Βατά, αλλά με απαιτήσεις τα θέματα σε Γλώσσα και Εκθεση

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ -ΣΤΟ 97,1% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -ΣΥΝΕΒΗ ΚΙ ΑΥΤΟ: ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ... «ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ» ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2020 21:00

Της Νατάσας Πολυγένη

Βατά και για καλά προετοιμασμένους μαθητές ήταν τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής

Γλώσσας και Λογοτεχνίας χθες πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι συνθήκες διεξαγωγής των φετινών Πανελλαδικών ήταν πρωτόγνωρες και στον νομό Λάρισας τηρήθηκαν στο ακέραιο με τις σχετικές αποστάσεις και τα αντισηπτικά.
Σε κείμενα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, του Κώστα Τσιρόπουλου και του Τίτου Πατρίκιου διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, που έδιναν με το νέο σύστημα, ενώ γι’ αυτούς που έδωσαν με το παλαιό σύστημα επελέγη άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη με θέμα την ανάγνωση.
Ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, που έχει δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο, ήταν το πρώτο κείμενο στο οποίο βασίστηκε το θέμα της έκθεσης που «έπεσε» και αφορούσε στην απόλαυση της λογοτεχνικής ανάγνωσης. Το δεύτερο ήταν ένα δοκίμιο του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη Κώστα Ε. Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν», που ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία (2003)» (ο Κώστας Τσιρόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα στις 22 Οκτωβρίου του 1930, όπου και μεγάλωσε. Πατέρας του ήταν ο Ευάγγελος Τσιρόπουλος, συντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας) και το τρίτο ήταν ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).
Ο φιλόλογος και Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας σχολιάζοντας στην «Ε» το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων σημείωσε: «Τα θέματα δεν ήταν δύσκολα. Ήταν στο επίπεδο όλων όσα έχουν διδαχθεί οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, αλλά θεωρώ ότι ιδιαίτερα τα «κλειστά» θέματα θα έπρεπε να έχουν οριοθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα δημιουργήσει συζητήσεις, καθώς επιδέχονται περισσότερες από μια απαντήσεις και πιθανότατα να οδηγήσει σε αύξηση των αναβαθμολογήσεων-πράγμα που δεν είναι κακό, καθώς πάντα είναι προς όφελος του μαθητή. Φυσικά στο βαθμολογικό κέντρο υπάρχει επικοινωνία και κοινή γλώσσα και επικοινωνούμε και με άλλα κέντρα, προκειμένου να χαράξουμε έναν ενιαίο δρόμο».
Ο φιλόλογος και πρόεδρος των Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Χρήστος Βλούχος χαρακτηρίζει τα θέματα βατά, χωρίς δυσκολίες, όμως, όπως σημειώνει, η επιλογή του θέματος για την ανάγνωση προβλημάτισε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αφού, όπως λέει, δεν δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να εκφράσουν κοινωνικό προβληματισμό. «Με στεναχωρεί το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν τόσα θέματα γύρω από τα οποία θα μπορούσαν οι μαθητές να εκφράσουν κοινωνικό προβληματισμό, στρεφόμαστε συνέχεια στα ίδια θέματα. Το θέμα της Εκθεσης είναι θέμα για την Α’ Λυκείου, δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες αν και έπρεπε να αξιοποιήσουν σωστά το πρώτο πρόσωπο. Με τέτοιου είδους θέματα αποστειρώνουν τα παιδιά και δεν τους δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) σχολιάζει ότι το θέμα της Εκθεσης εντάσσεται στα διδακτέα θέματα των μικρότερων τάξεων του Λυκείου και παράλληλα το χαρακτηρίζει υψηλών απαιτήσεων θέμα για καλά διαβασμένους. Αναλυτικότερα, σημειώνει: «Η θεματική ενότητα του «Βιβλίου» εντάσσεται στα διδακτέα θέματα των μικρότερων τάξεων του Λυκείου, ενώ ταυτόχρονα, συνδέεται και με την προτροπή της φιλαναγνωσίας σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παρ’όλα αυτά, ο συνδυασμός των κειμένων και των ερωτημάτων με την ειδική ενότητα της ποίησης προκαλεί δυσκολίες στην ανάπτυξη τόσο του λογοτεχνικού ερωτήματος όσο και των επιμέρους αναφορών σε αυτήν. Όσον αφορά στις λεξιλογικές ασκήσεις, αυτές αντλούνται με σχετική ευκολία μέσα από τα κείμενα, αλλά χρειάζεται προσοχή από τους μαθητές τόσο στο ερώτημα «ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ» (Β1), επειδή απαιτούνται αναφορές και στα δύο κείμενα, όσο και στα ερωτήματα που αφορούν στη στίξη και τα σχήματα λόγου (Β2.α), καθώς είναι επιβεβλημένες ακριβείς αναφορές. Το θέμα της έκθεσης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, διότι ο κάθε μαθητής/τρια είναι ανάγκη να υποστηρίξει με προσωπικά επιχειρήματα τη στάση του απέναντι στην ανάγνωση βιβλίων. Πρόκειται για ένα υψηλών απαιτήσεων θέμα, που απευθύνεται σε κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές. Στην προσπάθειά μας να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα προσεγγίσεων, αναφέρουμε και τις δύο συμπεριφορές γνωρίζοντας ότι οι μαθητές μπορούν να επιδείξουν είτε αρνητική στάση απέναντι στην ανάγνωση βιβλίων, είτε φιλαναγνωσία».

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ... ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ
Σε γενικές γραμμές η διαδικασία των εξετάσεων στη Λάρισα κύλησε ομαλά σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Καψάλη, δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό, που σκίασε τη χθεσινή μέρα. «Μέχρι τις 12 το πρωί η διαδικασία των εξετάσεων κύλησε άψογα, τηρώντας ταυτόχρονα και όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Δυστυχώς όμως συνέβη ένα γεγονός που μας στεναχώρησε όλους. Σε μαθητή που έδινε εξετάσεις με το παλιό σύστημα του δόθηκαν τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα. Αναστατωθήκαμε και στενοχωρηθήκαμε, έχουμε ενημερώσει και περιμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε» σημείωσε ο κ. Καψάλης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του περιφερειακού επόπτη Πανελλαδικών Εξετάσεων Θεσσαλίας Δρ. Σωκράτη Σαβελίδη το ποσοστό συμμετοχής στις εξετάσεις, στη Θεσσαλία ανήλθε στο 97,3% (97,1%, το 2019). Στα εξεταστικά κέντρα του νομού Λάρισας προσήλθαν 2.167 υποψήφιοι για να δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα (45 οι απόντες) και 188 για να διαγωνιστούν με το παλιό σύστημα (18 οι απόντες).
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των ΓΕΛ (τόσο με το νέο όσο και με το παλαιό σύστημα εξέτασης) συνεχίζονται αύριο Τετάρτη 17 Ιουνίου με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα για την Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά για τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ ξεκινούν σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
* Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ κ. Χρ. Καπετάνος σε δήλωσή του αναφέρεται στο «καρδιοχτύπι των Πανελληνίων εξετάσεων», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «οι εξετάσεις αυτές αποτελούν μόλις μία από τις πολλές μάχες που θα δώσετε στην ενήλικη ζωή σας. Κυνηγήστε τα όνειρά σας».
* Ενώ ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου στο δικό του μήνυμα υπενθυμίζει στους διαγωνιζόμενους «να έχουν πάντα στο μυαλό τους πως βρίσκονται σε ένα από τα πολλά σταυροδρόμια μιας υπέροχης διαδρομής, της ζωής τους!».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass