Δεσμεύτηκε για τις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας

ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ -ΖΗΤΗΣΕ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΩΝ ΔΟΜΩΝ -ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΑΜΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2021 21:00

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης Φωτ.: Κων. Τσάντζος, Αλ. Παπαγεωργίου

Τη δέσμευση να παρέμβει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία των δύο κινητών

μονάδων ψυχικής υγείας στη Λάρισα, που έχει κολλήσει στο ΑΣΕΠ, ανέλαβε στη διάρκεια της επίσκεψής της σε δομές υγείας στη Λάρισα η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, προαναγγέλλοντας μέσω της «Ε» τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη στη χώρα για τον εντοπισμό των κοντινότερων υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες.
Η υφυπουργός Υγείας επισκέφθηκε διαδοχικά τα γραφεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και την Ψυχιατρική του Κλινική, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, καθώς και το Οικοτροφείο της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης (ΘΕΨΥΠΑ) και ενημερώθηκε τόσο για τα θέματα της υγείας στην περιοχή με επίκεντρο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και ειδικότερα για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην περιοχή της Λάρισας.
Η κα Ράπτη τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης και συνεργασίας όλων των δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, παράδειγμα της οποίας αποτελεί η πρόσφατη αποτελεσματική διασύνδεση ιδιωτικών φορέων με νοσοκομεία για την υποστήριξη ασθενών με Covid-19, καθώς και η παρουσία επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας που από την πρώτη στιγμή των σεισμών, με οδηγίες του Υπουργείου, είναι δίπλα στους δοκιμαζόμενους κατοίκους του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε ενήλικες και παιδιά.
Στο Γενικό Νοσοκομείο είχε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος την οποία συνεχάρη για την τεράστια συμβολή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ επισκέφθηκε και το εμβολιαστικό κέντρο όπου συζήτησε με γιατρούς και νοσηλεύτριες για την πορεία των εμβολιασμών.
Ακολούθως, επισκέφθηκε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και τις εγκαταστάσεις της ΘΕΨΥΠΑ όπου ενημερώθηκε από τη διευθύντρια κα Χρ. Βακάλη και τον ομότιμο καθηγητή Ψυχιατρικής ΑΠΘ Δημ. Κανδύλη αντίστοιχα για τα ειδικότερα θέματα ψυχικής υγείας, αλλά και τις ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός στις κτιριακές υποδομές.


ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προηγουμένως η κα Ράπτη επισκέφθηκε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό, με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία του -ενταγμένου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας- έργου των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, καθώς επίσης και για τη χρηματοδότηση μελλοντικών δράσεων.
Σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα «μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα μας το επιτρέψουν» και συνέστησε υπομονή υπενθυμίζοντας ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι παντού και είναι σαφώς πιο μεταδοτικός.

ΣΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Λίγο πριν το μεσημέρι συνοδευόμενη από τον διοικητή και υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη και Ηλία Τσιαούση, και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου, η κα Ράπτη επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές Δαμασίου και Μεσοχωρίου, όπου συνομίλησε τόσο με κατοίκους όσο και με τις ομάδες που τους παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και οι οποίες θα ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες.
Στο Δαμάσι παρακολούθησε την οδυνηρή, όπως τη χαρακτήρισε, στιγμή της κατεδάφισης του Δημοτικού Σχολείου και ακολούθως επισκέφθηκε τον καταυλισμό των σεισμόπληκτων στο γήπεδο του χωριού, όπου συναντήθηκε με την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών, την ομάδα της ΘΕΨΥΠΑ στον Σταθμό Ψυχικής Υγείας και αντιπροσωπεία του ΕΚΑΒ και επισκέφθηκε την κινητή μονάδα του Χαμόγελου του Παιδιού.
Σε δηλώσεις της στην «Ε» για την επίσκεψή της, η κα Ράπτη σημείωσε ότι δεσμεύτηκε να βοηθήσει ώστε να είναι δυνατή πιο σύντομα η προκήρυξη για τις κινητές μονάδες -μία ενηλίκων και μία ανηλίκων-, καθώς «τώρα με τον σεισμό φάνηκε περισσότερο παρά ποτέ πόσο έχει ανάγκη η περιοχή από τις κινητές μονάδες γιατί παρέχεται νοσηλεία και υποστήριξη στο σπίτι…».
«Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την ψυχική υγεία κατά 62% φέτος για να ενισχύσουμε όλες τις δομές και ειδικότερα στη Λάρισα που ήταν από τις λίγες περιοχές που δεν είχαν κινητές μονάδες» είπε χαρακτηριστικά, για να αποκαλύψει ότι το Υπουργείο Υγείας προωθεί ειδικότερα προγράμματα στήριξης ασθενών με covid εντός ή εκτός νοσοκομείων, προγράμματα για παιδιά και εφήβους, καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει πολύ την ψυχική τους υγεία, αλλά και προγράμματα για ανέργους που θα παρουσιαστούν σύντομα.
Χαρακτηρίζοντας δε σημαντική τη διασύνδεση όλων των δομών ψυχικής υγείας, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη για να μπορεί ο πολίτης να βρει τις πλησιέστερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass