Οι εκπαιδευτικοί γυρίζουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές

ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΝ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2020 21:00

Της Νατάσας Πολυγένη

«Μπλόκο» στις ηλεκτρονικές εκλογές που είχαν οριστεί το Σάββατο στις 7 Νοεμβρίου, για την

ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια βάζουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποσύροντας τα ψηφοδέλτιά τους.
Οι εκπαιδευτικοί γύρισαν την πλάτη στη διάταξη του Υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης να πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο (αντί για εργάσιμη ημέρα και ώρα), προκειμένου να μην διακόπτεται στο ελάχιστο η εκπαιδευτική λειτουργία και να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων και ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Ζευς» για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Γιατί όμως οι εκπαιδευτικοί γυρίζουν την πλάτη στην ηλεκτρονική ψηφοφορία;
Ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Αθανάσιος Φούντας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Παπαποστόλου εξηγούν στην «Ε» γιατί έφτασαν στο σημείο απόσυρσης των ψηφοδελτίων και τι σημαίνει αυτό πρακτικά.
Όπως λέει ο κ. Παπαποστόλου αύριο Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι εκπρόσωποι των παρατάξεων υποψήφιων για ΠΥΣΠΕ, ΑΚΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ θα βρεθούν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, προκειμένου να αποσύρουν επίσημα και συμβολικά τις υποψηφιότητες. «Έχουμε σοβαρούς λόγους να μη θέλουμε οι εκλογές να διεξαχθούν ηλεκτρονικά. Θεωρούμε ότι η αντικατάσταση της εκλογικής διαδικασίας με αυτοπρόσωπη παρουσία από την ηλεκτρονική ψήφο, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που είναι από τα μαζικότερα και μαχητικότερα. Αν μπορεί κάποιος από το σπίτι του να ψηφίζει, για ποιον λόγο να μετέχει μετά στις γενικές συνελεύσεις; Θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα αποδυναμώσει το εκπαιδευτικό κίνημα και χτυπάει τις συλλογικές διαδικασίες.
Επίσης δημιουργούνται και άλλα ζητήματα τεχνικά. Για παράδειγμα, το σύστημα «Ζευς» δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να αλλάξει την ψήφο του εντός 8 ωρών. Αυτό σημαίνει και αλλοίωση της διαδικασίας και του αποτελέσματος. Επίσης, το σύστημα δεν άντεξε 90.000 υποψηφίους των πανελλαδικών θα αντέξει 180.000 εκπαιδευτικούς; Εμείς ζητούμε τη διενέργεια της διαδικασίας με τον παραδοσιακό τρόπο, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια (απόγευμα δηλαδή) όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Άλλωστε το Υπουργείο μπορεί να δώσει παράταση στα συμβούλια έως και 8 μήνες με βάση τη νομοθεσία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΛΜΕ Λάρισας που απορρίπτει την ηλεκτρονική διεξαγωγής ψηφοφορίας και ήδη συγκεντρώνονται οι παραιτήσεις υποψηφίων για τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ) οι οποίες και θα κατατεθούν τα επόμενα 24ωρα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ θα πραγματοποιηθεί και παράσταση διαμαρτυρίας. Ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας κ. Αθανάσιος Φούντας, σχολιάζει στην «Ε» ότι για ακόμα μία φορά η υπουργός Παιδείας αποφάσισε χωρίς να κάνει διάλογο και πρόσθεσε «Θέλουμε οι εκλογές να γίνουν κάτω από ομαλές συνθήκες και όχι κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα μπορούσε να δοθεί παράταση θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων, από 6 έως 8 μήνες, προβλέπεται άλλωστε και από τη νομοθεσία και οι εκλογές να διεξαχθούν όπως πρέπει. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας ούτε η μυστικότητα της ψήφου. Ποιος μπορεί να ξέρει πως ψηφίζει κάποιος από τον υπολογιστή του, αν έχει και άλλους μαζί, αν επηρεάζεται. Επίσης θεωρούμε ότι μπορεί να παραβιαστούν και τα προσωπικά μας δεδομένα καθώς για να ψηφίσουμε μέσω του συστήματος «Ζευς» θα μας δοθούν κωδικοί. Η Υπουργός πάλι αποφάσισε χωρίς διάλογο και ψευδώς αναφέρει ότι οι εκλογές γίνονταν εργάσιμη ημέρα με άδεια. Εμείς θέλουμε εκλογές εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια από το μεσημέρι έως το απόγευμα».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass