Τσουχτερό πρόστιμο σε ιδιωτική κλινική

ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ *ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2020 19:50

Τη συνδρομή των αρμόδιων δικαστηρίων ενδέχεται να ζητήσει ιδιωτική κλινική της Λάρισας, προκειμένου να απαλλαγεί από πρόστιμο που της επέβαλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για παράβαση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών

κλινικών, καθώς ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν μπορεί να αναστείλει την εκτέλεση πράξεων δήμων και περιφερειών.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας επιβλήθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο στην ιδιωτική κλινική πρόστιμο ύψους δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ μετά από σχετική εισήγηση της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας του άρθρου 4 του Ν. 4600/2019.
Η Επιτροπή μετά από σχετική επιθεώρηση στην κλινική διαπίστωσε ότι «...η κλινική προέβη σε αναδιάταξη των εσωτερικών χώρων της, χωρίς να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθόσον πρώτα όφειλε να αιτηθεί των εσωτερικών αλλαγών για έγκριση και θεώρησή τους από την αρμόδια Διεύθυνση Υπηρεσιών του Υ.Υ. [Υπουργείου Υγείας] και σε δεύτερο χρόνο να υλοποιήσει τις εγκεκριμένες τροποποιήσεις διαρρυθμίσεις στους εσωτερικούς χώρους της κλινικής. Τελικά δεν θεραπεύτηκαν οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Ελέγχου που επισημάνθηκαν στην υπ’ αριθ. ... έκθεσή της, και εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι επιβολής προστίμου ύψους δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Ν. 4600/2019 για τη μη τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου».
Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου η ιδιωτική κλινική έκανε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ζητώντας, μεταξύ άλλων, την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την επιβολή του προστίμου.
Στην προσφυγή της η ιδιωτική κλινική υποστηρίζει ότι η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, επιχείρημα που απορρίπτει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Ντίτορας επισημαίνοντας πως «η προσβαλλόμενη απόφαση επιβολής προστίμου παρίσταται νομίμως, ειδικώς και επαρκώς αιτιολογημένη, δεδομένου ότι τόσο από το σώμα αυτής όσο και από τα στοιχεία που νομίμως συμπληρώνουν την αιτιολογία της, και ιδίως από την προαναφερθείσα Έκθεση Επιθεώρησης (Α.Π. 1158/19-02-2020), προκύπτουν με σαφήνεια τα πραγματικά περιστατικά και οι διατάξεις βάσει των οποίων επιβλήθηκε το επίδικο πρόστιμο, με συνέπεια να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία για την αιτία επιβολής του και για τα πραγματικά περιστατικά των παραβάσεων».
Επιπρόσθετα, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης απορρίπτει ένα ακόμα επιχείρημα της ιδιωτικής κλινικής ότι ενημέρωσε τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας για τις διαρρυθμίσεις, αφού «κατέθεσε φάκελο με πλήρεις σειρές αρχιτεκτονικών σχεδίων, έκθεση περιγραφής και τεκμηρίωσης, οικοδομική άδεια, έντυπα νομιμοποίησης και άλλα δικαιολογητικά, τα οποία διαβίβασε η Διεύθυνση Υγείας προς το Υπουργείο Υγείας...».
«Ο ισχυρισμός αυτός, εντούτοις, δεν μπορεί να γίνει δεκτός, διότι τόσο στη με αριθμό 988/05-03-2019 όσο και στη με αριθμό 1158/19-02-2020 Έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών, ...αναφέρεται ρητά η υποχρέωση της Κλινικής να προηγηθεί η έγκριση και θεώρηση των αιτούμενων αλλαγών και σε μεταγενέστερο χρόνο να υλοποιηθούν αυτές (οι αλλαγές)» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ντίτορας.
Όσον αφορά στο αίτημα της κλινικής να ανασταλεί η εκτέλεση της επιβολής προστίμου, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί δεν έχει αρχίσει η λειτουργία της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, ενώ επικαλούμενος εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν μπορεί να αναστείλει την εκτέλεση προσβαλλόμενης πράξης των δήμων και περιφερειών.
Υπό την έννοια αυτή η Αποκεντρωμένη κρίνει νόμιμη την απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την επιβολή προστίμου και απορρίπτει ως απαράδεκτο το αίτημα περί χορήγησης αναστολής εκτέλεσης και ως αβάσιμη κατά τον νόμο την προσφυγή της κλινικής.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass