Αναβρασμός στο ΚΕΘΕΑ...

-«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ *«ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ…» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΧΡ. ΛΙΑΠΗΣ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2021 21:02

Της Λένας Κισσάβου
«Δεν καταργείται το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, δεν καταργείται καμία δομή του, δεν χάνεται καμία θέση εργασίας», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρίστος Λιάπης, ερωτηθείς για το προσχέδιο του νέου κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας

και Οργανισμού, το οποίο εκπόνησε Ομάδα Εργασίας του ΚΕΘΕΑ και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ.
Από τη μία ο Σύλλογος Εργαζομένων, καταγγέλλει τη διοίκηση ότι «καταρτίζει σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων. Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ, την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων».
Στον αντίποδα η διοίκηση απαντά ότι «δεν καταργείται κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα, ούτε θεραπευτική κοινότητα. Αντιθέτως, τα προγράμματα αναμορφώνονται και ενισχύονται λειτουργικά και διαχειριστικά, με στόχο την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο και για όσους έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες τους».
Όπως υποστηρίζει στην «Ε» ο κ. Λιάπης «οι όποιες αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, που προτείνονται στο Προσχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας, αποσκοπούν στην αναμόρφωση και αναδιάρθρωση του Οργανισμού, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και του προσωπικού. Αποτυπώνεται ένα οργανόγραμμα με τις θέσεις και τους ρόλους, του καθένα στον Οργανισμό.
Δίνεται ευκαιρία για ανέλιξή τους, καθώς θα επαναξιολογούνται κάθε τριετία και όσοι επιθυμούν και έχουν τα προσόντα, θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις ευθύνης.
Σήμερα κάποιοι είναι ισόβια υπεύθυνοι, χωρίς να έχει επαναξιολογηθεί η υπηρεσία τους».
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, θα προκηρυχθούν οι θέσεις διευθυντικών στελεχών και υπευθύνων δομών, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, με τον κ. Λιάπη να διαβεβαιώνει ότι: «Όχι μόνο δεν θα χαθεί καμία θέση από τους 450 εργαζομένους στο ΚΕΘΕΑ σε όλη τη χώρα, αλλά ο φορέας θα ενισχυθεί, καθώς πρόσφατα προκηρύξαμε νέες προσλήψεις 46 ατόμων (αορίστου χρόνου), ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και ειδικών θεραπευτών», εκ των οποίων δύο ψυχολόγους στις δομές της Λάρισας.
Ερωτηθείς για τον σκοπό της δημιουργίας νέου κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Λιάπης υποστηρίζει: «Ήταν ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός που επιδοτείται με 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, από την κεντρική διοίκηση. Το Διοικητικό του Συμβούλιο ήταν διακοσμητικό και δεν ασκούσε διοίκηση. Όχι ότι δεν γινόταν δουλειά, αλλά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια, και γι’ αυτό χρειαζόταν ένα οργανόγραμμα, για το ποιος κάνει τι. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει μείωση του προϋπολογισμού του, αλλά μπαίνουν κανόνες λειτουργίας, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ότι ο νέος κανονισμός λειτουργίας «συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων, ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες».
Πάνω σε αυτό ο κ. Λιάπης δήλωσε: «Η συγχώνευση των δομών θα είναι διοικητική, δεν θα καταργηθούν και σίγουρα δεν θα καταργηθεί το θεραπευτικό μοντέλο. Ενισχύεται η κεντρική έρευνα και εκπαίδευση, που σημαίνει λιγότερες θέσεις υπευθύνων. Το ΚΕΘΕΑ νοικοκυρεύεται, αποκτά θεσμική συγκρότηση και ασφάλεια…».
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ο Σύλλογος Εργαζομένων υποστηρίζει ότι: «Το σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο… Παρουσιάζεται για προσχηματική, fast track, διαβούλευση, μετά από ενάμιση χρόνο συστηματικής αγνόησης των προτάσεων των εργαζομένων και του Συλλόγου τους για βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού στο πλαίσιο του διαλόγου για Συλλογική Σύμβαση, στον οποίο η νέα διοίκηση αρνήθηκε να προσέλθει». Εν προκειμένω ο κ. Λιάπης απαντά ότι «το προσχέδιο εκπόνησε Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής την αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Φωτεινή Λεομπίλλα και μέλη της, έμπειρα στελέχη του Οργανισμού, όπως ο γενικός διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, που έχουν συνδέσει την παρουσία τους για χρόνια με τη λειτουργία του Οργανισμού, καθώς και στελέχη των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.
Η Ομάδα Εργασίας έθεσε σε διαβούλευση το προσχέδιο αυτό στο σύνολο των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, ενώ είχε προηγηθεί και η πρόσκληση για συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων στις εργασίες της Ομάδας, την οποία αρχικά είχε αποδεχθεί, συμμετέχοντας σε συνεδριάσεις και στη συνέχεια αρνήθηκε.
Παρόλα αυτά, αν και έκλεισε το περιθώριο των τροποποιητικών προτάσεων, ως πρόεδρος δεσμεύομαι πως αν υπάρχει μία ουσιαστική πρόταση, να ανοίξει η διαδικασία της ενσωμάτωσης…».
Και καταλήγει, επαναλαμβάνοντας: «Η κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «τίτλους τέλους», αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον Οργανισμό, με διαφάνεια και λογοδοσία, που σέβεται τα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ κρατικών πόρων που η Πολιτεία διαθέτει στο ΚΕΘΕΑ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass