλική βία από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της. Μέσα σε ένα χρόνο 16,7 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση σε χώρες της ΕΕ. Σε παγκόσμιο επίπεδο 500 εκατομμύρια γυναίκες δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας, το 70% έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες και αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο (87%), σε σεξουαλική παρενόχληση (4%) και σε περιπτώσεις βιασμού (1%).
Αντίστοιχα, από τις γυναίκες που φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας από την αρχή της λειτουργίας τους, το 71% αντιμετώπισαν ενδοοικογενειακή βία με δράστη το σύζυγο/σύντροφο, το 3% έπεσαν θύμα βιασμού, το 3% κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση και το 3% ήταν θύματα τράφικινγκ.

 

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία έχει βελτιωθεί πολύ σε σύγκριση με περασμένες δεκαετίες.  Ωστόσο απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν.
Εμείς οι γυναίκες διεκδικούμε τον ρόλο που μας αναλογεί: έναν ρόλο πρωταγωνιστικό, έναν ρόλο ισότιμο, έναν ρόλο που δεν μπορεί να καθορίζεται από πάσης φύσεως διακρίσεις.
Εμείς οι γυναίκες αγωνιζόμαστε καθημερινά για να μειώσουμε το χάσμα που μας χωρίζει από τους άντρες, στην κοινωνία, στην εργασία, στην πολιτική. Εμείς οι γυναίκες διατρανώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε να μπει ένα τέλος στη βία που δέχονται εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο κάθε μέρα. Ναι. Έχουν γίνει πολλά.
Πρέπει όμως να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα.
Αυτό είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να το θέσουμε ψηλά στην κλίμακα των προτεραιοτήτων μας.
Όσο με αφορά προσωπικά τάσσομαι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα».

 

Η ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
«Η Ημέρα της Γυναίκας», αναφέρει μήνυμα της βουλευτού Λίτσας Λιακούλη, «είναι μια ευκαιρία απόδοσης τιμής στους πολύχρονους ιστορικούς αγώνες των γυναικών του κόσμου για το δικαίωμα στη ζωή, με ισοτιμία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Οι σταθμοί των αγώνων από τον Μάρτη του 1857 ήταν πολλοί, με επιτυχίες και αποτυχίες. Σήμερα, τα επίσημα στοιχεία, αποδεικνύουν ότι η ανεργία, η προκατάληψη, η εκμετάλλευση και ο ρατσισμός εναντίον των γυναικών, ξεδιπλώνονται σε πολλές σύγχρονες εκφάνσεις, δείχνοντας ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Μαζί με τους αγώνες αυτούς, που συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινά, οι γυναίκες οφείλουμε να αναλάβουμε παράλληλα και την προσωπική κοινωνική μας ευθύνη. Να ανοίξουμε τις κοινωνίες, να ενώσουμε τους Ανθρώπους, να ενώσουμε τα κομμάτια μας, να συνθέσουμε τη νέα Ελλάδα, της αλληλεγγύης, της αισιοδοξίας και της δημιουργίας. Στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, την Άνθρωπο – Γυναίκα, την ευαισθησία της ψυχής μας, τον αλτρουισμό της φύσης μας και τη μεγάλη αγκαλιά μας, που τα χωρά όλα και όλους. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, δίνουμε τους αγώνες της γενιάς μας, ανοίγοντας τον δρόμο για τους επόμενους».

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Μήνυμα του δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου για τη χθεσινή Ημέρα της Γυναίκας αναφέρει: «Σήμερα γιορτάζει το άλλο μισό του ουρανού»!
Σήμερα γιορτάζουν οι γυναίκες, το «άλλο μισό του ουρανού». Η σημερινή ημέρα ανήκει σε όλες αυτές που στη σημερινή κοινωνία καλούνται να ανταποκριθούν με επιτυχία στους πολλαπλούς και συχνά συγκρουόμενους κοινωνικούς ρόλους που ασκούν. Σήμερα γιορτάζει η μητέρα, η εργαζόμενη, η σύζυγος, η κόρη, η νοικοκυρά, η ερωμένη, η φίλη, η γιαγιά, το κοινωνικά ενεργό μέλος, η γυναίκα πρόσφυγας με το μωρό στην αγκαλιά … Μόνο τιμή της αρμόζει γιατί ανταποκρίνεται με επιτυχία σε όλους αυτούς τους πολλαπλούς ρόλους.
8 του Μάρτη είναι η ημέρα της θύμησης των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου που με τη δύναμη του μυαλού, τη θέληση της καρδιάς και την επιρροή των συναισθημάτων κατάφεραν να συμβάλλουν στη δημιουργία μια καλύτερης, πιο δίκαιης κοινωνίας. Κατάφεραν να διανύσουν ένα δύσκολο δρόμο με στόχο να κάνουν τα οράματά τους πραγματικότητα. Μπορεί να μην έφτασαν στο τέρμα αλλά έχουν διανύσει τα πιο κακοτράχαλα σημεία! Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες τις γυναίκες.

 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επισημαίνει:
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Η εξέγερση των γυναικών εκείνων, που ζητούσαν ίσα μεροκάματα και ίσες ώρες εργασίας με τους άντρες, αποτελεί σταθμό για το παγκόσμιο γυναικείο κίνημα και απαρχή του αγώνα για χειραφέτηση των γυναικών και διεκδίκηση της ισότητας.
H ημέρα αυτή κατ’ εμέ δεν είναι μια ευκαιρία για μια απλή γιορτή εναρμονισμένη στο πνεύμα του καταναλωτισμού. Είναι μια ημέρα σκέψης και περισυλλογής, αναζήτησης του ρόλου της γυναίκας στο σύγχρονο γίγνεσθαι με παράλληλη αποτίμηση των όσων έως τώρα επετεύχθησαν χάρις στη συνεχή, δυναμική και εποικοδομητική δράση των γυναικών, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.
Η παρουσία της γυναίκας τώρα στα κοινά είναι ένας ακόμη τομέας που αξίζει όμως μιας ιδιαίτερης και μοναδικής αξιολόγησης, μια και ο ρόλος των γυναικών που είχαν και έχουν ανάμειξη με αυτό που αποκαλούμε «κοινά» είναι μοναδικός.
Σαν Δημοτική Αρχή του Δήμου Τεμπών θέλω να διαβεβαιώσω ότι, τιμάμε τη γυναίκα, όχι μόνο στις επετείους αλλά όλες τις μέρες. Οι γυναίκες είναι τα καλά πνεύματα με όνειρα, καθημερινές αγωνίες, κρατάνε γερά τη ζωή στα χέρια τους, τη γεννάνε, την αναθρέφουν, την απελευθερώνουν. Θα είμαστε πάντοτε αρωγοί στους αγώνες των γυναικών και των γυναικείων οργανώσεων για ισότητα.
Κλείνοντας, απευθύνω ιδιαίτερο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς τις μητέρες, τις συζύγους, τις αδελφές των αγνοουμένων, των πεσόντων και των τραυματιών της Κυπριακής τραγωδίας, τις γυναίκες πρόσφυγες, στις γυναίκες που πεθαίνουν προσπαθώντας να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή, σε όλες εκείνες τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση, τόσο τη δική τους, όσο και ολόκληρης της οικογένειάς τους».

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ
Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο πρώην δήμαρχος Τεμπών και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κ. Κολλάτος σημειώνει:
«Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Ημέρα τιμής αλλά και έντονου προβληματισμού για την «ισότιμη» παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι, στις ίσες ευκαιρίες και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έρχεται να υπενθυμίσει σ’ όλους μας τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας στην οικοδόμηση μιάς κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους, είναι μια επέτειος –σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου. Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς τους στη ζωή, καταθέτουμε τον σεβασμό και την εκτίμησή μας στη γυναίκα και δηλώνουμε συμπαραστάτες και συναγωνιστές ενάντια στην κοινωνική αδικία, για να δημιουργήσουμε νέες ελπίδες κι έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας!
Χρόνια πολλά λοιπόν σ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου, στη μάνα, στη σύζυγο, στην κόρη, στην αδελφή, στην εργαζόμενη αλλά και την άνεργη...

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΔΕΔΥ
Μήνυμα του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, αναφέρει για το θέμα:
Στην Ελλάδα της κρίσης και των ατέλειωτων μνημονιακών πολιτικών, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων, τις διαλυμένες κοινωνικές δομές, το ν.τ. ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας θα είναι αρωγός σε καινοτόμες προτάσεις, με τις οποίες μπορούμε να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, ιδίως στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και των βιώσιμων υποδομών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass