Ξεκίνησε ο έλεγχος αντισωμάτων σε γιατρούς και νοσηλευτές

ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ 2.758 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2020 20:13

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο έλεγχος αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 σε όλους τους υγειονομικούς που υπηρετούν στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τις Τοπικές Μονάδες

Υγείας του νομού Λάρισας.
Στο πλαίσιο του σχεδίου θα εξεταστούν συνολικά 2.758 υγειονομικοί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αντισώματα, αν δηλαδή οι υγειονομικοί ήρθαν σε επαφή με τον ιό και κατ’ επέκταση να διερευνηθεί η εξέλιξη της πανδημίας στον νομό.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων για αντισώματα που υλοποιεί το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά, ενώ χθες το πρωί σε συνάντησή τους οι διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης και Γενικού Νοσοκομείου Απόστολος Κομνός συζήτησαν λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος και τις αντοχές των δομών για την εξυπηρέτησή του.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην έναρξη των δειγματοληπτικών εξετάσεων από την ερχόμενη Δευτέρα κατά τμήμα και μονάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και αποστολή των δειγμάτων με ελεγχόμενη ροή, ώστε μέχρι το τέλος Ιουνίου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Το προσεχές διήμερο αναμένεται να ανακοινωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το πρόγραμμα της λήψης δειγμάτων ανά κλινική και τμήμα.
Ο έλεγχος των υγειονομικών για αντισώματα ξεκίνησε μετά τη δωρεά αντιδραστηρίων στο ελληνικό δημόσιο από την εταιρεία Abbott. Η εξέταση των δειγμάτων αποφασίστηκε να γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο, όπως και από τα νοσοκομεία Βόλου και Τρικάλων για την υπόλοιπη Θεσσαλία, επειδή τα αντιδραστήρια, που έστειλε ο ΕΟΔΥ είναι συμβατά με τα αντίστοιχα μηχανήματα των νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι με τις ορολογικές εξετάσεις ελέγχουμε εάν υπάρχουν αντισώματα στο αίμα ενός ατόμου.
Τα κυριότερα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι των ιών και μικροβίων είναι: τα IgG, τα IgM και τα IgA. TαIgA και τα IgM αντισώματα παράγονται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για 1-2 μήνες το πολύ. Τα IgG αντισώματα εμφανίζονται στο αίμα λίγο αργότερα από τα IgM και τα IgA και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μήνες ή χρόνια, το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον νέο κορονοϊό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ορολογικές εξετάσεις θεωρούνται βοηθητικές και όχι κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού, συνεπώς διενεργούνται στις εξής περιπτώσεις:
• Ως συμπληρωματικές με τη μοριακή μέθοδο (PCR), ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα ορθής διάγνωσης.
• Όταν η PCR είναι αρνητική, ενώ η συμπτωματολογία είναι ισχυρά ύποπτη για COVID -19
• Όταν η PCR είναι θετική και χρειάζεται να διευκρινιστεί το στάδιο της λοίμωξης (έναρξη ή αποδρομή της).
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass