Ασφαλιστικά μέτρα τώρα, ζητούν Οικολόγοι και αντιπολίτευση Τεμπών

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ Φ/Β ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΤΙΚΙ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2021 15:17
Ο διαφιλονικούμενος χώρος, όπου εκτελούνται  εργασίες κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου Ο διαφιλονικούμενος χώρος, όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου

Τη διεκδίκηση, με όλους τους τρόπους, της επαναφοράς έκτασης στον Δήμο Τεμπών,

της έκτασης στην Τοπική Κοινότητα Νέσσωνα όπου κατασκευάζεται Φ/Β πάρκο «αγνώστου δυναμικότητας, από κατασκευάστρια εταιρεία αγνώστου ταυτότητας», ζητεί από τη Δημοτική Αρχή η παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης», δηλώνοντας ότι θα σταθεί αρωγός σε αυτή τη διεκδίκηση.
Παρουσιάζοντας το ιστορικό της υπόθεσης, η παράταξη καλεί τη Δημοτική Αρχή να ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ της Λάρισας, ώστε να διακοπούν οι εργασίες.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης έχει ως εξής: «Εδώ και μέρες στην Τοπική Κοινότητα Νέσσωνος, στην περιοχή «Γκιντίκι» του Δ. Τεμπών, πραγματοποιείται η κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου αγνώστου δυναμικότητας, από κατασκευάστρια εταιρεία αγνώστου ταυτότητας -σύμφωνα με τα λεγόμενα- της Δημοτικής Αρχής, χωρίς τη συναίνεση του Δ.Σ. Τεμπών και χωρίς η εταιρεία να κάνει τον «κόπο» να ενημερώσει τον δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για τις προαποφασισμένες προθέσεις κατασκευής ενός έργου στα διοικητικά όρια του Δήμου Τεμπών.
Από την πρώτη στιγμή υποβλήθηκε σχετικό ερώτημα από τη συνάδελφο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. προς τη Δημοτική Αρχή, η οποία δήλωσε άγνοια για την έναρξη των εργασιών. Υποστηρίζουμε ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται σε ΔΗΜΟΤΙΚΗ έκταση και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε ομόφωνα από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δ.Σ., η προσφυγή στη δικαιοσύνη με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Για την ιστορία του θέματος ενημερώνουμε ότι η συγκεκριμένη έκταση με πρωτόδικη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2009, παραχωρήθηκε στον πρώην Δ. Νέσσωνα όπου καθολικός διάδοχος είναι ο Δ. Τεμπών. Το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης στις 16/9/2010 κοινοποιώντας στον πρώην Δ. Νέσσωνα στις 4 Οκτωβρίου του 2010 την πρόθεση υποβολής έφεσης. Μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές των νέων καλλικρατικών Δήμων τον Νοέμβριο του 2010, στη νέα Δημοτική Αρχή που προέκυψε και ανέλαβε ουδέποτε κοινοποιήθηκε ή έλαβε γνώση της έφεσης του Ελληνικού Δημοσίου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παραστεί στη δικάσιμο τις 23 Μαρτίου του 2012 η νέα Δημοτική Αρχή και να δικαστεί η υπόθεση ερήμην και η εν λόγω έκταση να περάσει στο ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη ουδέποτε κοινοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου προς τον Δ. Τεμπών, με αποτέλεσμα να απολέσει το δικαίωμα αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου. Τον Φεβρουάριο του 2020 η Δημοτική Αρχή που προέκυψε, ανέθεσε σε νομικό να ασκήσει ένσταση ερημοδικίας και το δικαστήριο ορίστηκε στις 6 Μαρτίου του 2020.
Εκεί σύμφωνα με την ενημέρωση του δικηγόρου του Δήμου, τo Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε αναβολή και η νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 12 Μαρτίου του 2021. Επειδή υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που πιστοποιούν, ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει σε Τοπική Κοινότητα του Δ.Τεμπών αποφασίστηκε η προσφυγή και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και με το σύνολο των Δημοτών να αποτρέψουμε την κατασκευή ενός ακόμη Φ/Β σε δημοτική έκταση που εξαιτίας της χαμηλής δυναμικότητας δεν χρειάστηκε η έγκριση περιβαλλοντικών ορών. Ακόμη ισχυρίζεται πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την κατασκευάστρια εταιρεία. Είναι όμως απορίας άξιο, που δεν αντιλήφθηκε την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη περιοχή, από τη στιγμή που η άδεια οικοδομικών εργασιών εκδόθηκε από τον Δ. Λαρισαίων, που ως γνωστόν υποστηρίζει το αρμόδιο τμήμα αδειών του Δήμου Τεμπών. Για λόγους ιστορικούς, περιβαλλοντικούς, αισθητικής απέναντι στο βουνό του «Πράσινου λίθου», με τεράστια συμβολή στην ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται αφενός για τη διακοπή των εργασιών και αφετέρου τη διεκδίκηση και δίκαιη επαναφορά της έκτασης στον Δ. Τεμπών. Παρεμπιπτόντως η έκταση έχει συμπεριληφθεί στην απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, δηλώνεται ανελλιπώς από το 2011 στο Ε9, ενώ έχει δηλωθεί στους πίνακες του Κτηματολογίου το 2017 χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ένσταση. Κλείνοντας, τονίζουμε ότι η παράταξή μας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια επαναφοράς της δημοτικής έκτασης στον Δ. Τεμπών και αλληλέγγυα των δίκαιων διεκδικήσεων των τοπικών κοινωνιών».

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Λάρισας αναφέρουν: «Γιατί δεν καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η Δημοτική Αρχή του Δήμου Τεμπών για τα Φωτοβολταϊκά στο Γκιντίκι (Προσήλιο-Γιδομάντρι); Από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, οπότε και αναδείξαμε το θέμα, και παρά την κινητοποίηση των πολιτών και την ευρεία δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα, πέρασε ήδη μια βδομάδα ουσιαστικής απραξίας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται, με προφανή σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων. Είχαμε εξαρχής ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή να προβεί στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ΤΩΡΑ! Να ζητήσει να διακοπούν αμέσως οι εργασίες, καθώς δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας του εργοταξίου. Αν δεν το πράξει έστω και τώρα, θα έχει συμπράξει, με τις παραλήψεις της, στην ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού-πολιτισμικού εγκλήματος, απέναντι ακριβώς, και σε πολύ μικρή απόσταση, από την ιστορική εξορυκτική περιοχή του ξακουστού πράσινου λίθου στο Γκιντίκι».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass