Στο κόκκινο η Λάρισα με μίνι lockdown

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ * ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΓΙΑ ΗΠΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ COVID- 80 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 48ΩΡΟ * ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ Κ.Υ. ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ 15 ΧΙΛ. RAPID TESTS - ΕΚΚΛΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ * ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2020 21:10

Του Δημ. Κατσανάκη
Περιοχή αυξημένου κινδύνου για μετάδοση του κορονοϊού είναι από σήμερα το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και μαζί με τις αντίστοιχες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Ροδόπης φιγουράρουν στις περιοχές με κόκκινο χρώμα στον Χάρτης Υγειονομικής

Ασφάλειας και Προστασίας της Γενικής Πολιτικής Προστασίας. Την «αναβάθμιση» της Λάρισας στο τέταρτο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη, που σηματοδοτεί τη λήψη αυστηρότερων μέτρων με στόχο τον περιορισμό της διασποράς, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απόφαση την οποία είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο «κόκκινος συναγερμός» και το μίνι lockdown, που αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, αποδείχθηκε αναπόφευκτη απόφαση καθώς όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων ο κ. Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση, στη Λάρισα υπάρχουν 343 ενεργά κρούσματα με μέση ηλικία τα 37 έτη και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 721 στενές επαφές.
«Η απόφαση να ανέβουν επίπεδο συναγερμού η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη βασίζεται στα δεδομένα, στις μετρήσεις και στα κριτήρια που αφορούν στην αξιολόγηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών, τα οποία επιβάλλουν να τεθούν οι περιοχές αυτές στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου συναγερμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Παράλληλα τόνισε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνουν ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις, γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων που εξετάζονται αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως για το θέμα των μετακινήσεων θα υπάρξει εξαίρεση μέχρι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. «Θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται, είπε, με μοναδική εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών διασυνδέσεων, αλλά και το θέμα των μετακινήσεων, από και προς τις περιοχές αυτές. Για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών, η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 στις περιοχές αυτές, θα ισχύσει από τη Δευτέρα (2/11) στις 6 το πρωί».
Λίγο πριν το μεσημέρι συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αφιέρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σήμερα θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος και ανακοίνωσε ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». «Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας θέτουν σε εφαρμογή τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό για την αύξηση των δυνατοτήτων νοσηλείας ασθενών με Covid-19 προκειμένου να ανταποκριθούν σε αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων με το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας να ανακοινώνει ότι συνολικά 126 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 48ωρο στη Θεσσαλία. Από αυτά τα 80 (ποσοστό 63,5%) καταγράφηκαν στη Λάρισα αιτιολογώντας πλήρως την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας στην κόκκινη ζώνη και σε καθεστώς «αυξημένου κινδύνου». Ακολουθούν τα Τρίκαλα με 19 νέα κρούσματα (19%) και ο Βόλος με 17 (13,5%) και η Καρδίτσα με 10 νέα κρούσματα (7,9%)
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες το Συντονιστικό Όργανο της Πριφέρειας Θεσσαλίας, στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 27 νέα κρούσματα Covid -19. Από αυτά 6 κρούσματα προέρχονται από συρροές κρουσμάτων σε ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας, ενώ 1 ακόμη κρούσμα προέρχεται από τη συρροή κρουσμάτων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Επιπρόσθετα 4 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (21/10/2020)-(25/10/2020) και εξετάστηκαν δύο στο Γ.Ν. Λάρισας και δύο στο Π.Γ.Ν. Λάρισας. Ενώ 16 ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, οκτώ στο Γ.Ν. Λάρισας, πέντε στο Π.Γ.Ν. Λάρισας, δύο σε ιδιωτικό εργαστήριο και ένα στο Γ.Ν. Τρικάλων.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών νοσηλεύονται 17 ασθενείς εμφανίζοντας πληρότητα 106%(!) και δύο ασθενείς διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλοι 14 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία νοσηλεύονται στον 4ο όροφο του νοσοκομείου και σε χώρους που έχουν ειδικά διαμορφωθεί για περιστατικά Covid.
Όσον αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 8 ασθενείς, εκ των οποίων μόλις μία ασθενής δεν έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης και άλλοι 7 ασθενείς στους ειδικούς θαλάμους για περιστατικά Covid.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
Σε διαδοχικές συσκέψεις στα δύο νοσοκομεία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από σήμερα και αφορούν τις περικοπές των χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων και διαπιστώθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε πολύωρη σύσκεψη μεταξύ της διοίκησης του ιδρύματος και των διευθυντών των κλινικών αποφασίστηκε να ανοίξει σήμερα ολόκληρος ο 4ος όροφος για την υποδοχή των θετικών κρουσμάτων με ήπια συμπτωματολογία. Οι χώροι εμφανίζονται αυξημένοι κατά 26 κρεβάτια καθώς, όπως και στο πρώτο κύμα, μεταφέρεται η Νευρολογική Κλινική σε χώρους της Χειρουργικής και της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, το έργο των οποίων περιορίζεται λόγω των περικοπών στα χειρουργεία. Στο Γενικό Νοσοκομείο σε συγκέντρωση του χειρουργικού τομέα μαζί με τις περικοπές των χειρουργείων ανακοινώθηκε ότι από σήμερα πιάνει δουλειά ειδικό συνεργείο για να διαμορφώσει τους χώρους της Ουρολογικής Κλινικής, της οποίας 4 κρεβάτια θα λειτουργήσουν ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς και της Χειρουργικής και Παιδοχειρουργικής Κλινικής ώστε να εξασφαλιστεί ολόκληρος ο όροφος δυναμικότητας 45 κρεβατιών για τη νοσηλεία ήπιων περιστατικών Covid.
ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ
15 ΧΙΛ. RAPID TESTS
Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε η 5η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια εφοδίασε σε πρώτη φάση με 11.000 Rapid tests τα 13 Νοσοκομεία και με 4.600 Rapid test τα 39 Κέντρα Υγείας Covid της Υγειονομικής Περιφέρειας για την ενίσχυση των Υγειονομικών Μονάδων στην έγκαιρη ανίχνευση του κορονοϊού.
Πρόκειται για τμήμα των 130.000 rapid tests, που στάλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η εξέταση, η οποία πρέπει να γίνεται και στο προσωπικό, αλλά και στα ΤΕΠ, στους νοσηλευόμενους, σε όσους την έχουν ανάγκη.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα σε αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ για Covid, καθώς και των θαλάμων αρνητική πίεσης, στελέχωση και εξοπλισμού απηύθυνε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και με ανακοίνωσή του ζητά την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πιστή εφαρμογή των μέτρων χωρίς εξαιρέσεις.

* Να σημειωθεί ότι όπως μεταδόθηκε αργά χθες από τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ, τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ θα παραμείνουν κλειστά από τις 6 σήμερα το πρωί μέχρι νεωτέρας.

3-epikairothta.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass