«Απροστάτευτοι οι πυροσβέστες στην καθημερινή σκληρή εργασία»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΚΑΙ Γ. ΛΑΜΠΡΟYΛΗ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2020 15:20

Άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Γ. Λαμπρούλης με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, στην οποία επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Μέσα στον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι πυροσβεστών. Ενός εθελοντή και ενός πενταετούς υποχρέωσης, με την αιτία του θανάτου τους να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Παρόμοιος θάνατος κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων προκλήθηκε και το 2019. Τον Ιούνιο του 2020 προκλήθηκε ακόμη ένας θάνατος πυροσβέστη πενταετούς εν ώρα υπηρεσίας που οφείλεται σε ενέργεια αυτοχειρίας. Τα παραπάνω θλιβερά γεγονότα επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά, ότι απουσιάζει παντελώς ο προληπτικός υποχρεωτικός και συστηματικός έλεγχος της υγείας όλων των πυροσβεστών.
Το επικίνδυνο και ανθυγιεινό πλαίσιο εργασίας αποτελεί και τη βασική αιτία για τα θανατηφόρα ατυχήματα και τους θανάτους που προκαλούνται από παθολογικά αίτια εντός και εκτός του χρόνου εργασίας τους.
Ενώ η εργατική νομοθεσία για κάποια επαγγέλματα που αφορούν εργασίες σε εξωτερικό περιβάλλον, προβλέπει σε συνθήκες καύσωνα εναλλακτικό μειωμένο ωράριο ή ακόμη και αποχή από την εργασία, οι πυροσβέστες υποχρεώνονται να εργαστούν κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες και εκτίθενται σε πολλαπλούς μολυσματικούς και επιβαρυντικούς παράγοντες που έχουν άμεση και μακροπρόθεσμη επήρεια στην υγεία τους, με διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των ωρών εργασίας. Με ανεπαρκή ή και καθόλου διοικητική μέριμνα σε τροφή και νερό για τη σωστή αναπλήρωση των δυνάμεών τους. Με πολύωρες μετακινήσεις με πυροσβεστικά οχήματα για ενισχύσεις άλλων περιοχών. Με πολύ μικρά ενδιάμεσα διαστήματα ανάπαυσης από τις επιχειρήσεις και πολλές φορές σε χώρους που δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες ατομικής υγιεινής και ξεκούρασης όπως π.χ. χώροι στρατοπέδων.
Με δεδομένη λοιπόν αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές συνθήκες των πυροσβεστών, αποτελεί πράξη εγκληματικού κυνισμού, η αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων όπως και της σημερινής που δεν έχουν μεριμνήσει παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως: Ένταξη του επαγγέλματος του πυροσβέστη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Εφαρμογή των διατάξεων του 1568/1985 για τις συνθήκες εργασίας στους χώρους εργασίας που επεκτάθηκε η εφαρμογή τους και για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις με τον νόμο 3144/2003. Έκδοση των σχετικών Π.Δ. για την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων όπως προέβλεπε ο Νόμος 3144/2003. Στατιστική καταγραφή των επαγγελματικών κινδύνων, των ασθενειών και των θανάτων που συνδέονται με αυτούς. Προληπτικές τακτικές εξετάσεις για όλο τον εργάσιμο βίο τους που ήδη προβλέπονται κατ’ εξαίρεση μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass