Βγαίνουν μπροστά οι Συνεταιριστές για ριζική αλλαγή του ΕΛΓΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΘ.Ε.Α.Σ.» ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2021 21:46

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας

Οι συνεταιριστές του νομού Λάρισας βγαίνουν μπροστά και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες υπό τη σκέπη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) Ελλάδας, βραχυπρόθεσμα για την καταβολή άμεσων αποζημιώσεων, με έμφαση στις

προκαταβολές τύπου «Ιανού» για τις ζημιές που σημειώθηκαν από τους συνεχείς παγετούς σε όλες τις αγροτικές καλλιέργειες και μακροπρόθεσμα για την εκ βάθρων αλλαγή λειτουργίας του ίδιου του ΕΛΓΑ.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μαξίμ» στον Τύρναβο, με πρωτοβουλία του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και μέλους της διοίκησης της ΕΘ.Ε.Α.Σ. Χρ. Τσιτσιρίγκου, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συν/σμών Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος τυγχάνει να είναι και μέλος της διοίκησης του ΕΛΓΑ και ένας εκ των συνεταιριστών με άμεση πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών από όλο τον νομό.
Στην τρίωρη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και το πρόγραμμα της αντιπαγετικής προστασίας, καθώς και την εγκατάσταση ενεργητικών συστημάτων προστασίας στις αγροτικές καλλιέργειες, αφού όλοι συμφώνησαν ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής απειλεί με έντονο τρόπο τον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Γιαννακάκης στην εισήγησή του ανέφερε ότι στόχος της συζήτησης είναι να προκύψει ένα διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα προωθηθεί στις ηγεσίες του ΕΛΓΑ και του ΥΠΑΑΤ, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί -για το μέγεθος της ζημιάς- ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάλεσε τους Συνεταιρισμούς του νομού να ενταχθούν στη δύναμη της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και να στηρίξουν τις ομάδες εργασίας που θα δημιουργηθούν, ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία παραρτημάτων της Ένωσης ανά νομό.
Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο τα αιτήματα που πρέπει να ενταχθούν είναι να δοθούν προκαταβολές αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το σύστημα του ΟΣΔΕ, να απαλλαχθούν οι παγετόπληκτοι από το εκτιμητικό κόστος, να υπάρξει συμψηφισμός των οφειλών με τις αποζημιώσεις, αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και να υποστηριχθούν οι Συνεταιρισμοί που επλήγησαν, με την κάλυψη παγίων εξόδων και τη διατήρηση του προσωπικού, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις μεταποιητικές μονάδες, ώστε να υπάρχει μία πιο συνολική προσέγγιση του θέματος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας μίλησε για τις μεγάλες ζημιές που σημειώθηκαν σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και όχι μόνο σε μία καλλιέργεια, ζημιές οι οποίες σε συνδυασμό με τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο σεισμός στην επαρχία, έχουν προκαλέσει ζητήματα επιβίωσης των κατοίκων.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Γιώργος Λαδόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας απέστειλαν επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για τα προβλήματα που προέκυψαν από τον παγετό.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη και όχι θεραπεία του προβλήματος του παγετού και ζήτησε ευρωπαϊκή στήριξη για την αποζημίωση των παγετόπληκτων, μιας και ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ από μόνος του δεν επαρκεί για να καλύψει σωστά το μέγεθος της ζημιάς. Ακολούθησαν τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των συνεταιριστικών οργανώσεων, οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην προβληματική λειτουργία του ίδιου του ΕΛΓΑ και ζήτησαν την αναδιάρθρωσή του από την αρχή. Επανέλαβαν το πάγιο αίτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση για το πώς μπορούν οι αγρότες να επενδύσουν - επιδοτηθούν με συστήματα αντιπαγετικής-αντιβρόχινης προστασίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass