Σκληρό «πόκερ» για τη ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΕΚΒΑΣΗ -Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΔΡΥΣΕ ΜΕΘ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΓΝΛ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ -ΜΑΦ ΚΑΙ ΜΕΝ ΝΕΟΓΝΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ -ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΝΛ ΑΠ. ΚΟΜΝΟΣ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2020 21:05

Του Δημ. Κατσανάκη

Μια σκληρή αντιπαράθεση στη σκακιέρα της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών υγείας

στη Θεσσαλία, με παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβασή της, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στο προσκήνιο αλλά και των παρασκηνιακών κινήσεων  βρίσκεται η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων, την οποία διεκδικούν και τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, το καθένα για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική επιχειρηματολογία.
Μόλις προχθές έγινε γνωστή η απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Ζήση Μαμούρη για την ίδρυση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στην Παιδιατρική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής, απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μόλις προχθές η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος ενημερώθηκε για την απόφαση του πρύτανη, ο οποίος την καλεί να προχωρήσει στην ίδρυση της Μονάδας, ενώ σχετικό αίτημα έχει υποβάλει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος καθηγητής Αθανάσιος Γιαννούκας στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης της Σχολής.
Σύμφωνα με την απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύεται Μονάδα της Παιδιατρικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την επωνυμία «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων», δυναμικότητας 6 κλινών, στην οποία θα νοσηλεύονται παιδιά ηλικίας 29 ημερών έως 16 ετών.

Η ίδια απόφαση αναφέρει ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων δεν είναι αυτόνομη καθώς αποτελεί Ειδική Μονάδα της Παιδιατρικής Κλινικής και διευθύνεται από τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Γ. Συρογιαννόπουλο, ο οποίος στο μεταξύ έχει απευθυνθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου ζητώντας παράλληλα μία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) Παίδων και μία Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (ΜΕΝ) νεογνών.  
Αν και η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα για τη λήψη της σχετικής απόφασης και την προώθηση της αναγκαίας τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, πρόσφατα ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του ιδρύματος Νιάρχου για πιθανή κάλυψη κάποιας ανάγκης –εν είδει δωρεάς- ενημέρωσε την 5η ΥΠΕ ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων βρίσκεται στις προτεραιότητες του ιδρύματος. Συνόδευσε μάλιστα το αίτημα για χρηματοδότηση με μελέτη για την κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση της ΜΕΘ Παίδων 7 κλινών (6 + 1 κλίνη μόνωσης) κοντά στον Παιδικό Σταθμό 250-300 τ.μ. συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη πρόταση στέγασης της ΜΕΘ Παίδων εμφανίζεται διαφορετική από την προσέγγιση της προηγούμενης διοίκησης για τη στέγαση σε χώρο δίπλα από την Παιδιατρική Κλινική, για την οποία είχε εκπονηθεί συγκεκριμένη μελέτη, όταν προ διετίας επιχειρήθηκε η μεταστέγαση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανεπιτυχώς εξαιτίας των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΝΛ
Η απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να προχωρήσει στην ίδρυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων, χωρίς πάντως αυτή να έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, κινητοποίησε τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που διεκδικεί τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων προκειμένου να υποστηρίξει τη λειτουργία της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, της μοναδικής που λειτουργεί σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ.
Από τις αρχές Μαΐου το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, επισημαίνοντας την απουσία μιας ΜΕΘ Παίδων, γεγονός που υποχρεώνει τη μεταφορά των βαρέως πασχόντων σε Μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχει καταθέσει τόσο στην 5η ΥΠΕ όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία ΜΕΘ Παίδων δυναμικότητας 6 κλινών.
Σύμφωνα με την πρόταση, το Γενικό Νοσοκομείο έχει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία μιας ΜΕΘ Παίδων καθώς υπάρχουν και λειτουργούν η Παιδιατρική αλλά και η Παιδοχειρουργική Κλινική. Για τη στέγαση της Μονάδας μεσο-μακροπρόθεσμα έχει προβλεφθεί η δέσμευση ενός ορόφου στη νέα συνδετήρια πτέρυγα ενώ άμεσα μπορεί να λειτουργήσει σε κάποια από τις υπάρχουσες ΜΕΘ – ΜΑΦ, ή ακόμα και στους χώρους που στεγαζόταν η Ουρολογική Κλινική και έχουν δεσμευτεί για πιθανή διαμόρφωση ΜΕΘ για κρούσματα κορονοϊού. Όσον αφορά στον εξοπλισμό φέρεται να είναι εξασφαλισμένος από δωρεά μεγάλης Θεσσαλικής βιομηχανίας, που πρόκειται να ενεργοποιηθεί με τη λήψη της απόφασης για τη λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων.

Ο προσωρινός διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου κ. Απόστολος Κομνός φέρεται ενοχλημένος από τη στάση τόσο της 5ης ΥΠΕ όσο και του Υπουργείου Υγείας να μην απαντήσουν –είτε θετικά είτε αρνητικά- δύο μήνες μετά την κατάθεση της πρότασης και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις. Στάση που αποδίδει στην άρνηση του Υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο παρατεταμένο διοικητικό πρόβλημα στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει τη Μονάδα, που χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα του Νοσοκομείου συγκαλεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι σύσκεψη διευθυντών των κλινικών για να αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης, ενώ για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της ΜΕΘ Παίδων αλλά και των αντιδράσεων για το διοικητικό πρόβλημα έχει ενημερωθεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass