Επικαλέστηκε τον Θεό, αλλά δεν έπεισε...

ΦΥΛΑΚΙΣΗ 3 ΜΗΝΩΝ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ -«ΠΙΣΤΟΣ» ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ «ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ», ΔΗΛΩΣΕ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2021 21:00

Με ποινή φυλάκισης 3 μηνών καταδίκασε χθες το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο

Λάρισας τον 37χρονο ιερομόναχο, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της περασμένης Κυριακής, παρουσία δεκάδων πιστών, να λειτουργεί στη γυναικεία Μονή της Αγίας Παρασκευής των Παλαιοημερολογιτών έξω από τη Λάρισα.
Ο ιερομόναχος, απολογούμενος χθες ενώπιον του δικαστηρίου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «πάνω από τους κανόνες είναι οι κανόνες της Εκκλησίας, του Θεού» και πως ο ίδιος υπηρετεί «τον νόμο του Θεού», ενώ αμφισβητώντας τα μέτρα της Πολιτείας για τον κορονοϊό και ειδικότερα τις απαγορεύσεις πιστών στις εκκλησίες αντέτεινε πως «μας φυλάει ο Θεός και δεν έχει γίνει πανωλεθρία». Ο ιερομόναχος συνελήφθη ανήμερα της εφαρμογής της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τον κορονοϊό, την «προχειρότητα» της οποίας σημείωσε και ο συνήγορος του συλληφθέντα καθώς η ΚΥΑ τέθηκε άμεσα σε ισχύ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ιερομόναχος υπεραμύνθηκε των θρησκευτικών του καθηκόντων και των θέσεών του στο σκέλος της τέλεσης της Κυριακάτικης λειτουργίας, ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων τα οποία οι Παλαιοημερολογίτες δεν έχουν εορτάσει ακόμη, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης παρουσίαζε ενδιαφέρον, καθώς αποτέλεσε την πρώτη στην περιοχή δίκη θρησκευτικού λειτουργού που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να λειτουργεί παρουσία πιστών.
Όπως είναι γνωστό, ο ιερομόναχος συνελήφθη στις 11 το πρωί προχθές Κυριακή καθώς -μετά από έφοδο αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας- βρέθηκε να λειτουργεί στη Μονή της Αγίας Παρασκευής παρουσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, περίπου 40 πιστών μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά.
Με την έλευση της αστυνομίας αρκετοί πιστοί διέφυγαν όπως - όπως από τη Μονή ενδεχομένως για να αποφύγουν την επιβολή προστίμου, σε αντίθεση με 20 πιστούς στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε κάθε έναν, ενώ πρόστιμο 1.500 ευρώ επιβλήθηκε στον ιερομόναχο, ο οποίος είναι άμισθος όπως τονίσθηκε χθες κατά την ακροαματική διαδικασία. Ο ιερομόναχος του Ορθόδοξου Ανατολικού Δόγματος απολογούμενος χθες ενώπιον του Δικαστηρίου, τόνισε ότι κλήθηκε στη Μονή από τις μοναχές και πως «έκανα το καθήκον μου στον Θεό».
Για να δηλώσει επίσης ότι ξεκίνησε τη λειτουργία στις 6.20 το πρωί, όταν ακόμη στον ναό δεν υπήρχαν πιστοί, ενώ με αφορμή την παρουσία πιστών στη συνέχεια δήλωσε πως «δεν έχω κανένα δικαίωμα να διώξω κάποιον από την εκκλησία».
Ερωτηθείς από την πρόεδρο αν γνώριζε τη νέα ΚΥΑ, που τέθηκε σε ισχύ την ημέρα που συνελήφθη, τόνισε πως «εκεί που βρίσκομαι ούτε τηλεόραση έχω ούτε διαδίκτυο». «Οι μοναχές σάς ενημέρωσαν για τα νέα μέτρα;» επανήλθε η πρόεδρος.
«Δεν νομίζω ότι πρόλαβαν να ενημερωθούν οι μοναχές» απάντησε ο ιερομόναχος για να υπογραμμίσει «υπηρετώ τον νόμο του Θεού και δεν θα μπορέσω να υπηρετήσω τέτοιους νόμους και νεοτερισμούς». «Πρόκειται για μέτρα ασφαλείας» αντέτεινε η πρόεδρος του Δικαστηρίου.
«Μας φυλάει ο Θεός και δεν έχει γίνει πανωλεθρία» ανταπάντησε ο ιερομόναχος που αμφισβήτησε τα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εστιάζοντας στη λειτουργία των ναών λέγοντας ότι «πάνω από τους κανόνες είναι οι κανόνες της εκκλησίας, του Θεού. Αυτά που συμβαίνουν είναι αντισυνταγματικά και έχουν κάνει μπαλάκι τους πιστούς.
Όταν υπάρχει περιορισμός και απαγόρευση στην εκκλησία, τότε υπάρχει περιορισμός της λατρείας». «Με τις προσευχές πολλοί άνθρωποι έχουν θεραπευτεί» επισήμανε και αναρωτήθηκε που «δεν κατανοούν αυτά το όπλα οι επιστήμονες».
Στην ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας εάν θα μπορούσε να τελεσθεί λειτουργία χωρίς την παρουσία πιστών με αφορμή και τα μέτρα του κορονοϊού, ο ιερομόναχος επανέλαβε πως «θεωρώ βλασφημία να πω ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει από την εκκλησία».
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης σημειώνοντας ότι ο ιερομόναχος «τρέμει να λειτουργήσει αντίθετα στο θέλημα του Θεού» τόνισε πως «νόμιμα τέλεσε τη Θεία Λειτουργία» ενώ «δεν έλαβε γνώση της νέας ΚΥΑ».
Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το καθεστώς της νέας ΚΥΑ, την «προχειρότητα της διάταξης που τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα», μια «πρόχειρη και βεβιασμένη ρύθμιση που αγνοούσε ο ιερομόναχος» όπως είπε. Το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά, τον καταδίκασε με ποινή φυλάκισης 3 μηνών με αναστολή για ένα έτος, ενώ ο ιερομόναχος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.                         

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass