«Αν εφαρμοστεί θα είναι η αρχή του τέλους της Κυβέρνησης»

Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2020 16:20

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε στην Κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.


Όπως εξήγησε ο Λαρισαίος πολιτικός, ο νέος νόμος προβλέπει αναγκαστικές πτωχεύσεις με παντελή έλλειψη της δυνατότητας προστασίας της πρώτης κατοικίας, για να προσθέσει πως εάν εφαρμοστεί, θα είναι η «η αρχή του πολιτικού τέλους της Κυβέρνησης».
Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο ελληνικός λαός νιώθει μεγάλη ανασφάλεια λόγω της κρίσης του κορονοϊού, τη χρονική στιγμή κατά την οποία τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καταρρεύσει, τη χρονική στιγμή κατά την οποία η ανεργία έχει πάρει τα ύψη, αλλά και τη χρονική στιγμή, στην οποία η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις επικίνδυνα και χρειάζεται επειγόντως ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, αυτήν τη χρονική στιγμή επέλεξε και επιλέγει η Κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο, το λεγόμενο πτωχευτικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οδηγείται στην πτώχευση αναγκαστικά μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.
Πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα: Με αυτό το νομοσχέδιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία; Η αλήθεια είναι ότι δεν προστατεύεται.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα προστασίας, όχι η προστασία. Επαναλαμβάνω: Η δυνατότητα. Είναι πολύ σημαντικό.
Από εκεί και πέρα, σας καταθέτω την εμπειρία μου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις των αγροτικών δανείων.
Είχαμε συμφωνήσει σε μια σειρά ρυθμίσεων, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπετο διαγραφή όλων των τόκων είτε λογιστικών είτε εξωλογιστικών. Επίσης, προβλέπετο διαγραφή έως και 40% στο κεφάλαιο, διότι είχε συμφωνηθεί να πληρώνει ο δανειολήπτης αγρότης όχι το χρέος του, αλλά την αξία της περιουσίας του. Ξέρετε πόσοι έχουν υπαχθεί σε αυτό το πρόγραμμα; Τέσσερις, όχι χιλιάδες.
Τρία είναι τα πιθανά σενάρια: Πρώτον, να μην είχαν γίνει γνωστές οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις στον αγροτικό κόσμο και να πω ειρήσθω εν παρόδω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε πλάτη σε αυτές τις ρυθμίσεις. Πρώτο σενάριο, πρώτη εξήγηση είναι να μην είχαν γίνει γνωστές αυτές οι ρυθμίσεις, οι πολύ ευνοϊκές, στον αγροτικό κόσμο. Ο κ. Ζαβός πριν λίγους μήνες είπε από το βήμα της Βουλής ότι πρόκειται για πραγματικά ρυθμίσεις που πρώτη φορά είχαν συμφωνηθεί.
Δεύτερο σενάριο, δεύτερη εξήγηση είναι να μην είχαν χρήματα, να μην μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οι δανειολήπτες.
Και τρίτο σενάριο είναι να είχαν, αλλά να μην ήθελαν να πληρώσουν, δηλαδή να ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Από το νομοσχέδιο, το οποίο έχετε καταθέσει, προκύπτει ότι έχετε επιλέξει το τρίτο σενάριο, ενώ οφείλεται αφενός -έτσι προσεγγίζεται η υπερχρέωση- να προστατέψετε το φυσικό πρόσωπο και αφετέρου να εισπράξει ο πιστωτής, όχι αυτά τα οποία οφείλονται σε αυτόν πριν χρόνια, αλλά αυτά που πραγματικά πρέπει να εισπράξει. Αυτή είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην υπερχρέωση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass