Αγοραστός: Κανένας σεισμόπληκτος δεν θα αδικηθεί

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ -ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2021 21:02

Στη διαδικασία των ελέγχων, όπως και στις δυνατότητες που έχουν οι σεισμόπληκτοι

να υποβάλλουν τις ενστάσεις, εάν εκτιμούν ότι αδικήθηκαν αναφέρθηκε ο επικεφαλής Μηχανικός του κλιμακίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης των Φυσικών Καταστροφών, κ. Αντώνης Γιαννούτσος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα διασφαλίσουμε τις συνθήκες, ώστε να μην αδικηθεί κανένας».
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό «είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι κανένας πολίτης στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν θα αδικηθεί.
Κατανοούμε την αγωνία των πολιτών, για το τι θα γίνει με την αποκατάσταση των σπιτιών που κρίθηκαν ακατάλληλα στον πρώτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται ένταση, ούτε καχυποψία. Όσο καλύτερη ενημέρωση υπάρχει, τόσο γρηγορότερα θα προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι σεισμόπληκτοι, βάσει της ΚΥΑ που έχει εκδοθεί για την οριοθέτηση των σεισμόπληκτων περιοχών. Ευχαριστώ τον κ. Γιαννούτσο για την παρουσία του σήμερα εδώ και τις εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Από την πλευρά του ο πολιτικός μηχανικός, συντονιστής αυτοψιών στη Θεσσαλία, προϊστάμενος Τμήματος Εποπτείας ΔΑΕΦΚ Κ. Ελλάδος, Υπουργείου Υποδομών, Αντώνης Γιαννούτσος, δήλωσε: Σκοπός της Υπηρεσίας μας σε κάθε φυσική καταστροφή είναι η αποκατάσταση των κτιρίων. Αυτή δρομολογείται αρχικά με τους ελέγχους των κτιρίων αναφορικά με την κρίση αυτών ως προς την καταλληλότητα. Άρα, στον πρώτο έλεγχο μεταβαίνουμε με κλιμάκια, επιτόπου ανά κτίριο σύμφωνα με υπόδειξη, κατόπιν των τοπικών αιτήσεων που συγκεντρώνουν οι Δήμοι και οι Τοπικές κοινότητες και κάνοντας ταχεία αυτοψία κρίνουμε την καταλληλότητα ως προς τη χρήση: δηλαδή απαντάμε στο ερώτημα να κατοικηθεί το κτίριο ή όχι. Στη συνέχεια ακολουθεί ο επανέλεγχος των κτιρίων και αποφαινόμεθα για τις βλάβες του κτιρίου. Αν είναι ελαφριές βάζουμε τον χαρακτηρισμό «πράσινο», αν είναι πιο σοβαρές το χαρακτηρίζουμε «κίτρινο» ή αν είναι πολύ σοβαρές, οπότε βάζουμε τον χαρακτηρισμό «κόκκινο» και επισημαίνουμε το κτίριο».

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Στη συνέχεια ο κ. Γιαννούτσος αναφέρθηκε στα δικαιώματα των πολιτών ανά κατηγορία κτιρίου για την αποκατάστασή τους: Στα «πράσινα» και «κίτρινα» κτίρια τα δικαιώματα των πολιτών είναι ίδια. Πρόκειται για κτίρια επισκευάσιμα. Οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιώτη μηχανικό να συντάξουν μελέτη και φάκελο επισκευής του κτιρίου και με μία αίτηση να το προωθήσουν στην Υπηρεσία μας ούτως ώστε να εκδοθεί άδεια επισκευής και στεγαστική συνδρομή. Η στεγαστική συνδρομή είναι το βοήθημα της Πολιτείας στους πολίτες για να αποκαταστήσουν τις περιουσίες τους και έχει δύο σκέλη: το 80% είναι δωρεάν κρατική αρωγή και το 20% δίνεται ως άτοκο δάνειο. Κάποιοι πολίτες για λόγους συναισθηματικούς ή ψυχολογικούς δεν δέχονται ενδεχομένως τον χαρακτηρισμό, γιατί κρίνουν με κριτήρια μη επιστημονικά. Σε κάθε αμφισβήτηση οποιουδήποτε ελέγχου, ο πολίτης δύναται να επανέλθει με αίτημα του στην Υπηρεσία μας, ούτως ώστε το κτίριο να επανελεγχθεί από 3μελή Επιτροπή. Υπάρχουν και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες: Ο πολίτης μπορεί σε επόμενο στάδιο, στη φάση της υποβολής αίτησης για άδεια επισκευής, με τεκμηριωμένη έκθεση του μηχανικού του να αποδείξει, κάτι διαφορετικό από αυτό που εμείς γνωματεύσαμε στη σύντομη πρώτη και δεύτερη αυτοψία.
Στην περίπτωση αυτή η Υπηρεσία μας είναι ανοιχτή και προβλέπεται εκ νέου αυτοψία, ούτως ώστε να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στον χαρακτηρισμό του κτιρίου.
Ακόμη κι όταν εκδοθεί η άδεια επισκευής και ξεκινήσουν οι εργασίες, ακόμα και τότε, αν εντοπιστούν περαιτέρω «κρυμμένα» προβλήματα μπορούμε να βγάλουμε τροποποιητική άδεια και να ενσωματώσουμε και άλλες εργασίες οι οποίες δεν είχαν αρχικά προβλεφθεί. Υπάρχουν επομένως πολλές ασφαλιστικές δικλείδες, βήμα-βήμα, ούτως ώστε το κτίριο να γίνει στατικά άρτιο. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι δοκιμασμένες σε πολλές φυσικές καταστροφές, από τους παλαιότερους σεισμούς σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ηλεία μέχρι πρόσφατα στη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και σήμερα στη Θεσσαλία.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των αυτοψιών, υπάρχουν τα εξής σενάρια αποκατάστασης των σπιτιών: Οι πολίτες με «πράσινα» και «κίτρινα» σπίτια έχουν τυπικά τα ίδια δικαιώματα αλλά υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά: τα «κίτρινα» σπίτια πρέπει υποχρεωτικά να επισκευαστούν, γιατί διαφορετικά οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν στο μέλλον να τα μεταβιβάσουν.
Στα «κόκκινα» επανελέγχουμε με 3μελή Επιτροπή και αποφαινόμαστε αν αυτά είναι κατεδαφίσιμα ή επισκευάσιμα. Όσα είναι επισκευάσιμα εντάσσονται στην κατηγορία των «κίτρινων» και έρχεται ο πολίτης με αίτημα και τεκμηριωμένη στατική μελέτη στην Υπηρεσία μας, για να πάρει την άδεια επισκευής και τη στεγαστική συνδρομή. Τα «κόκκινα» κτίρια που έχουν ήδη κριθεί ή θα κριθούν κατεδαφιστέα, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να τα ανακατασκευάσει ή να αποπερατώσει ένα ημιτελές ακίνητο που έχει ενδεχομένως στην ίδια Δημοτική Ενότητα, ή να αγοράσει ένα άλλο σπίτι στην ίδια Δημοτική Ενότητα. Αυτές είναι οι δυνατότητες του πολίτη για την αποκατάσταση του πληγέντος κτιρίου του. Η συνεργασία μας είναι αγαστή παντού, σε κάθε αποκατάσταση.
Αναφορικά με το κύρος των μηχανικών και την επιστημονική τους τεκμηρίωση θα αναφέρω ότι όπου μετέβη η Υπηρεσία μας στον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό είχε τα καλύτερα σχόλια».

Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass