«Ξεκλειδώνει» χρηματοδότηση 3,4 εκατ. ευρώ για το Αρχαίο Θέατρο

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ -ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2021 15:06

Της Λένας ΚισσάβουΕνα ακόμη βήμα, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση

των εργασιών αποκατάστασης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, έγινε χθες με την τροποποίηση της υφιστάμενης μελέτης του έργου, μετά τη γενναία χρηματοδότηση των 3.400.000 ευρώ, που ενέκρινε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, συμπληρωματικά από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε χθες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, από τον Δημήτρη Καραγκούνη αρχιτέκτονα, προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ΕΦΑΛΑΡ , επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου και την πολιτικό μηχανικό Σοφία Τσανακτσίδου, το νέο τροποποιημένο τεχνικό δελτίο έργου, που περιλαμβάνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις τροποποιήσεις της υφιστάμενης μελέτης του έργου αποκατάστασης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, προκειμένου να πάρει τον δρόμο της έγκρισής του από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ (ΕΔΕΠΟΛ), του Υπουργείου Πολιτισμού. Η παραπάνω διαδικασία με τελικό αποδέκτη των εγκρίσεων την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση των 3.400.000 ευρώ, η οποία έρχεται να ενισχύσει την ισόποση αρχική χρηματοδότηση που επίσης έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, και αγγίζει πλέον στο σύνολό της τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, «η διαδικασία προχωρά χωρίς προβλήματα με την αγαστή συνεργασία όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στο έργο, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, από τη διοίκηση μέχρι και τον τελευταίο εργάτη της ομάδας των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου. Η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας μας δίνει σημαντική ώθηση να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου που θα παραδοθεί στην πόλη...».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τροποποιητικής μελέτης, που αφορά συγκεκριμένα στο έργο της αποκατάστασης του Σκηνικού Οικοδομήματος (σκηνή - προσκήνιο), οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ επίσημα η πράξη θα «κλείσει» στις 31 Δεκεμβρίου 2023.ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
Εξάλλου, αυτό το διάστημα υλοποιούνται εργασίες για την κατασκευή της τοιχοποιίας αντιστήριξης από λιθοδομή που συνοδεύεται από έργα αποστράγγισης. Ο τοίχος θα κατασκευαστεί στον πόδα του κυρίως θεάτρου και θα έχει συνολικό μήκος 61μ.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί τμήμα της αποχωμάτωσης για την κατασκευή της αποστράγγισης και πραγματοποιείται προσεκτική απομάκρυνση των υφιστάμενων όρθιων εδωλίων και τμηματική αφαίρεση του χωμάτινου όγκου πίσω από αυτά, προκειμένου σε επόμενη φάση να κατασκευαστεί η τοιχοποιία. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης των όρθιων εδωλίων και με την ολοκλήρωση της τοιχοποιίας, αυτά θα επανατοποθετηθούν.

ΣΑΡΩΣΗ ΕΔΩΛΙΩΝ
Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει το υποέργο 3, και συγκεκριμένα η σάρωση με laser - τρισδιάστατο λογισμικό CAD/CAM, του κυρίως θεάτρου, που θα αποτυπώσει τρισδιάστατα μοντέλα 240 νέων εδωλίων, εργασία η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2021.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass