Τα 4 ευρώ «διχάζουν» τους κτηνοτρόφους

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ -ΠΕΚ: ΨΙΧΟΥΛΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ -ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2020 21:00

Του Γιώργου Ρούστα

Εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

και Τροφίμων να αποζημιώσει με 4 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό τους αιγοπροβατοτρόφους ως αντιστάθμισμα στο πλήγμα που υπέστη το εισόδημά τους την περίοδο του Πάσχα από τη δυστοκία, αλλά και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των αμνοεριφίων τους. Από τη μία η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας εστιάζει στα θετικά της υπουργικής απόφασης, που είναι ότι «τα χρήματα δίνονται με τον πιο αξιόπιστο τρόπο στους πραγματικούς κτηνοτρόφους, καθώς υιοθετήθηκε η πρότασή της να συνδέεται η αποζημίωση με όλους όσους παραδίδουν γάλα», από την άλλη η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων μιλά για «ψίχουλα».

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ
Τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου αναφέρουν οι πληροφορίες την περίοδο καταβολής της αποζημίωσης στους λογαριασμούς των παραγωγών, αφού η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το συντομότερο το θέμα. Έτσι μετά την υπογραφή της σχετικής πρότασης δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών, ο φάκελος των αιγοπροβατοτρόφων έχει φύγει ήδη για τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα, ενώ για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως «έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορονοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξή τους. Το υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».

ΓΚΟΥΡΟΜΠΙΝΟΣ: ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
«Το ποσό της αποζημίωσης είναι μεν μικρό αλλά τουλάχιστον δίνεται στους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Είναι θετικό ότι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από τα 23 εκατ. στα 31 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να είχαν δοθεί χθες. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Υπουργό και ελπίζουμε να δοθούν το συντομότερο δυνατό». Αυτό λέει, με δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος και προσθέτει: «Είναι καιρός όμως να σταματήσει αυτή η σεναριολογία, που δεν ευνοεί κανέναν και να επικεντρωθούμε στη νέα περίοδο. Είναι ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για το πώς θα πάρει υπεραξία η τιμή του προϊόντος και να μη σχολιάζουμε επιδόματα και αποζημιώσεις. Δεν θα σωθούμε απ’ αυτά».Η ΠΕΚ
Για «άγνοια των προβλημάτων και των συνθηκών εξαθλίωσης που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι», κατηγορεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τα 4 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό που προβλέπονται για την κατανομή της συνολικής ενίσχυσης ύψους 31 εκατ. ευρώ στους συντελεστές του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass